شیطان در لغت عرب از شطن گرفته شده است به معنای دورافتاده است ،زیرا شیطان در سرشت اخلاقی از سرشت انسانیت دور است وبخاطر فسق فجورش از تمام خوبیها دور است، بعضی هم گفته اند که شیطان از لفظ شاط گرفته شده است زیرا از آتش درست شده است ،بعضی هم گفته اند که از نظر معنی هردو درست است، اما در اصل اولی درست است یعنی به معنای دور افتاده است…
سیبویه هم گفته است: عرب می گویند:(تشیطن) فلانی ،یعنی وقتی کسی کاری شیطانی انجام دهد بهش میگوید تشیطن یعنی فلانی، پس به این نتیجه میرسیم که اگر از لفظ شاط گرفته میشد ،اونموقع عرب میگفتند(تشیط)، پس شیطان در اصل از لفظ بعد گرفته شده یعنی دور افتاده، به اینخاطر است که هرچیزی از جن و انسان و حیوان سرپیچی ونافرمانی کند اورا شیطان گویند، پروردگار میفرماید:
و کَذٰلِکَ جَعَلْنٰا لِکُلِّ نَبِیٍّ عَدُوًّا شَیٰاطِینَ اَلْإِنْسِ وَ اَلْجِنِّ یُوحِی بَعْضُهُمْ إِلىٰ بَعْضٍ زُخْرُفَ اَلْقَوْلِ غُرُوراً وَ لَوْ شٰاءَ رَبُّکَ مٰا فَعَلُوهُ فَذَرْهُمْ وَ مٰا یَفْتَرُونَ ﴿۱۱۲﴾
و بدین گونه براى هر پیامبرى دشمنى از شیطانهاى انس و جن برگماشتیم. بعضى از آنها به بعضى، براى فریب [یکدیگر]، سخنان آراسته القا مى کنند؛ و اگر پروردگار تو مى خواست چنین نمى کردند. پس آنان را با آنچه به دروغ مى سازند واگذار. (۱۱۲)
و در مسند امام احمد هم آمده:
عن أبی ذر رضی الله عنه قال قال رسول الله صلى الله علیه وسلم یا أبا ذر تعوذ بالله من شیاطین الإنس والجن فقلت أو للإنس شیاطین قال نعم
(۱۷۸/۵) اسناده حسن
از ابی ذر رضی الله عنه که گفت: رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: ای ابوذر به الله پناه ببر از شیاطین انسان و جن، گفتم: آیا انسان شیطانی هم وجود دارد؟ فرمود: بله…
ودر صحیح مسلم هم آمده:
عن أبی ذر أیضا قال قال رسول الله صلى الله علیه وسلم یقطع الصلاه المرأه والحمار والکلب الأسود فقلت یا رسول الله ما بال الکلب الأسود من الأحمر والأصفر فقال الکلب الأسودشیطان…
(۳۶۵/۱)رواه مسلم
باز از ابوذر روایت شده است که گفت: رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: که زن و الاغ و سگ سیاه نماز را قطع میکنند(اگر در مابین نماز گذار و ستره اش عبور کنند) گفتم: ای رسول الله صلی الله علیه وسلم فرق سگ سیاه با سگ قرمز و زرد چیست؟ فرمودند: سگ سیاه شیطان است…