(ای پیامبر! به زنان و دختران خود و زنان مؤمنان بگو: روپوشهای خود را به خوبی بر خود بیاندازند. با این پوشش، بهتر عفت و پاکدامنی آنها شناخته میشود در نتیجه از طرف افراد مریض مورد اذیت و آزار قرار نمیگیرند).
آیه، آشاره به این مطلب دارد که شناختن محاسن و زیباییهای زن از طرف افراد نامحرم، باعث اذیت و آزار وی میشود و خویشاوندانش را هم در فتنه و دردسر میاندازد.
و خداوند به زنان سالخوردهای که مورد تمایل و پذیرش مردان نیستند، اجازه داده تا روپوشها را بر زمین بگذارند و صورت و دو کف دست را ظاهر سازند. در همین راستا میفرماید: {وَالْقَوَاعِدُ مِنَ النِّسَاءِ الَّلاتِیْ لا یَرْجُوْنَ نِکَاحاً فَلَیْسَ عَلَیْهِنَّ جُنَاحٌ أَن یَّضَعْنَ ثِیَابَهُنَّ غَیْرَ مُتَبَرِّجَاتٍ بِزِیْنَهٍ}.
(و بر زنان از کار افتاده و سالخوردهای که دیگر امیدی به نکاح ندارند، گناهی نیست که لباسهایشان را به زمین بگذارند بدون اینکه هدف، خودنمایی و ظاهر کردن زیورآلات باشد).
و به دنبال آن، به بیان مستحب و شکل بهتر و کاملتر آن میپردازد و میفرماید: {وَ أَن یَّسْتَعْفِفْنَ خَیْرٌ لَّهُنَّ وَ اللهُ سَمِیْعٌ عَلِیْمٌ}. (نور ـ ۶۰)
(و اگر آنها راه عفت را در پیش گیرند و روپوشهایشان را به زمین نگذارند برای آنها بهتر است و خداوند سخنان را میشنود و نیتها را میداند). ملاحظه میکنیم که خداوند حجاب را حتی برای زنان سالخورده، عفت و پاکدامنی نامیده، پس آیا حجاب برای زنان جوان، عفت و پاکدامنی نیست؟
حجاب، پاکیزگی و دوری از آلودگی است
خداوند میفرماید: {وَ إِذَا سَأَلْتُمُوْهُنَّ مَتَاعاً فَسْأَلُوْهُنَّ مِن وَّرَاءَ حِجَابٍ ذَالِکُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوْبِکُمْ وَ قُلُوْبِهِنَّ} (احزاب ـ ۵۳).
(هنگامی که کالا و متاعی از وسایل منزل از آنها یعنی همسران پیامبر، خواستید، از پشت پرده، بخواهید. این کار، برای پاکی دلهای شما و دلهای آنان، بهتر است).
خداوند در این آیه، حجاب را پاکی و طهارت دلهای مردان و زنان مؤمن، نامیده است. زیرا اگر چشم، چیزی را نبیند، دل آرزوی آن را نمیکند. اما اگر چشم، چیزی را ببیند، شاید دل آرزو کند و مشتاق آن گردد شاید هم آرزو نکند و مشتاق آن نگردد. اینجاست که اگر چشم، نبیند، دل پاکتر میماند و انسان کمتر دچار فتنه و فساد میشود. زیرا حجاب، امید دلهای مریض را قطع میکند. خداوند میفرماید: «فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِیْ فِیْ قَلْبِهِ مَرَضٌ»احزاب ـ ۳۲٫
(با صدای نرم و نازک، صحبت نکنید که بیماردلان به شما چشم طمع بدوزند).
حجاب، پوشش است
رسول الله صلی الله علیه وسلم میفرماید: «خداوند بسیار پرده پوش و با حیا است و حیاء و ستر را دوست دارد». و همچنین میفرماید: «هر زنی، لباسش را خارج از خانهاش، بیرون بیاورد، خداوند پردهاش را میدرد». یعنی پاداش از جنس عمل است.
حجاب، تقوا است
خداوند میفرماید: {یَا بَنِیْ آدَمَ قَدْ أَنْزَلْنَا عَلَیْکَمْ لِبَاسًا یُّوَارِیْ سَوْآتِکُمْ وَ رِیْشاً و لِبَاسُ التَّقْوَی ذَالِکَ خَیْرٌ} (أعراف ـ ۲۶).
(ای فرزندان آدم! ما لباسی برای شما درست کردیم که هم عورات شما را میپوشاند و هم مایه تجمل و زیبایی شما میگردد اما بدانید که لباس تقوا، بهترین لباس است).
حجاب، ایمان است
خداوند فقط زنان مؤمن را مخاطب قرار میدهد و میفرماید: «وَقُلْ لِّلْمُؤْمِنَاتِ» (و به زنان مؤمن بگو…) و همچنین میگوید: «وَ نِسَاءِ الْمُؤْمِنِیْنَ»(همسران مؤمنان). و هنگامی که گروهی از زنان قبیله بنیتمیم نزد امالمؤمنین عائشه صدیقه رضیالله عنها آمدند و لباسهای نازکی به تن داشتند، حضرت عائشه رضیالله عنها فرمودند: «اگر شما مؤمن هستید، این لباس، لباس مؤمنان نیست. و اگر مؤمن نیستید، میتوانید از این لباسها بهرهمند گردید».
حجاب، حیا است
آن حضرت صلی الله علیه وسلم میفرماید: «هر دین، اخلاقی دارد و اخلاق دین اسلام، حیا است». و در جایی دیگر میفرماید: «حیا از ایمان است و جای ایمان در بهشت است».
و همچنین میفرماید: «حیا و ایمان به هم پیوستهاند اگر یکی برداشته شود، دیگری هم برداشته میشود». و امالمؤمنین حضرت عائشه رضی الله عنها میفرماید: «به خانهای که رسول الله صلی الله علیه وسلم وپدرم در آن دفن شده بودند، وارد میشدم و لباسم را به زمین میگذاشتم و با خود میگفتم: یکی شوهرم و دیگری پدرم است. اما سوگند به خدا، از وقتی که عمر رضی الله عنه در آنجا دفن گردید، هر وقت، وارد خانه میشدم به علت شرم و حیا از عمر، لباسم را محکم به بدنم میبستم». درنتیجه حجاب موافق و سازگار با حیایی است که در خلقت زن، نهفته است.
حجاب، عزت است
همچنین حجاب با عزتی که طبیعت مرد براساس آن سرشته شده است، تناسب و سازگاری دارد. البته با طبیعت همان مردی که از فطرت سلیم برخوردار است و دوست ندارد چشمهای خائن، به همسر و دخترانش نگاه کنند.
اگر به تاریخ، نظری بیفکنیم، میبینیم که چه بسیارند جنگهایی که در زمان جاهلیت و اسلام به خاطر حمیت و غیرت بر حرمت زنان به وقوع پیوسته است. علی رضی الله عنه در دوران خلافتش میفرماید: «به من خبر رسیده است که زنان شما در بازارها، دوشادوش مردان کافر راه میروند. آیا غیرت شما به حرکت درنمیآید؟ این را بدانید کسی که غیرت ندارد، هیچ خیری در او نیست».