شیطان چیست

شیطان که خداوند در قرآن برای ما بسیار در باره آن سخن گفته است، از عالم جن است. در ابتداء شیطان خدا را عبادت می کرد و همراه با فرشتگان در آسمان زندگی می کرد و وارد بهشت شد. وقتی خداوند او را امر کرد تا آدم را سجده کند ، دچار خودبینی و غرور شد و امر خدا را بجا نیاورد، آنگاه خداوند او را از رحمت های خود بیرون راند .
شیطان در لغت و زبان عربی به هر سرکش و متمردی گفته می شود و واژه شیطان از آن جهت بزای این موجود اطلاق شده که در آن نافرمانی ، سرپیچی و تمرد از حکم خداوند وجود دارد .
و طاغوت نیز باو گفته شده است:
 چ النساء: ۷۶
( کسانی که ایمان آورده اند ، در راه یزدان می جنگند ، و کسانی که کفرپیشه اند ، در راه شیطان می جنگند . پس با یاران شیطان بجنگید . بیگمان نیرنگ شیطان همیشه ضعیف بوده است).
شیطان نزد اغلب امت ها روی زمین با همین لفظ و واژه شناخته می شود . عقاد در کتابش (تبلیس) می گوید : شیطان بخاطر این طاغوت نام دارد که او از حد تجاوز نموده است ، در برابر پروردگارش سر پیچی کرده است و خود را به عنوان معبودی که عبادت شود معرفی کرده است و این موجود ، چون از رحمت های الهی مأیوس شده است بدان جهت اسم ابلیس بخود گرفته است . «بلس» در لغت عربی به کسی گفته می شود که نزد او هیچ خیر و نفعی نباشد و «ابلس» به معنی، مأیوس و متحیر و سرگردان است.
کسی که محتویات قرآن و احادیث را درباره شیطان مطالعه کند، می داند که شیطان موجودی است عاقل، یعنی اینکه می فهمد، درک می کند، حرکت می کند و… و آنطور نیست که برخی از نادانان می پندارند ، یعنی اینکه شیطان همان روح زشت و پلیدی است که در غریزه های حیوانی انسان نمودار می شود و او را از روحیه بزرگ انسانی بر می گرداند. (۱)
 
__________
(۱) دائره المعارف الحدیثه : ۳۵۷ .

مقاله پیشنهادی

علم چگونه از بین می‌رود؟

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِکٍ قَالَ: أَلَا أُحَدِّثُکمْ حَدِیثًا سَمِعْتُهُ مِنْ رَسُولِ اللهِ صلی الله علیه وسلم …