شبهه اول :
همانطور که قبلا ذکر شد این حدیث موضوع ( ساختگی ) است .
(صحیح بودن و ضعیف بودن و یا موضوع بودن احادیث توسط علمای علم حدیث و به وسیله قواعدی که در این علم وجود دارد تعین می شود )
امام ذهبی ( رحمت خدا بر او باد ) در مورد این حدیث می فرماید :
بی شک این حدیث ساختگی است و نمی توان به آن استدلال کرد .
شبهه دوم :
در پاسخ به این شبهه می گوییم این استدلال بسیار دور از حق است چون در آیه آمده که شخصی بنی اسرائیلی از پیروان موسی علیه السلام از موسی خواست او را در مبارزه با شخصی از پیروان فرعون یاری کند .
یعنی شخص زنده ای از شخص توانای زنده ای دیگر کمک خواهی کرده است و این همانطوری که قبلا ذکر کردیم جائز است و هیچ اشکالی ندارد .
پس معلوم که این آیه هیچ ربطی به استغاثه جستن از مردگان و یا از مخلوقات در اموری که فقط خداوند قادر به انجام آن است ، ندارد .
و شبهه سوم و چهارم :
این دو حدیث نیز مانند حدیث اول موضوع می باشند . و کسانی که اینگونه احادیث را ساخته و به دروغ آن را به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نسبت می دهند در اصل قصد از بین بردن و افساد دین را دارند ، و چون پایه و اساس دین ، توحید و یگانگی خداوند است ، آنها می خواهند این پایه و اساس را از بین ببرند زیرا خوب می دانند که هرچیزی با از بین رفتن پایه و اساسش کم کم و با مرور زمان از بین خواهد رفت .
بایستی گفت که هیچ مسلمانی منکر مقام و منزلت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم سید المرسلین و خاتم الأنبیاء است ، خداوند متعال کاملترین دین را بر وی نازل کرده است و بسیاری از امور دیگر که خداوند آنها را فقط مخصوص او قرار داده است .
اما با تمام اینها نباید فراموش کرد که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم آفریده ی خداوند متعال است ، و ما نباید هیچگاه در مدح و ستایش مخلوقاتی آنقدر غلو و زیاده روی کنیم که او را به درجه ای برسانیم که فقط مخصوص خالق سبحانه و تعالی می باشد ،
خداوند متعال به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم امر می کند که بگوید :
{إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُکُمْ یُوحَىٰ إِلَیَّ أَنَّمَا إِلَٰهُکُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ}.
الکهف (۱۱۰) Al-Kahf
« من فقط بشری هستم مثل شما، (امتیاز من این است که) به من وحی می شود، که تنها معبودتان معبود یگانه است ».
پس رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم نیز مانند دیگر انسانها بشر است و الله او را برای رسالت برگزیده و دستورات خود را از طریق او به سایر انسانها رسانده است .
و به همین دلیل باید به او احترام بگذاریم و او را از جان خود نیز بیشتر دوست داشته باشیم .
شبهه پنجم :
در این آیه آمده است :
«در طلب وسیله ای باشید که شما را به الله نزدیک کند».
این وسیله همان اعمال نیک انسان است .
قتاده رحمه الله فرموده :
« به وسیله اطا کردن از اوامر الله و عمل کردن به چیزی که او را راضی می کند به او نزدیک شوید ».
پس در این آیه نیز هیچ دلیلی بر توسل و یا استغاثه جستن به پیامبران و سایر مخلوقات وجود ندارد .