شرک در ربوبیت عبارت است از اینکه شخص مشرک، آفرینش هستی و تدبیر امور را همراه با خداوند به کس دیگری هم نسبت داده و به خود اجازه دهد که احکام دینی مربوط به عبادت خدا و حلال و حرام را از غیر خدا یعنی از غیر کتابی که بر پیامبرانش نازل شده بگیرد. با این توجیه که وی به منظور خدا عالمتر است. و بدین ترتیب شریعتی را که خداوند به پیامبران خود وحی کرده، رها میسازد و احکام حلال و حرام را از غیر خدا میگیرد. در بیان همین معنی خداوند متعال فرموده است[۱]:
﴿ٱتَّخَذُوٓاْ أَحۡبَارَهُمۡ وَرُهۡبَٰنَهُمۡ أَرۡبَابٗا مِّن دُونِ ٱللَّهِ﴾ [التوبه: ۳۱].
«به جز خدا علمای دینی و پارسایان خود راهم به خدائی گرفتند».
به خدایی گرفتن آنان بدین معنی است که در امر به معاصی و حلال کردن آنچه که خدا حرام کرده و حرام کردن آنچه خدا حلال کرده است از آنان پیروی میکردند همانطور که ازاوامر خدایان اطاعت میشود[۲].
امام احمد و ترمذی از عدی بن حاتم طائی روایت کردهاند که وی به مدینه آمد و بر پیامبر صلی الله علیه و سلم وارد شد درحالیکه آیهی: ﴿ٱتَّخَذُوٓاْ أَحۡبَارَهُمۡ وَرُهۡبَٰنَهُمۡ أَرۡبَابٗا مِّن دُونِ ٱللَّهِ﴾ [التوبه: ۳۱]. را تلاوت میکرد. عدی گفت: آنان (یعنی یهودیان و مسیحیان) علمای دینی و پارسایان خود را پرستش نکردهاند. پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود: بله، آنان حلال را بر ایشان حرام و حرام را حلال کردند و آنان هم از ایشان پیروی کردند و این خود عبادت و پرستش است[۳].
[۱]– تفسیر الـمنار: ج ۲، ص ۵۵٫
[۲]– تفسیر زمخشری: ج ۲، ص ۲۶۴٫
[۳]– تفسیر ابن کثیر: ج ۲، ص ۳۴۸٫