آیا می‌دانی چه باید کرد؟!..

اقتضای رحمت الهی بر تمام مسلمانان، و اقتضای شمولیت اسلام بر این بود که در برابر مسئولیت دینی و در برابر بخشایش الهی و رسیدن به درجات والای بهشتی هیچگونه تمییزی بین افراد مسلمان نباشد!

این دین را نه کشیش و روحانیت تقدس مآبی است که بخاطر شکل و شمایل و نحوه کارشان توان بخشایش اجر و ثواب و یا کاهش گناهی داشته باشند، و نه اینکه مسئولیت حفاظت و یا دعوت به دین مختص آنها شده باشد.

در متن اسلام مسئولیت دعوت بر عهده فرد فرد افراد، نه بخاطر دین بلکه بخاطر کسب اجر و پاداش اخروی برای خود فرد، گذاشته شده است، اما حفاظت از دین را خداوند خود بر عهده گرفته است. در مقابل نیز هیچ فردی از مسلمانان در کسب اجر و پاداش اخروی بر دیگری اولویت و برتری ندارد. آنکه در ادای مسئولیت خود کوشاتر، و در برابر طاعت و عبادات پروردگار فرمانبردارتر، و در پرهیزکاری و تقوا بر دیگران پیشتر است اجر و پاداش بهتری کسب می‌کند. حال او ملا و روحانی باشد یا تاجر و کاسب، و یا حتی چوپانی بیسواد در صحرایی خشک و بی آب و علف، نزد خداوند هیچ فرقی نمی‌کند.

متأسفانه باور نادرستی به جوامع ما تزریق شده؛ بسیاری از مردم گمان می‌برند وظیفه دعوت به دین و آموزش و تربیت دینی مسئولیت ملا و روحانی و طلبه علم شرعی است و دیگران تنها نظاره‌گرند! که این یک اشتباه بسیار بزرگ است.

دعوت به دین نیاز به امنیت و حمایت اقتصادی دارد. خداوند متعال چون پیامبرش را برای رسالت خویش برگزید از این دو جهت او را حمایت کرد. پروردگار متعال می‌فرمایند:

« … وَاللَّـهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ..»(المائده/۶۷) {خداوند تو را از (خطرات احتمالی) مردم، نگاه می‌دارد}.

و فرمودند:«مَا وَدَّعَکَ رَبُّکَ وَمَا قَلَىٰ »{ خدای تو هیچ گاه تو را ترک نگفته و بر تو خشم ننموده است}.

و فرمودند:« وَوَجَدَکَ عَائِلًا فَأَغْنَىٰ» {و تو را فقیر یافت و بی‌نیاز نمود}. (سوره مبارکه الضحی)

 

مسئولیت مؤمنان ایرانی در خارج از کشور:

هر فرد مسلمان ایرانی که بنا به دلایلی به خارج از کشور مهاجرت کرده است. چه برای حفظ جان و دین خود، و یا کسب رزق و روزی و غیره..

در قبال دعوت به اسلام در سرزمین فارس ـ از ایران گرفته تا افغانستان و تاجیکستان و ازبکستان ـ مسئول است!

و می‌تواند برای ادای این مسئولیت خویش راهکارهایی ابتکاری برای کسب رضایت الهی بوجود آورد. بطور مثال:

ـ می‌تواند در راستای نشر و چاپ کتاب در داخل و خارج کشور، یا ترجمه و تألیف آن به اهل علم کمک کند تا صدقه جاریه‌ای برای خود کسب نماید.

ـ می‌تواند با کمک به شبکه‌های تلویزیونی یا احداث رادیوی انترنتی، و یا صفحات انترنتی برای دعوت به اسلام به دعوتگران کمک کند.

ـ می‌تواند دعوتگری که از امنیت در داخل منطقه برخوردار نیست را به خارج از کشور انتقال داده، او را برای دعوت و تبلیغ دین متفرغ سازد.

ـ می‌تواند با پرداخت مخارج زندگی یک دعوتگر او را در داخل از کشور برای دعوت اسلام متفرغ سازد. ( دهها دعوتگر ممتاز با علم و درایت کافی سراغ داریم که در داخل کشور بخاطر امرار معاش به خیاطی یا کشاورزی و یا کارهای دیگر مشغولند، و در حال ضایع شدن هستند، این در حالی است که ما از فقیرترین ملتهای جهان در تعداد دعوتگران اسلامی  هستیم! درصد بالایی از دعوتگران افغانستان بخاطر امرار معاش در مؤسسه‌های صلیبی مشغول بکارند!).

ـ می‌تواند با تحمل مخارج تحصیلی شاگردی ممتاز او را برای تحصیل به یکی از دانشگاههای اسلامی جهان اعزام کند.

ـ می‌تواند مراکزی یا حلقاتی برای حفظ قرآن کریم در گوشه و کنار مملکت بر پا کند.

البته بنای مساجد و رفع نیازهای اقتصادی یا کندن چاهی و یا برپایی پروژه‌های کارآفرین برای افراد و کمک در ازدواج جوانان و غیره… از جمله کارهای نیک و صدقه‌های جاریه است. ولی اولویت امروز جامعه ما در آگاهی دادن به مردم و نجات آنها از تاریکیهای جهالت و نادانی و کفر و ضلالت و گمراهی می‌باشد.

 

والله ولی التوفیق

مقاله پیشنهادی

فواید مطالعه

۱- دور شدن وسوسه‌ها و غم واندوه. ۲- پرهیز از فرو رفتن در کارهای بیخود …