اسلام دروغ را زشت و قبیح دانسته و از آن نفرت دارد و آن را از روش و خصلتهای کافران قلمداد میکند و دروغگو را توبیخ و به بدترین عذاب تهدید نموده است.
﴿وَلَا تَقُولُواْ لِمَا تَصِفُ أَلۡسِنَتُکُمُ ٱلۡکَذِبَ هَٰذَا حَلَٰلٞ وَهَٰذَا حَرَامٞ لِّتَفۡتَرُواْ عَلَى ٱللَّهِ ٱلۡکَذِبَۚ إِنَّ ٱلَّذِینَ یَفۡتَرُونَ عَلَى ٱللَّهِ ٱلۡکَذِبَ لَا یُفۡلِحُونَ ١١۶ مَتَٰعٞ قَلِیلٞ وَلَهُمۡ عَذَابٌ أَلِیمٞ ١١٧﴾ [النحل: ۱۱۶-۱۱۷].
«و برای آنچه زبان شما به دروغ میپردازد نگویید: این حلال است و آن حرام، تا بر خدا دروغ بندید، زیرا کسانی که بر خدا دروغ میبندند رستگار نمیشوند. بهرهاى اندک [دارند] و عذابى دردناک [در پیش] دارند».
﴿إِنَّمَا یَفۡتَرِی ٱلۡکَذِبَ ٱلَّذِینَ لَا یُؤۡمِنُونَ بَِٔایَٰتِ ٱللَّهِۖ وَأُوْلَٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡکَٰذِبُونَ ١٠۵﴾ [النحل: ۱۰۵].
«در حقیقت کسانی که به آیات خدا ایمان ندارد، خدا آنان را هدایت نمیکند و برایشان عذابی دردناک است».
﴿وَیَوۡمَ ٱلۡقِیَٰمَهِ تَرَى ٱلَّذِینَ کَذَبُواْ عَلَى ٱللَّهِ وُجُوهُهُم مُّسۡوَدَّهٌۚ أَلَیۡسَ فِی جَهَنَّمَ مَثۡوٗى لِّلۡمُتَکَبِّرِینَ ۶٠﴾ [الزمر: ۶۰].
«و روز قیامت کسانی را که بر خدا دروغ بسته اند روسیاه میبینی. [آیا جای سرکشان در جهنم نیست]».
اشخاصی هستند که به فضیلت صداقت استهزاء میکنند و علاقۀ خاصی به دروغ دارند و از آن لذت میبرند، چون باعث خندۀ مردم میشود و حال آن که اسلام، از آن نهی کرده تا پایه و اساسی برای مفاسد و به آن عادت نشود، اگرچه در این حالت دروغ ضرری به نفس و مال و حیثیت و شخصیت کسی نرساند [اما بازهم حرام است].
به روایت ابوداود و نسائی و بیهقی و ترمذی با حدیث حسن از بهز بن حکیم و او هم از پدرش و او از جدش که پیامبر صلی الله علیه و سلمفرمود: «وای بر کسی که سخن میگوید تا مردم به او بخندند، در حالی که دروغ میگوید، وای بر او، وای بر او».
اسلام میخواهد که انسان هرچه میگوید و نقل میکند در آن صادق و استوار باشد، این راستی و درستی در گفتار موجب میشود که هرچه بشنود راست، یا دروغ فوراً بازگو نکند که وقتی هرچه را شنید و گفت، از دروغ محفوظ نمیماند. به روایت ابوهریره رضی الله عنه که پیامبر اسلام صلی الله علیه و سلمفرمود: «بس است برای شخص دروغگو که هرچه بشنود، بازگو کند. [صفت دروغگویی بر خود میگیرد]».
و بدترین دروغ آن است که از رئیس بزرگی که توانایی مسئولیت آن را نداشته باشد صادر شود. [قادر به انجامدادن مسئولیتش نباشد].
روایت مسلم از ابوهریره رضی الله عنه که پیامبر صلی الله علیه و سلمفرمود: «سه نفرند که خداوند متعال در روز قیامت با آنان سخن نمیگوید و با آنان به نظر احترام و محبت نمینگرد و پاکشان نمیگرداند و عذاب دردناکی خواهند داشت: پیر زناکار، فرمانروای دروغگو، و فقیر و متکبر و خودخواه».
و گواهی نادرست از زشتترین و بزرگترین دروغهاست.
پیامبر صلی الله علیه و سلمفرمود: «بیدار باشید، به شما خبر دهم به بزرگترین گناهان کبیره: ۱- شریکآوردن برای خدا. ۲- نافرمانی پدر و مادر، و درحال تکیهزدن به زمین نشست و فرمود: ۳- هشیار باشید از قول دروغ و گواهی نادرست. بسیار آن را تکرار کرد تا حدی که ما گفتیم: ای کاش سکوت میفرمود»([۱]).
