گذاشتن پول در بانکهای ربوی برای رفتن به حج

در ایران هر کس بخواهد به سفر حج عمره یا تمتع اعزام شود ابتدا باید در زمان ثبت نام مبلغی به عنوان سپرده نزد بانک قرار دهد تا در نوبت اعزام قرار بگیرد. بعد از چند سال که نوبت اعزامش فرا رسید بانک مبلغی را بعنوان سود بابت آن چند سالی که آن پول اولیه نزد بانک بوده به زایر میدهد. به این صورت که آن مبلغ سود را از هزینه های سفر آن زایر کم می کند. لطفا بفرماییدآن مقدار پولی که بعنوان سود از هزینه های سفر زایر کسر میشود چه حکمی دارد؟

 

الحمدلله،

اولا گذاشتن پول در بانکهای ربوی جایز نیست مگر اینکه بانکهای اسلامی در دسترس نباشند و چاره ای جز گذاشتن پول در بانک ربوی (مانند مسئله شما) نداشته باشد که در اینصورت فقط پول را باید در حساب جاری بگذارد و نه حساب پس انداز، و این از باب “کمترین ضرر” این امر جایز است.

ثانیا اگر ناچارا برای سفر حج دولت طلب کند که باید پول هزینه حج در بانک گذاشته شود و ربا و سود به آن افزوده شود و سپس از آن سود بعنوان هزینه حج کسر گردد جائز نیست، زیرا در اینصورت دولت از پول سود برای حج استفاده کرده، پس باید سعی شود فقط از مبلغ اصلی که بعنوان هزینه حج در بانک گذاشته شده کسر گردد و از پول سود استفاده نکند زیرا حرام است و باید آن پول را بردارد و در راههای خیر مانند دارالایتام و غیره استفاده کند و بهیچ وجه بعنوان خوردنی و آشامینی و سایر استفاده شخصی استفاده نکند و نباید آن مبلغ را در بانک رها کند تا اینکه بانک از آن پول استفاده نکند، و این در مورد کسانی است که ناچارند این پول را در بانک قرار دهند و گرنه جائز نیست که پول را در بانک ربوی گذاشت و سپس سود آنرا صدقه داد زیرا خداوند فقط پول حلال و پاک را بعنوان صدقه میپذیرد.
والله اعلم
وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین

 

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …