بنابراین، مجاهدان چهار پنجم غنیمت را میگیرند و یک پنجم باقیمانده، میان مصارف پنجگانۀ مذکور در آیه فوق توزیع میشود.
اما برخی فریبکاران که اموال مردم را به باطل میخورند، نسبت خویش به آل بیت رضوان الله علیهم را ادعا میکنند و به گرفتن خمس خمس [= یک بیست و پنجم] اکتفا نمیکنند، بلکه خمس کامل را میگیرند. بعلاوه، این مقدار را از غنیمت مجاهدان پس از پیروزی نمیگیرند، بلکه آن را از اموال شخصی مردم میستانند:
الله متعال میفرماید: ﴿یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنَّ کَثِیرًا مِنَ الْأَحْبَارِ وَالرُّهْبَانِ لَیَأْکُلُونَ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَیَصُدُّونَ عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ﴾ [التوبه: ۳۴]. «ای کسانیکه ایمان آوردهاید! بیگمان بسیاری از احبار و رهبان اموال مردم را به باطل میخورند، و (دیگران را) از راه الله باز میدارند».
این مکاران نزد مردم میروند و آنان را به مشقت میاندازند تا مقدار مذکور را از اموالشان بستانند، در حالی که زکات را که الله تشریع فرموده است، یک عبادت و سبب پاکی جان و مال است و باجگیری نیست.
و به همین دلیل، بهتر است زکات به صورت پنهانی به فقرا پرداخت شود:
الله متعال میفرماید: ﴿إِنْ تُبْدُوا الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِیَ وَإِنْ تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاءَ فَهُوَ خَیْرٌ لَکُمْ﴾ [البقره: ۲۷۱]. «اگر صدقهها را آشکار کنید چه نیکوست، و اگر آنها را پنهان دارید و به تهی دستان بدهید، پس این برای شما بهتر است».
پیروان راستین حق، هیچ مال یا پاداشی از مردم درخواست نمیکنند، بلکه مردم را بهسوی الله هدایت میکنند و تمام پیامبران اینگونه بودند:
الله، سخن نوح، هود، صالح، لوط و شعیب علیهم السلام را اینگونه بازگو میفرماید: ﴿وَمَا أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ مِنْ أَجْرٍ إِنْ أَجْرِیَ إِلَّا عَلَى رَبِّ الْعَالَمِینَ١٠٩﴾ [الشعراء: ۱۰۹]. «و من بر (رساندن) این (دعوت) هیچ مزدی از شما نمیطلبم، مزد من تنها بر (عهدۀ) پروردگار جهانیان است».
الله، خطاب به پیامبر اسلام، محمد صلی الله علیه وسلم میفرماید:
﴿قُلْ لَا أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِنْ هُوَ إِلَّا ذِکْرَى لِلْعَالَمِینَ﴾ [الأنعام: ۹۰]. «بگو: من در برابر این (رسالت) پاداشی از شما نمیطلبم، این (رسالت و دعوت) چیزی جز (پند و) یاد آوری برای جهانیان نیست».
﴿قُلْ لَا أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّهَ فِی الْقُرْبَى﴾ [الشورى: ۲۳]. «بگو: من بر (رساندن) آن هیچ پاداشی از شما در خواست نمیکنم، جز محبت خویشاوندی، (که بجای آورید)».
ای محمد به این مشرکان قریش بگو من در برابر رسانیدن پیام و دعوت، هیچ مال و مزدی درخواست نمیکنم، زیرا مزد من نزد الله است، از هیچکس مزد نمیطلبم، و دعوت من، تذکری برای جهانیان است. تنها چیزی که از شما میخواهم این است که وفاداری خویشاوندی میان من و خودتان را رعایت کنید، یعنی به من آزار نرسانید و میان من و دعوت مردم بهسوی الله مانع ایجاد نکنید.
چنانکه الله متعال در سورۀ دخان در مورد پیامبر اسلام و موسی علیهما السلام میفرماید:
﴿أَنَّى لَهُمُ الذِّکْرَى وَقَدْ جَاءَهُمْ رَسُولٌ مُبِینٌ١٣ ثُمَّ تَوَلَّوْا عَنْهُ وَقَالُوا مُعَلَّمٌ مَجْنُونٌ١۴﴾ [الدخان: ۱۳-۱۴]. «چگونه (و از کجا) پند میپذیرند در حالیکه پیامبر روشنگر برایشان آمد! سپس از او روی گرداندند، و گفتند: (او) آموزش یافتۀ دیوانه است».
﴿وَلَقَدْ فَتَنَّا قَبْلَهُمْ قَوْمَ فِرْعَوْنَ وَجَاءَهُمْ رَسُولٌ کَرِیمٌ١٧ أَنْ أَدُّوا إِلَیَّ عِبَادَ اللَّهِ إِنِّی لَکُمْ رَسُولٌ أَمِینٌ١٨ وَأَنْ لَا تَعْلُوا عَلَى اللَّهِ إِنِّی آتِیکُمْ بِسُلْطَانٍ مُبِینٍ١٩ وَإِنِّی عُذْتُ بِرَبِّی وَرَبِّکُمْ أَنْ تَرْجُمُونِ٢٠ وَإِنْ لَمْ تُؤْمِنُوا لِی فَاعْتَزِلُونِ٢١﴾ [الدخان: ۱۷-۲۱]. «و به راستی ما پیش از آنها قوم فرعون را آزمودیم، و پیامبری بزرگوار به سویشان آمد. (و به آنها گفت:) که «بندگان الله (= بنی اسرائیل) را به من وا گذارید، بیگمان من برای شما فرستادۀ امینی هستم. و (نیز) بر الله برتری مجویید، بیتردید من برای شما دلیل روشنی آورده ام. و همانا من به پروردگار خود و پروردگار شما پناه میبرم، از اینکه مرا سنگسار کنید. و اگر به من ایمان نمیآورید، پس از من کناره بگیرید».