یکی از ویژگیهای جامعهی اسلامی تعاون و همکاری افراد آن بر نیکی و تقوا و پرهیز از همکاری بر گناه و تجاوز است. خداوند متعال میفرماید:
﴿وَتَعَاوَنُواْ عَلَى ٱلۡبِرِّ وَٱلتَّقۡوَىٰۖ وَلَا تَعَاوَنُواْ عَلَى ٱلۡإِثۡمِ وَٱلۡعُدۡوَٰنِ﴾ [المائده: ۲].
«همدیگر را بر نیکی و تقوا یاری کنید و بر گناه و تجاوز با هم همکاری نکنید».
در تفسیر این آیه آمده است:
﴿ٱلۡبِرِّ﴾ یعنی زیاد کار نیک انجام دادن. ﴿ٱلتَّقۡوَىٰ﴾ یعنی پرهیز از هر آنچه که انجام دادن یا ترک کردن آن به دین و دنیای انسان ضرر میرساند. ﴿ٱلۡإِثۡمِ﴾ این واژه بر هر گناه و معصیتی اطلاق میشود. ﴿ٱلۡعُدۡوَٰنِ﴾ یعنی تجاوز از حد شرع و عرف در رفتار با مردم و رعایت نکردن عدالت. البته میتوان گفت: ﴿ٱلۡبِرِّ﴾ یعنی هر آنچه از ایمان و اخلاق و اعمال که انسان بوسیلهی آنها از خدا نزدیک میگردد.
امر به تعاون و همکاری در راه نیکی و تقوا یکی از ارکان و ویژگیهای نظام اجتماعی اسلام است که به موجب آن بر مسلمانان واجب است که همدیگر را بر کارهای نیکی که منافع دینی و دنیوی افراد و جامعه را تأمین میکنند و نیز بر اعمال پرهیزکارانهای که با آن مفاسد و مضرات را از خود و جامعهی خود دفع میکنند، یاری و پشتیبانی نمایند[۱].
بنابراین اصل، تشکیل جماعتی که به خیر و نیکی دعوت میکند و امر به معروف و نهی از منکر انجام میدهد و مردم را به اسلام و اجرای احکام الهی فرا میخواند و آنان را از ارتکاب معاصی و گناهانی که اسلام آنها را حرام کرده، نهی میکند، یکی از بارزترین مظاهر تعاون و همکاری بر نیکی و تقوا به حساب میآید. و انسان مسلمان نباید با گروه و جماعتی که براساس تعاون بر گناه و مخالفت با شرع خدا پایهگذاری شده است، همکاری کند و با مال یا عضویت و یا با تعریف و تمجید آن را یاری نماید.
[۱]– تفسیر الـمنار: ج ۶، ص ۱۲۹-۱۳۱٫