پروردگار متعال پیامبران را در راستای هدایت مردم به سوی عبادت موحدانه خداوند برانگیخته است، که همه گفتارها و کردارهای آشکار و پنهان مورد تایید خداوند عبادت نام دارد. بر این اساس لازم است انسان تنها برای خدا عبادت انجام داده و در برابرش سر فرود آورد، زیرا تنها او آفریدگار، روزی دهنده، میراننده و زنده کننده انسان در آخرت برای حساب و کتاب میباشد، پس نشاید انسان سر به آستان غیر او ساییده و کسی دیگر را اله خویش قرار دهد:
{وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإنس إِلَّا لِیَعۡبُدُونِ مَآ أُرِیدُ مِنۡهُم مِّن رِّزۡقٖ وَمَآ أُرِیدُ أَن یُطۡعِمُونِ} [الذاریات: ۵۶-۵۷].
(من پریها و انسانها را جز برای پرستش خود نیافریدهام. من از آنان نه درخواست هیچ گونه رزق و روزی میکنم، و نه میخواهم که مرا خوراک دهند).
خداوند سبحان در این آیات هدف از آفرینش انسان و پری را بندگی مورد نظر خود معرفی کرده و این امر جزو حقوق خدا بر بندگان به شمار میرود که نباید هیچ کس آن را تصاحب نماید، چنانچه پیامبر اکرم در این رابطه میفرماید:
«حق الله علی العباد أن یعبدوه و لا یشرکوا به شیئا».۱
(حق خداوند بر بندگان این است که وی را عبادت کرده و شریکی برایش قائل نشوند).
و لذا خداوند در قرآن کریم پیامبرش ج را چنین فرمان میدهد که:
﴿بَلِ ٱللَّهَ فَٱعۡبُدۡ وَکُن مِّنَ ٱلشَّٰکِرِینَ۶۶﴾ [الزمر: ۶۶]
(پس در این صورت تنها خدا را بپرست و از زمره سپاسگزاران باش).
در باره اهل کتاب مبنی بر انجام عبادت و فروگذاری شرک میفرماید:
﴿وَمَآ أُمِرُوٓاْ إِلَّا لِیَعۡبُدُواْ ٱللَّهَ مُخۡلِصِینَ لَهُ ٱلدِّینَ حُنَفَآءَ﴾ [البینه: ۵]
(در حالی که جز این بدیشان دستور داده نشده است که مخلصانه و حقگرایانه خدای را بپرستند و تنها شریعت او را آئین (خود) بدانند).
آیات بسیار زیادی راجع به فرستادن پیامبران برای تبلیغ عبادت و پرهیز از بت پرستی در قرآن وجود دارد که پارهای از آنها را اشاره میکنیم: