تألیفات اروپائیان در باب سیرۀ نبوی

تألیفاتی که اروپائیان در مورد سیرۀ مبارک رسول اکرم  صلی الله علیه و سلم نگاشته‌اند، دربارۀ آن‌ها در قسمتی دیگر از کتاب کاملاً بحث و به طور مفصل بیان خواهد شد، درکه در اروپا پیرامون اسلام از اولین مؤلف اروپایی «هلدت برت» که در سال ۱۱۳۹ م می‌زیست تا به امروز چه تألیفاتی تهیه شده است؟ روش عام آن‌ها چگونه است؟ اشتباهات مشترک و عمومی آن‌ها چیست؟ مأخذ و منبع معلومات آن‌ها در چه سطحی است؟ اسباب مشترک اشتباهات چیست؟ تعصب و سوء ظن تا چه حدی در نوشته آن‌ها نقش داشته است؟ در اینجا دربارۀ آن تألیفات یک گفتگوی اجمالی خواهی داشت؛ زیرا در این بخش نیز در جاهای مختلف از آن‌ها استفاده و یا به آن‌ها اشاره خواهد شد.

اروپا تا مدتی مطلقاً دربارۀ اسلام چیزی نمی‌دانست، هنگامی که قصد آگاهی و کسب اطلاع کرد، تا مدتی مدید به افتراهای عجیب و حیرت‌انگیز خیالی و وهمی مبتلا بود. یکی از مؤلفان اروپایی می‌نویسد:

«مسیحیت در چند قرن ابتدایی اسلام، نه موفق به درک و فهم اسلام شد و نه توانست آن را مورد نقد قرار دهد، او فقط می‌لرزید و فرمانبرداری می‌کرد. ولی هنگامی که پیشروی اعراب در قلب فرانسه متوقف شد، اقوامی که از تیر رس آن‌ها فرار می‌کردند، روی برگردانده به سوی آن‌ها نگاه می‌کردند. همچنان که گلۀ گوسفندان هنگامی که نگهبان گله تعقیب کنندۀ آن‌ها از گوسفندان فاصله می‌گیرد به عقب برمی‌گردند و به تعقیب کننده می‌نگرند([۱]).

 

 

[۱]– محمد ایند محمدنزم، از باسورت اسمیت، ام، ای / ص ۶۳

 

مقاله پیشنهادی

دنیا، اینگونه آفریده شده است

روزی مارکس اویلیوس، یکی از فیلسوفان بزرگ دربار امپراطوری روم، گفت: امروز افرادی را ملاقات …