اگر کسی به بچهای بگوید: بیا تا به شما چیزی بدهم و ندهد؛ اسلام آن را از جمله دروغ شمرده است.
حدیثی از ابوهریره رضی الله عنه روایت شده که رسول الله صلی الله علیه و سلمفرمود: «کسی که به بچهای بگوید: بیا به شما چیزی بدهم و ندهد، دروغ است»([۲]).
از عبدالله بن عامر روایت است؛ گفت: حضرت رسول صلی الله علیه و سلمدر منزل ما بود، مادرم مرا خواست و گفت: بیا تا چیزی به شما بدهم. حضرت صلی الله علیه و سلمبه مادرم فرمود: «نخواستی چیزی به او بدهی؟ مادرم گفت: خواستم خرمایی به او بدهم. حضرت صلی الله علیه و سلمفرمود: اگر چیزی به او نمیدادی، دروغی بر شما نوشته میشد»([۳]).
اگر شخصی فضیلتی از فضایل را برای خودش قائل شد و از آن دور باشد، دروغ محسوب میشود.
از اسماء بنت أبی بکر رصی الله عنها روایت است گفت: زنی به حضرت صلی الله علیه و سلمعرض کرد: یا رسول الله! من شوهرم زن دیگری دارد (هوو) آیا بر من گناهی نیست که غیر از سهمی که شوهرم به من میدهد، از مال شوهرم خودم را سیر کنم. حضرت صلی الله علیه و سلمفرمود:
«کسی که گرسنه نیست و اظهار گرسنگی مینماید، مانند کسی است که لباس ریا و تزویر بپوشد که من دارای فضیلتی هستم و فضیلت نداشته باشد».
زن برای شوهرش آنچه موجب افتخار اوست اظهار مینماید ولی از کینه هوو (زن دیگر) به شوهر دروغ میگوید.
امام غزالی رحمه الله فرمود: «داخل قسم دروغ میشود، فتوای عالمی که هنوز تحقیقی در مسأله ننموده و فتوای داده و روایت حدیث است که آن فتوا ثابت نمیشود».
چون قصد او اظهار فضیلت خودش بوده و به خاطر آن نتوانسته خودداری کند و بگوید: من نمیدانم و آگاهی به آن ندارم و این حرام است.
و از دروغ به شما میآید کسی که طعام را جلو دستش مینهند و میگوید: من اشتها ندارم و حال آن که اشتها داشته باشد.
اسماء دختر ابوبکر گفت: «شب عروسی حضرت عایشه رصی الله عنها من و چند زنی بودیم. به خدا سوگند، چیزی در منزل حضرت رسول صلی الله علیه و سلمنیافتیم به جز یک کاسه شیر نباشد که حضرت صلی الله علیه و سلممقداری نوشید، سپس آن را به عایشه تعارف کرد. حضرت عایشه گفت: من شرم کردم؛ گفتم: (اسما) دست حضرت را رد نکنید بگیرید، از او عایشه گفت: از دستش گرفتم و با شرم و حیا نوشیدم. پس از آن حضرت صلی الله علیه و سلمفرمود: گرسنگی و دروغ را باهم جمع کردید. گفتم: یا رسول الله! اگر کسی اشتها به چیزی داشته باشد و بگوید: اشتها ندارم آیا دروغ است؛ فرمود: دروغ به دروغ نوشته میشود، حتی دروغ کوچک به دروغ کوچک نوشته میشود»([۴]).
کسی که به خیال خودش در خواب چیزی دیده و هیچی ندیده باشد و بگوید خواب دیدم آن دروغ است.
از ابن عمر رصی الله عنهما روایت شده که پیامبر صلی الله علیه و سلمفرمود: «اگر کسی بگوید: من در خواب چنین و چنان دیدم و حال آن که هیچی ندیده باشد از افترا افتراتر است، یعنی از دروغ دروغتر است».
هرکس خواب دروغ روایت کند در قیامت عذاب سخت و به خصوصی دارد.
از ابن عباس روایت شده که حضرت صلی الله علیه و سلمفرمود: «کسی که بگوید: در خواب چنین و چنان دیدم و حال آن که هیچی ندیده باشد به او تکلیف میشود که دو مو را به هم گره بزند و نمیتواند گره بزند».
[۱]– رویت بخاری.
[۲]– روایت احمد.
[۳]– روایت ابوداود و بیهقی.
[۴]– روایت احمد و بیهقی.