چشم از نیکان برنگردان

شاید به یاد داشته باشید که در بحث عوامل و خاستگاه های بـدکاری بـه ایـن نکتـه پرداختیم که دوست و همنشین بد یکی از عوامل گرفتار شدن انسان در مـنجلاب فسـاد میباشد. همچنین به این نتیجه رسیدیم که هرچه زودتر باید با دوسـت بـد قطـع رابطـه کرد. در این میان به تأثیر تنهایی در بروز فساد پرداختیم و از تنهـایی و بیکـاری برحـذر داشتیم. از این رو این سؤال به وجود میآید که پس از قطع رابطه با دوست بد، چه بایـد کرد و چگونه می توان از تنهایی نجات یافت؟
در پاسخ باید بگویم: برای شما جایگزین خوبی وجود دارد که اصلاً قابـل مقایسـه با دوستان ناباب نیست. منظورم دوستان نیک و شایسته ای هستند کـه از آنهـا لبخند صادقانه و روی خوش می بینی و بی آنکه تو را به نافرمـانی خـدا فـرا بخواننـد، مایـه ی خرسندی و شادمانی تو میشوند. دوستانی که هرگاه چیـزی در بـاره ی اخـلاق خـوب، ایثار و از خود گذشتگی، قدردانی، صبر و جوانمردی بشنوی، می توانی تمام آنهـا را در چنین دوستانی بیابی. آیا با این حال در باره ی دوستی با چنین افرادی همچنان متـردد و دودل هستی؟
مسأله همین جا خاتمه نمی یابد؛ بلکه خدای متعال به پیامبرش که بهتـرین و عابدترین بنده ی خداست، میفرماید:
«با کسانی باش که صبحگاهان و شامگاهان خدای خـود را مـی پرسـتند و بـه فریـاد میخوانند (و تنها) رضای او را می طلبند؛ و چشمانت برای جستن زینت حیات دنیـوی از ایشان برنگردد؛ و از کسی فرمان مبر که دل او را از یاد خود غافل ساخته ایـم و او بـه دنبال آرزوی خود روان گشته (و پیوسته فرمان الله را ترک گفته) و کار و بارش, زیـاده –
روی و تبهکاری بوده است». [الکهف:۲۸]
باز هم مسأله همینجا تمام نمیشود؛ بلکه گزینش دوستان خوب باعث میشـود تـا زمانی که در تنهایی به انجام معصیت وسوسه میشوی، دوستان خوبت را به یاد بیاوری و از این که آنها از کرده ی بدت باخبر شوند، احساس شـرم کنـی. حتـی اگـر مرتکـب معصیت شوی، هنگام ملاقات دوستان خوبت به خـود مـی آیـی و خـودت را سـرزنش میکنی و با خود میگویی: من کجا و اینها کجا؟
این موضع هنوز تمام نمیشود و همچنان ادامه دارد؛ چنانکه طبق فرموده ی خداوند، در روز قیامت هر شخصی از برادر و پدر و مادرش میگریزد. در آن روز وحشتناک تمام نسبت ها گسسته میشود و همه ی روابط از هم می گسلد و دوستان بد، از یکدیگر اظهار بیزاری میکنند.
«و در آن روز ستمکار هردو دست خویش را (از شدت حسرت و ندامت) به دندان میگزد و میگوید: ای کاش! با رسول خدا راه (بهشت) را برمـی گزیـدم (و بـا قافلـه ی پیامبران به سوی خوشبختی جاویدان و رضای الله حرکت میکردم). ای کاش من فلانی را به دوستی نمیگرفتم». [الفرقان:۲۷-۲۸]
البته در صورتی که دوستان خوبی انتخاب کنـی، شـاید در روز قیامـت از آن دسـت انسان هایی باشی که خدای متعال در باره ی آنها می فرماید:
«دوستان در آن روز دشمنان یکدیگر خواهند شد، مگر پرهیزگاران». [الزخرف۶۷]
همچنین با انتخاب و گزینش دوستان خوب امید است در زمره ی کسانی قرار بگیری که رسول خدا در باره ی آنان فرموده است:
«خدای متعال هفت گروه را در سایه ی خود جای میدهد در آن روز که غیر از  
سایه ی الهی سایه ی دیگری نیست… (از جمله ی آنها) دو نفری هستند که به خاطر خدا با هم محبت میکنند؛ براساس این محبت گـرد مـی آینـد و براسـاس همـین محبـت از یکدیگر جدا میشوند».
این بشـارت هـم شـامل مـردان و هـم شـامل زنـان ی مـی شـود کـه از ایـن ویژگـی برخوردارند.

 دعا، اسلحه ی مؤمن

دعا، اسلحه ای است که تیرش در سختی ها به خطا نمی رود، دعا ذخیـره ی مـؤمن در شدت و سختی است. چنانچه خدای متعال می فرماید:
«و پروردگارتان فرمود مرا بخوانید تا دعای شما را بپذیرم…». [غافر:۶۰]
 از این رو فرموده ی پیامبر اکرم را بـرای شـما یـادآوری مـی کـنم کـه فرمود:
«هیچ مسلمانی بر روی زمین نیست که دعا کند و از خدا چیزی بخواهد، مگـر  
آنکه خداوند خواسته اش را برآورده میکند یا بدی و امر ناگواری همسان خواسته اش را از او دور می نماید».
آیا پیامبران الگوی خوبی برای شما نیستند؟ یوسف بنگرید که چگونـه در سـن جوانی درمقابل درخواست خیانت زلیخا و زنان مصر، دست نیاز و زاری به سوی مولایش بلند میکند و میگوید:
«(یوسف) گفت: پروردگارا! زندان برای من خوشایندتر از آن چیزی است که مرا به آن فرا می خوانند و اگر نیرنگ ایشان را از من باز ندرای، بـه آنـان مـی گـرایم (و دامـان عصمت به معصیت می آلایم و خویشتن را بدبخت میکـنم و آنگـاه) از زمـره ی نادانـان میگردم». [یوسف:۳۳]
نتیجه و پیامد این کار یوسف چه بود؟ باهم این آیه را میخوانیم که:
«پروردگارش دعای او را اجابت نمود و (شـرّ) مکرشـان را از او بـاز داشـت. تنهـا خداست که شنوا و آگاه میباشد». [یوسف:۳۴]

