یکی از اصول مهم شریعت اسلامی این است که هرکس مسؤول اعمال خود است و هیچ کس مسؤولیت گناه دیگری را برعهده نمیگیرد. مثلاً اگر کسی مرتکب قتل عمد عدوانی شود، تنها وی مسؤول جرم خود خواهد بود و پدر و برادر و خویشاوندانش مورد بازخواست قرار نمیگیرند. و یا اگر کسی مرتد شود تنها او مسؤول کار خود خواهد بود و کس دیگری در مورد آن مؤاخذه نمیشود. خداوند متعال در این باره فرموده است:
﴿وَلَا تَکۡسِبُ کُلُّ نَفۡسٍ إِلَّا عَلَیۡهَاۚ وَلَا تَزِرُ وَازِرَهٞ وِزۡرَ أُخۡرَىٰ﴾ [الأنعام: ۱۶۴].
«و هر کس هر گناهی که بکند خود بار گناه خود را بر دوش میگیرد و هیچکس بار گناه دیگری را بر عهده نمیگیرد».
این اصل در واقع تطبیق عملی اصل عدالت است، چرا که عادلانه نیست که انسان در برابر اعمال دیگران مورد بازخواست قرار گیرد. این اصل بزرگ اگرچه یک اصل مفهوم و مشهور و مسلم است ولی وجود آن در شریعت اسلامی یکی از دلایل اثبات نبوت حضرت محمد صلی الله علیه و سلم به حساب میآید، چون اگر حضرت محمد صلی الله علیه و سلم فرستادهی خدا و مأمور تبلیغ این اصل نبود امکان نداشت که همچون اصلی در جامعهی جاهلی مطرح گردد، جامعهای که مبتنی بر نظام قبیلهای بود و قبیله مسؤولیت تمام جرم و جنایتهای افراد قبیله را تحمل میکرد.
«وزر» در لغت به معنی بار سنگین است.
ابن عباس در تفسیر این آیه گفته است: یعنی هیچ کس گناه دیگری را بر عهده نمیگیرد[۱].
در تفسیر شوکانی چنین آمده است: ﴿وَلَا تَکۡسِبُ کُلُّ نَفۡسٍ إِلَّا عَلَیۡهَا﴾ یعنی هیچکس در برابر گناهی که انسان انجام میدهد، مورد مؤاخذه قرار نمیگیرد. در این مورد همچنین خداوند متعال فرموده است:
﴿لَهَا مَا کَسَبَتۡ وَعَلَیۡهَا مَا ٱکۡتَسَبَتۡ﴾ [البقره: ۲۸۶].
«هر کار (نیکی که انسان) انجام دهد به نفع اوست و هر کار (بدی که) انجام دهد به زیان خود او است». و نیز فرموده است:
﴿لِتُجۡزَىٰ کُلُّ نَفۡسِۢ بِمَا تَسۡعَىٰ﴾ [طه: ۱۵].
«تا هر کس در برابر تلاش و کوشش خود جزا و سزا داده شود».
«وزر» در آیهی مورد بحث به معنی بار سنگین است و در آیه زیر نیز به همین معنی بکار رفته است:
﴿وَوَضَعۡنَا عَنکَ وِزۡرَکَ ٢﴾ [الانشراح: ۲].
«و (آیا) بار سنگین را از تو بر نداشتیم» البته منظور از بار سنگین در اینجا گناه است.
آیهی مورد بحث ردی است بر نظام جاهلی که خویشاوند را به گناه خویشاوند مؤاخذه میکردند و یکی از افراد قبیله را به گناه دیگری مورد بازخواست قرار میدادند.
حکم آیه عام است و شامل احکام دنیا و آخرت میشود و دلیلی بر اختصاص آن به آخرت وجود ندارد. و اما اینکه پرداخت دیهی قتل غیرعمد بر گردن عاقله(ی شخص قاتل) انداخته میشود، این مسأله در واقع مخصّصی است برای این حکم عام و در جای خود بدان عمل میشود. مضمون این آیه با این فرمودهی خداوند هم تعارضی ندارد که میفرماید:
﴿وَلَیَحۡمِلُنَّ أَثۡقَالَهُمۡ وَأَثۡقَالٗا مَّعَ أَثۡقَالِهِمۡ﴾ [العنکبوت: ۱۳].
«آنان بارهای سنگین خود را بر دوش میکشند و به همراه بارهای سنگین خود، بارهای سنگین دیگر را نیز حمل میکنند».
چون منظور از بار سنگینی که انسان به همراه بار سنگین خود حمل میکند، بار سنگین کسانی است که انسان باعث گمراهی آنان شده است، همانطور که در این آیه به آن تصریح شده است که خداوند میفرماید[۲]:
﴿لِیَحۡمِلُوٓاْ أَوۡزَارَهُمۡ کَامِلَهٗ یَوۡمَ ٱلۡقِیَٰمَهِ وَمِنۡ أَوۡزَارِ ٱلَّذِینَ یُضِلُّونَهُم بِغَیۡرِ عِلۡمٍۗ أَلَا سَآءَ مَا یَزِرُونَ ٢۵﴾ [النحل: ۲۵].
«آنان باید در روز قیامت بار گناهان خود را بطور کامل بر دوش بگیرند و نیز باید بار گناهان کسانی که بدون آگاهی آنان را گمراه ساختهاند حمل کنند».
[۱]– تفسیر الـمنار: ج ۸، ص ۴۲۶٫
[۲]– تفسیر شوکانی: ج ۲، ص ۱۸۶٫