شبهه بعدی:
از نظر قرآن حرکت خورشید باعث پیدایش شب و روز میگردد, در یس/۳۷و ۳۸ به روشنی به این امر اشاره شده:
﴿وَالشَّمْسُ تَجْرِی لِمُسْتَقَرٍّ لَّهَا ذَلِکَ تَقْدِیرُ الْعَزِیزِ الْعَلِیم﴾ و خورشید که پیوسته به سوی قرارگاهش در حرکت است، این تقدیر الله قادر و دانا است ﴿وَالْقَمَرَ قَدَّرْنَاهُ مَنَازِلَ حَتَّى عَادَ کَالْعُرْجُونِ الْقَدِیمِ﴾ وبراى ماه منزلهایى معین کردهایم تا چون شاخک خشک قوسی شکل خوشه خرما برگردد ِ قرآن تصور میکرد که خود ماه باریک میگردد)
پاسخ: در این آیه سخن از حرکت خورشید و ماه دارد. حرکت های خورشید عبارت اند از حرکت انتقالی خورشید در درون کهکشان راه شیری (حرکت طولی) و حرکت انتقالی خورشید همراه با کهکشان (حرکت دورانی) و حرکت وضعی خورشید به دور خود و حرکت درونی خورشید که همه این حرکت ها را دانشمندان به طور قطع ثابت کرده اند و جلمه «وَالشَّمْسُ تَجْرِی لِمُسْتَقَرٍّ لَّهَا» به معنی خورشید تا قرارگاه خود روان است میباشد. زندیق با توجه به کدام قرینه حرکت خورشید را مختص به گردش آن به دور زمین میداند؟
و حرکت ماه نیز از این آیه ثابت شده است که با گردش خود باعث قرص کامل دیده شدن و قرص قوسی شکل دیده شدن میشود و این اتفاق را هر شب در آسمان میبینیم که ماه در منازلی که برای آن تعیین شده است در حرکت بوده و به شکل قوس دیده میشود.
متاسفانه جهل و غرز ورزی زندیق در هر جمله اش به وضوح دیده میشود و با این شبهات نه تنها خدشه ای به قرآن وارد نشده بلکه به ایمان ما نیز افزوده است
﴿یُرِیدُونَ لِیُطْفِؤُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ کَرِهَ الْکَافِرُونَ﴾ (صف: ۸)
«میخواهند نور خدا را با دهانهایشان خاموش گردانند ، ولی خدا نور خود را کامل میگرداند ، هرچند که کافران دوست نداشته باشند .»
زندیق نوشته است «قرآن تصور میکرد که خود ماه باریک میگردد» اما در آین آیه خداوند فرموده «حَتَّى عَادَ کَــالْعُرْجُونِ الْقَدِیمِ» حرف «کـ» برای تشبیه است و در عربی به معنی همانند یا شبیه یا تمثیل میباشد و معنی آیه چنین است: «تا به شکل پایه خوشه خرما که پس از چیدن خوشه بر درخت میماند و زرد رنگ و قوسی شکل است در می آید. حال زندیق بی سواد باز میگوید قرآن تصور کرده که خود ماه باریک میشود؟
ادامه شبهه:
قران در ادامه خورشید را مانند ماه تصور مینماید که در فلک(فضای مدور) در حال گردش است:
﴿لَا الشَّمْسُ یَنبَغِی لَهَا أَن تُدْرِکَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّیْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَکُلٌّ فِی فَلَکٍ یَسْبَحُونَ﴾ (یس/۴۰) نه خورشید را سزد که به ماه رسد و نه شب بر روز پیشى جوید و هر کدام در سپهرى شناورند.
پاسخ: هر یک از سیاره ها با توجه به فاصله و شعاع خود از خورشید که نقطه مرکزی میباشد، به دور خود و به دور خورشید در چرخش هستند. حال تصور کنید که ماه از مسیر خود خارج شود و به خورشید نزدیک تر شود یا برعکس خورشید از مدار خود یعنی نقطه مرکزی خارج شود در هردو صورت جاذبه خورشید بر روی ماه تاثیر گذاشته و ماه از مسیرخود خارج میشود و خورشید و ماه به هم ملحق میشوند.