محمد هنرآموز, [۰۶.۱۱.۱۶ ۲۰:۰۵]
آیا تا به حال دعا و خواستن از خدا را تجربه کرده ای؟ آیا تـا کنـون دسـت نیـاز بـه درگاه خداوند متعال بلند نموده ای؟ آیا از خدا خواسته ای کـه از تـو در برابـر رذالـت و پستی ها حمایت نماید و بدی و فحشا را از تو دور کند؟ مخلصانه و بـا قلبـی خاشـع و زار دست نیاز به آستان الهی بلند کن و در نتایج و پیامدهای دعا عجله مکن.

 یادآوری نعمت های بهشت

خدای متعال در بهشت برای بندگان مطیع و فرمانبردارش نعمت هایی آماده کرده کـه هیچ چشمی ندیده و هیچ گوشی نشنیده و به قلب هـیچ بشـری خطـور نکـرده اسـت.
بهشتیان از انواع نعمـت هـای بهشـتی بهـره منـد مـی شـوند و در آنجـا تمـام آرزوهـا و خواسته های اهل بهشت برآورده میگردد.
یکی از نعمت هایی که بهشتیان از آن بهره مند میشـو ند، لذایـذ جنسـی اسـت؛ البتـه لذایذی که اصلاً قابل مقایسه با لذت های دنیوی نمی باشد. من هرچقدر هم کـه شـیوا و رسا سخن بگویم: یا بنویسم، نمیتوانم این نعمت بـزرگ را بـه خـوبی توصـیف کـنم.  
خدای متعال در توصیف زنان بهشتی می فرماید:
«ما حوریان را (با شکلی زیبا و شمایلی دلربا) پدیـدار کـرده ایـم؛ ایشـان را دوشـیزه ساخته ایم (که) شیفتگان (همسران خویش و جوان و طنازند و) همسن و سال هستند». [۳۷ – ۳۵ :الواقعه]
انس بن مالک میگوید: رسول خدا فرمود:
«و اگر یکی از زنان اهل بهشت به سوی زمین رخ بنماید و جلوه کند، فضـای  
میان زمین و آسمان را روشن و آکنده از بوی خوش می گرداند و روسـری زن بهشـتی، بهتر است از دنیا و آنچه که در دنیا وجود دارد».
سعید بن عامر میگوید: از رسول خدا شنیدم که فرمود:
«اگر زنی از زنان بهشتی (به اهل زمـین) رخ بنمایـد، زمـین را آکنـده از بـوی  
مشک میگرداند و (نور جمالش) روشنایی خورشید و ماه را می برد».
چنین نعمتی نصیب زنی که وارد بهشت شود نیز میگردد و از معاشرت و آمیزش با شوهرش بی هیچ ناراحتی و سختی ای بهره مند میشود؛ چرا که در بهشت دلها بـا صـفا میشوند و از تمام ناراحتی ها و ناگواری ها پیراسته می گردند. چنانکه مرد بهشتی پس از اندکی غیبت در حالی نزد همسرش باز میگردد که بر جمال و زیبایی وی افـزوده شـده است.
واقعاً چه تفاوت و فاصله ی زیادی میان نعمت هـای جاویـدان بهشـت و لـذت هـای زودگذر دنیا وجود دارد؛ آن هم لذت های زودگـذری کـه حسـرت هـا و افسـوس هـای فراوانی در پی دارد.
آری! نعمت های جاویدان بهشت ثمره و پیامد دوری از شهوت ها و خواسته های نفسانی به خاطر رضای خداست.
خدای متعال می فرماید:
«در برابر کارهایی که در روزگاران گذشـته (یعنـی در دنیـا) انجـام مـی داده ایـد، (از نعمت ها و میوه های بهشت) بخورید و بنوشید؛ گوارا باد. (نوش جانتان)». [۲۴ :الحاقه]  
آیا دوست داری از زمره ی بهشتیانی باشی که از نعمت های جاویدان بهشت بهره منـد میشوند؟

 ناامید مباش

گاهی اتفاق میافتد که دختر یا پسر جوان مرتکب حرام گشته، بـه رذالـت و پسـتی گرفتار میشوند و نفس اماره آنان را به سوی بـدی و گنـاه سـوق مـی دهـد؛ در چنـین شرایطی نباید ناامید شوند و خود را تباه و نابود کنند. گفتنی است: هر گناهی که انسـان مرتکب شود و سپس صادقانه توبه نماید، خدای متعال توبه اش را می پذیرد و گناهش را محو و نابود می گرداند. خداوند متعال می فرماید:
«(از قول خدا به مردمان) بگو: ای بندگانم! ای آنان که در معاصی زیاده روی کرده اید! از لطف و مرحمت خدا ناامید نگردید؛ قطعاً خداوند همه ی گناهان را می آمرزد. چرا که او بسیار آمرزگار و بس مهربان است». [۵۳ :الزمر]

مقاله پیشنهادی

اسباب تقویت صبر انسان بر مصیبت‌‌ها

رعایت امور ذیل در صبر بر مصیبتِ‌ از دست دادن فرزندان، خانواده، خویشاوندان و دیگر …