س: حکم ذبح برای غیر الله چیست؟
ج: در موارد متعدد بیان داشته ایم که توحید در عبادت یعنی: تنها الله را عبادت کردن، و هیچ یک از انواع عبادات را برای غیرالله انجام ندادن، ذبح و سر بریدن حیوان نوعی عمل ثواب و تقرب است که انسان مؤمن خود را به الله نزدیک می کند، زیرا الله فرموده:« فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَانْحَرْ (٢) » [کوثر] (پس تنها برای پروردگار خود نماز بخوان و قربانی بکن).
هر عملی که منظور از آن کسب ثواب و تقرب به سوی الله باشد عبادت محسوب می شود؛ زمانی که انسان برای تعظیم و اظهار تواضع و تقرب برای غیر الله حیوانی را ذبح کند، آنگونه که برای الله ذبح می کند؛ شرک ورزیده است. الله در قرآن فرموده است که بهشت را بر مشرکین حرام کرده وجهنم جایگاه آنان است.
بنابراین می گویم: حیوانی که بعضی از مردم در کنار قبور- به گمان خودشان قبور اولیا- ذبح می کنند عملی شرک آمیز و خارج کننده ی شخص از دایره ی ایمان است. نصیحت ما به این افراد آن است که از عمل خود به پیشگاه الله توبه نمایند، زمانی که توبه کردند و فقط برای الله ذبح نمودند همانگونه که فقط برای الله نماز می خوانند، روزه می گیرند، الله تعالی هم گناهان گذشته ی آنان را مغفرت می نماید.
الله فرموده است:« قُلْ لِلَّذِینَ کَفَرُوا إِنْ یَنْتَهُوا یُغْفَرْ لَهُمْ مَا قَدْ سَلَفَ وَإِنْ یَعُودُوا فَقَدْ مَضَتْ سُنَّهُ الأوَّلِینَ (٣٨) »[انفال:۳۸]
(ای پیغمبر! به کافران بگو :اگر دست بردارند، اعمال گذشته شان بخشوده می شود و اگر هم ( به کفر و ضلال خود) برگردند قانون الله تعالی درباره ی پیشینیان از مدنظر گذشته است).
پس از توبه، الله تعالی بالاتر از این را هم به آنان عطا می نماید و سیئات آنان را به حسنات تبدیل می کند.
آن گونه که الله تعالی فرموده:« وَالَّذِینَ لا یَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ وَلا یَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِی حَرَّمَ اللَّهُ إِلا بِالْحَقِّ وَلا یَزْنُونَ وَمَنْ یَفْعَلْ ذَلِکَ یَلْقَ أَثَامًا (۶٨)یُضَاعَفْ لَهُ الْعَذَابُ یَوْمَ الْقِیَامَهِ وَیَخْلُدْ فِیهِ مُهَانًا (۶٩)إِلا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلا صَالِحًا فَأُولَئِکَ یُبَدِّلُ اللَّهُ سَیِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ وَکَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِیمًا (٧٠) » [فرقان]
(بندگان خوب پروردگار رحمان) کسانی هستند که با الله، معبود دیگری را صدا نمی زنند و پرستش نمی نمایند وانسانی را که الله تعالی خونش را حرام کرده است، به قتل نمی رسانند مگر به حق؛ و زنا نمی کنند، چرا که هر کس( یکی از) این کارهای زشت را انجام دهد کیفر آن را می بیند، عذاب او در قیامت دو چندان می گردد، خوار وذلیل، جاودانه در عذاب می ماند؛ مگر کسی که توبـه کند و ایمـان آورد و کار شایسته کـند پـس آنـانند که الله تعالی بدی هایشان را به حسنات تبدیل کند، و الله آمرزنده ومهربان است).
نصیحت ما برای کسانی که با ذبح بسوی اصحاب قبور تقرب می جویند این است که توبه نمایند وتمام عبادات را برای الله خالص نمایند، و با توبه ی خویش از جانب الله بشارت دریافت نمایند؛ زیرا الله تعالی از توبه ی بندگانش خوشحال می شود.
الشیخ ابن عثیمین- فتاوی العقیده ص ۲۲۱-۲۲۰
مقاله پیشنهادی
نشانههای مرگ
مرگ انسان با افتادن و شل شدن دو طرف گیجگاه، کج شدن بینی، افتادن دستها، …