خداوند در سوره قیامه میفرماید:
﴿فإذا برق البصر ۷ و خسف القمر ۸ و جمع الشمس و القمر۹﴾ (قیامت ۷-۹)
یعنی: «روزی که چشم ها خیره میماند * و ماه تاریک می شود* و خورشید و ماه در هم جمع می شوند.»
دانشمندان ثابت کرده اند که ماه در هر سال به اندازه ۳۰ سانتیمتر از زمین دور می شود و این دور شدن باعث می شود که کم کم ماه به خورشید نزدیک شود و سپس جذب خورشید شده و در هم ادغام شوند.
همچنین «یَسْبَحُونَ» از مصدر سباحت به معنی شناور بودن و در حرکت بودن میباشد
خداوند در این آیه فرموده ﴿وَلَا اللَّیْلُ سَابِقُ النَّهَارِ﴾یعنی: و نه شب بر روز پیشی گیرد. این آیه اثبات چرخش زمین به دور خودش میباشد. خداوند در آیه دیگری فرموده است
﴿وَهُوَ الَّذِی خَلَقَ اللَّیْلَ وَالنَّهَارَ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ کُلٌّ فِی فَلَکٍ یَسْبَحُونَ﴾ (۳۳ انبیاء)
یعنی: خدا است که شب و روز و خورشید و ماه را آفریدهاست و هریک در مداری میگردند
در این آیه جای تدبر است و باید گفت که چطور شب و روز در مداری میگردند؟ و هیچ کدام بر دیگری پیشی نمیگیرند؟
نور خورشید وقتی به سطح زمین میتابد یک فضای مخروطی شکل را تشکیل میدهد و با چرخش زمین به دور خود شب و روز در کره زمین بر حسب مکانی که در آن زندگی میکنیم به وجود می آید. یعنی شب و روز پدیده ای موضعی بر روی زمین و برای ساکنان میباشد و به عبارت دقیق تر مثلا در سطح خورشید شب و روز مفهومی ندارد و آنجا همیشه روشن و یا روز میباشد. در سطح زمین نیز خداوند شب و روز را خلق کرده است و طبق آیه ۳۳ سوره انبیاء این شب و روز نیز در مدار خود در چرخش هستند پس برای به وجود آمدن شب و روز زمین باید به دور خود بچرخد
خداوند حکیم میفرماید: ﴿وَجَعَلْنَا اللَّیْلَ وَالنَّهَارَ آیَتَیْنِ فَمَحَوْنَا آیَهَ اللَّیْلِ وَجَعَلْنَا آیَهَ النَّهَارِ مُبْصِرَهً لِتَبْتَغُواْ فَضْلاً مِّن رَّبِّکُمْ وَلِتَعْلَمُواْ عَدَدَ السِّنِینَ وَالْحِسَابَ وَکُلَّ شَیْءٍ فَصَّلْنَاهُ تَفْصِیلاً﴾ ۱۲ اسراء
معنی: ما شب و روز را دو نشانه قرار دادهایم . نشان شب را محو ( تاریکی ) گرداندهایم و نشان روز را تابان کردهایم تا از فضل پروردگارتان بهرهمند گردید و شماره سالها و حساب را بدانید . و ما هر چیزی را دقیقاً مشخّص ساختهایم
و در آیه دیگر میفرماید: ﴿خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ یُکَوِّرُ اللَّیْلَ عَلَى النَّهَارِ وَیُکَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى اللَّیْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ کُلٌّ یَجْرِی لِأَجَلٍ مُسَمًّى أَلَا هُوَ الْعَزِیزُ الْغَفَّارُ﴾ ۵ زمر
معنی: خداوند آسمانها و زمین را به حق آفریده است . شب را بر روز ، و روز را بر شب میپیچد ، و خورشید و ماه را فرمانبردار کرده است. هر یک از آنها تا مدّت معیّن و مشخّصی در حرکت خواهد بود . هان ! خدا بسیار مقتدر و بخشنده است.
در آیه خداوند از کلمه «یُکَوِّرُ» استفاده کرده است که به معنی پیچیدن است. همانند وقتی که با پیچکوشتی یک پیچ را میپیچانیم زمین هم به این شکل میپیچد و حرکت چرخشی دارد.
و جلمه﴿کُلٌّ فِی فَلَکٍ یَسْبَحُونَ﴾هریک در مداری میگردند، نیز اثبات گردش زمین در مدار مخصوصی که دارد به دور خود و خورشید میباشد.