ابن ماجه، باب: [الرِّیَاءِ وَالسُّمْعَهِ]
ابن ماجه در این زمینه چند روایت ذکر کرده است:
۲۹۰- «عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ رضی الله عنه أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلی الله علیه و سلم قَالَ: قَالَ اللهُ جل جلاله: أَنَا أَغْنَى الشُّرَکَاءِ عَنِ الشِّرْکِ، مَنْ عَمِلَ عَمَلًا أَشْرَکَ فِیهِ غَیْرِی، فَأَنَا مِنْهُ بَریءٌ، وهُوَ لِلَّذِی أَشْرَکَ».
- «از ابوهریره رضی الله عنه روایت شده است که پیامبرصلی الله علیه و سلم فرمودند: خداوند متعال میفرماید: من بینیازترین شریکان از شریک و شرک هستم، پس هرکس کاری انجام دهد که در آن غیرِ من را شریک من قرار دهد، من از او رویگردان و بیزارم و کارش برای کسی است که شریک من قرار داده است]».
روایت دوم:
۲۹۱- «عَنْ أَبِی سَعْدِ بْنِ أَبِی فَضَالَهَ (وَکَانَ مِنَ الصَّحَابَهِ) رضی الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و سلم: إِذَا جَمَعَ اللَّهُ الْأَوَّلِینَ وَالْآخِرِینَ یَوْمَ الْقِیَامَهِ لِیَوْمٍ لَا رَیْبَ فِیهِ، نَادَى مُنَادٍ: مَنْ کَانَ أَشْرَکَ فِی عَمَلٍ عَمِلَهُ لِلَّهِ، فَلْیَطْلُبْ ثَوَابَهُ مِنْ عِنْدِ غَیْرِ اللَّهِ، فَإِنَّ اللَّهَ أَغْنَى الشُّرَکَاءِ عَنِ الشِّرْکِ».
- «از ابوسعد بن ابوفضاله رضی الله عنه (که یکی از اصحاب است) روایت شده که میگوید: پیامبرصلی الله علیه و سلم فرمودند: وقتی که خداوند اولین و آخرین [همهی مخلوقات] را در روزی که هیچ شک و شبههای در آن نیست (روز قیامت) گرد آورد، ندا زنندهای ندا میزند: هرکس کاری را برای خدا انجام داده باشد و در آن عملش کسی را شریک خدا قرار داده باشد، پس [چنین فردی] ثواب و اجرش را از او طلب کند، نه از خدا، زیرا خداوند بینیازترین شریکان از هر شراکت و شریکی است»([۱]).
[۱]– اخلاص روح عبادات است و عبادت بدون اخلاص همچون جسد بدون روح است، جسدی که نه تنها سودی نخواهد داشت، بلکه بعد از کمی بویش دیگران را اذیت و آزار میدهد.
عبادتی که در آن ریا وجود داشته باشد، باطل است و ریا در عبادات شرک مخفی محسوب میشود و شیطان به وسیلهی آن به باطلکردن اعمال انسان و محرومشدن وی از پاداش آن، نزدک میشود.
اخلاص در عبادات، همان چیزی است که خداوند انسانها را بدان امر کرده است و فرموده است: ﴿وَمَآ أُمِرُوٓاْ إِلَّا لِیَعۡبُدُواْ ٱللَّهَ مُخۡلِصِینَ لَهُ ٱلدِّینَ حُنَفَآءَ…﴾ [البینه: ۵] «به امتهای پیشین امر نشد، جز به آن که خدا را با اخلاص و در حالی که بر دین حنیف ابراهیمی استقامت دارند، پرستش کنند». اعمال صالح با اخلاص، پاک و پاکیزه میشوند و نتیجه و ثمر میدهند و صاحبشان را از اجر و پاداش بهرهمند میکنند و نوری را بر چهرهی وی قرار میدهند و حلاوت و شیرینی به سخنان صاحبشان میبخشند، به طوری که در دیگران تأثیر خواهد گذاشت و با آن گمراهان هدایت میشوند، زیرا کلامی که از قلب گوینده صادر شود، به قلب شنونده میرسد، اما اگر از زبان گوینده صادر شود و در آن ریا باشد، از زبان شنونده نمیگذرد.
حقیقت ریا، یعنی انجام عبادات با این هدف که مقام و منزلت خود را در دل مردم بالا ببری و این در حقیقت استهزاء به خداست -معاذ الله-. نقطهی مقابل آن اخلاص است که منظور از آن انجام عبادات با هدف تقرب به خدا میباشد؛ در کتاب «شرح الأشباه» حموی چنین آمده است: اخلاص سرّ بین عبد و خداست و کسی غیر از آنها بدان آگاه نیست؛ برخی عرفا گفتهاند: مخلص کسی است که دوست ندارد در انجام عباداتش مورد تعریف و تمجید قرار گیرد. [شرح امام نووی بر صحیح مسلم].