بیشک یاد و ذکر خداوند بلند مرتبه از شایستهترین و برترین و نیکوترین کارها نزد اوست، در مسند امام احمد، و سنن ابن ماجه، و مستدرک حاکم و دیگر منابع، از ابودرداء روایت شده که رسول الله فرمودند: «آیا شما را به بهترین و پاکترین اعمالتان نزد پروردگار و مؤثرترین آنها در بالا بردن درجات شما که برایتان از بخشیدن طلا و نقره و از این که با دشمنانتان رو به رو شوید و گردن آنها را بزنید و آنان گردن شما را بزنند، بهتر است، خبر دهم؟» گفتند: بله، ای رسول خدا، فرمودند: «آن ذکر خدای بزرگ و بلند مرتبه است».
این حدیث بزرگ دالّ بر فضیلت و برتری ذکر است، بیشک ذکر (و یاد خدا کردن) معادل آزاد کردن برده، و بخشش مال، و جهاد و پیکار و نبرد در راه خداوند است.
ابن رجب میگوید: «نصوص بسیاری وجود دارد که نشان دهنده برتری ذکر و یاد خدا بر بخشش مال و دیگر اعمال است» .
سپس حدیث ابودرداء را که پیشتر بیان شد نقل کرده، همچنین به بیان تعداد دیگری از احادیث که بیانگر همان مفهوم و معنا هستند پرداخته است.
ابن ابی دنیا چنانکه در الترغیب و الترهیب اثر منذری هم آمده است روایت کرده که از اعمش، از سالم بن ابی جعد نقل است که به ابودرداء گفته شد: شخصی صد برده و کنیز را آزاد کرد. ابودرداء گفت: «بیشک آزاد کردن صد برده و کنیز از مال یک فرد بسیار زیاد است، اما برتر از آن ایمانی است که ملازم و همراه شب و روز شخص است، همچنین تر و تازه بودن مداوم زبان یکی از شما به ذکر و یاد خداوند، از آن آزاد کردن برتر است».
ابودرداء فضیلت آزاد کردن برده را اعلام داشته اما این کار با آن بزرگیاش معادل و همپای ذکر و مداومت بر آن نیست، در همین معنا و مفهوم آثار بسیاری از گذشتگان رحمهم الله نقل شده است. ابن مسعود میگوید: «این که خداوند را تسبیح نموده و «سبحان الله» بگویم نزد من محبوبتر از آن است که به همان تعداد دینار در راه خدا ببخشم».