تعریف می کنند که در بنی اسرائیل مرد عابدی بود، عده ای از قومش نزد او آمده و گفتند: مردمی آنجا زندگی می کنند که درختی را پرستش کرده و به خداوند شرک می ورزند. مرد عابد بسیار خشمگین شد و تبری را به دست گرفته و راهی آن منطقه شد تا درخت را قطع نماید. در بین راه ابلیس به شکل پیرمردی کهنسال بر او ظاهر شد و پرسید: کجا می روی؟
مرد عابد پاسخ داد: می خواهم درختی را که عده ای از مردم به جای خدا می پرستند قطع کنم. ابلیس گفت: نمی گذارم آن را قطع کنی!
بین آن دو مشاجره رخ داده و عابد بر او پیروز شده و ابلیس را بر زمین افکند. ابلیس گفت: چیزی را می خواهم به تو نشان دهم که از این کار برای تو بهتر است. تو مرد فقیری هستی و مال و ثروتی نداری. از همین جا برگرد و من در عوض هر روز به تو دو دینار می دهم. مرد عابد پذیرفت و در روز اول دو دینار دریافت نمود. روز دوم هم دو دینار دیگر گرفت، ولی روز سوم دو دینار را دریافت ننمود. مرد عابد بسیار خشمگین شد و تبرش را برگرفته و گفت: باید درخت را قطع نمایم. ابلیس باز به صورت پیرمردی کهنسال بر او ظاهر گشت و پرسید: کجا می روی؟ مرد عابد گفت: می خواهم درخت را قطع کنم.
ابلیس گفت: نمی توانی، من جلوی تو را خواهم گرفت. آن دو با هم به مبارزه پرداخته و ابلیس مرد عابد را بر زمین انداخت. مرد عابد با تعجب پرسید: این بار چه کار کردی؟! دفعه ی پیش که من تو را بر زمین زدم! ابلیس گفت: چون بار اول بخاطر خدا خشمگین بودی و عمل تو خالص برای او بود؛ برای همین خداوند ترا از دست من محافظت نمود. اما این بار، تو بخاطر خودت و از دست دادن دو دینار خشمگین شدی و من ترا شکست داده و بر تو پیروز گشتم.
***
یکی از زنان صحابه به نام قیس از مکه بسوی مدینه هجرت نمود. مردی نیز برای ازدواج با او، و نه برای نصرت دین خداوند، هجرت کرد. پیامبر صلی الله علیه و سلم در این مورد فرمود: (إنما الأعمال بالنیات، و إنما لکل امرئ ما نوى؛ فمن کانت هجرته إلى الله و رسوله؛ فهجرته إلى الله و رسوله، و من کانت هجرته لدنیا یصِیبُها أو امرأه ینکحها (یتزوجها)؛ فهجرته إلى ما هاجر إلیه) [متفق علیه] یعنی: “همانا ثواب اعمال به نیت بستگی دارد و هر کس نتیجه ی نیت خود را درمیابد، پس کسی که هجرت او بسوی خدا و رسول او است ثواب هجرت بسوی خدا ورسولش را در می یابد و کسی که هجرتش بسوی دنیا باشد بآن میرسد یا هجرت او برای ازدواج با زنی باشد، پس هجرت او بسوی چیزیست که برای رسیدن به آن هجرت نموده است.”