منظورم از عزلت و گوشه نشینی، دوری کردن از بدیها و پرهیز از کارهایی است که جایزند، اما افزون بر نیاز و اندازه هستند؛ از اینرو عزلت و گوشه نشینی، یکی از اسبابی است که انسان را آسوده خاطر میکند و غم و اندوه را از او دور مینماید.
یکی از علما میگوید: بنده باید برای عبادت، ذکر، تلاوت، محاسبه خود و نیز برای دعا و استغفار و دوری جستن از شر و امثال آن، بخشی از اوقات خود را در عزلت و تنهایی بگذراند.
ابن جوزی در کتاب (صید الخاطر) سه فصل را به این موضوع اختصاص داده که خلاصهاش از این قرار است: هیچ آرامش، عزت و شرافتی همچون گوشه نشینی ندیدهام؛ خلوت گزینی، انسان را از شر و بدی دور میدارد و مایه صیانت جایگاه، وقت و عمر میشود؛ انسان از طریق عزلت خودش را از حسودان و آنهایی که از گرفتاری دیگران شاد میشوند، دور مینماید؛ گوشه نشینی، بهترین وسیله برای تفکر در باره آخرت و آماده شدن برای ملاقات خدا است و بهترین فرصت برای عبادت و اندیشیدن در امور سودمند میباشد. عزلت و تنهایی، بهترین زمان برای بیرون آوردن گنجهای حکمت و استنباط آموزههای دینی از نصوص است.
این، مفهوم سخنان ابن جوزی در باره عزلت بود که با اندکی تصرف بیان گردید.
در همین کتاب گفتم: گوشه نشینی، عزتی است که فقط خدا میداند. گوشه نشینی، سبب بهره بری از عقل و چیدن محصولات اندیشه میگردد. نتایج خلوت گزینی، عبارتند از: آرامش دل، آبرومندی، پاداش فراوان، بازآمدن از منکر، غنیمت شمردن فرصت برای عبادت، به یاد آوردن خداوند مهربان، ترک امور بیهوده و دوری از سرگرمیهای عبث، گریختن از فتنهها و دوری از دشمن، نجات از شماتت کینه توز و نگاههای حسود، رهایی از تعلل انسان تنبل و نجات از عذرخواهی در حضور مردم، دوری از مطالبه حقوق و چاپلوسی نزد انسانی متکبر و نیز خلاصی از صبر ناگزیر در برابر حماقت احمق. گوشه نشینی، باعث میشود تا عیبهای زبان و حرکتهای نادرست و اشتباهات پوشیده بمانند.
پس گوشه نشینی، حجابی است که خوبیهای زیادی پشت آن پنهان شده و صدفی است که مروارید فضیلت در آن نهفته است. عزلت، پوششی است که خوشه برتریها در آن جای گرفته است. خلوت و تنهایی با کتاب، چه زیباست! گوشه نشینی و تنهایی با کتاب، عمر را میافزاید و شادی تنهایی، سفری در راه عبادت و گردشی در عالم تأمل و اندیشه میباشد. گوشه نشینی و تنهایی، باعث تأمل، اندیشه و تدبر میگردد.
گوشه نشینی و تنها نشستن، باعث میشود تا برای درک مفاهیم بکوشی، به نکاتی درست دست یابی، در مقاصد بیندیشی و دژِ اندیشه و ساختمان عقل را بسازی.