و باید دانست که گفتههای همهی افراد قابل پذیرش و رد است به جز گفتهی خدا و پیامبرش که به هیچ صورت خطایی در آن متصور نیست و واجب است در هر زمانی مردم از آن اطاعت نمایند و حتی اگر متأخرین در مورد جایزبودن این امور شرکآمیز اجماع کرده باشند اجماع آنها چون با کلام خدا و کلام پیامبر صلی الله علیه و سلم مخالف است اعتباری ندارد، چون این اجماع معصوم نیست بلکه لغزش و اشتباه عالِم است که ما از پیروی از لغزش علما بر حذر داشته شدهایم. و اما اجماع معصوم اجماع صحابه و تابعین و آنچه با اجماع آنها موافق است، میباشد و آنها سواد اعظم هستند که به پیروی از آنها فرمان داده شده گرچه سواد اعظم کسی جز غریبان و ناشناختگان نباشند، چنان که پیامبر صلی الله علیه و سلم در مورد آنها فرموده است: «اسلام با غربت آغاز شده و به زودی غریب و ناآشنا خواهد شد، پس خوشا به حال غریبان[۱]». [روایت امام مسلم].
نه راه و عقیدهای که عوام جاهل و خلف متأخر بر آن هستند، که چیزهایی میگویند که انجام نمیدهند و کارهایی میکنند که بدان فرمان داده نشدهاند
میگوید: و خداوند متعال میفرماید:
﴿وَلَا تَدۡعُ مِن دُونِ ٱللَّهِ مَا لَا یَنفَعُکَ وَلَا یَضُرُّکَۖ فَإِن فَعَلۡتَ فَإِنَّکَ إِذٗا مِّنَ ٱلظَّٰلِمِینَ١٠۶ وَإِن یَمۡسَسۡکَ ٱللَّهُ بِضُرّٖ فَلَا کَاشِفَ لَهُۥٓ إِلَّا هُوَۖ وَإِن یُرِدۡکَ بِخَیۡرٖ فَلَا رَآدَّ لِفَضۡلِهِۦۚ یُصِیبُ بِهِۦ مَن یَشَآءُ مِنۡ عِبَادِهِۦۚ وَهُوَ ٱلۡغَفُورُ ٱلرَّحِیمُ١٠٧﴾ [یونس: ۱۰۶-۱۰۷]. «و جز الله کسی یا چیزی را مخوان که نه سودی به تو میرساند و نه زیانی که اگر چنین کنی، بهراستی از ستمکاران خواهی بود و اگر الله گزند و آسیبی به تو برساند، هیچکس جز او نمیتواند آن را برطرف کند و اگر برایت ارادهی خیر و نیکی نماید، هیچکس نمیتواند فضل و احسانش را بازدارد. آن را به هر که از بندگانش بخواهد، مىرساند. و او، آمرزندهی مهربان است».
ابن عطیه میگوید: «ولا تدع» عطف است بر «أقِم» [در آیهی قبلی] و این فرمان و خطاب به پیامبر است، پس دیگران به طریق اولی باید از آن بر حذر باشند[۲]».
و غیر از او دیگران در تفسیر آیه گفتهاند: «فإن فعلت» یعنی: «فإن دَعَوتَ»؛ اگر جز خدا چیزهایی را به فریاد بخوانی که به تو سود و زیانی نمیرسانند ؛ خداوند در اینجا برای اختصار از فعل به جای دعا استفاده نموده است. «فانّک اذاً لمن الظالمین» «اذاً» جزای شرط است و جواب سوال مقدر است، گویا فردی از بتپرستان میپرسد، چنین فردی از ستمگران است، چون ظلم و ستمی بزرگتر از شرک وجود ندارد[۳].
﴿وَإِذۡ قَالَ لُقۡمَٰنُ لِٱبۡنِهِۦ وَهُوَ یَعِظُهُۥ یَٰبُنَیَّ لَا تُشۡرِکۡ بِٱللَّهِۖ إِنَّ ٱلشِّرۡکَ لَظُلۡمٌ عَظِیمٞ١٣﴾ [لقمان: ۱۳].
«و (یاد کن) آنگاه که لقمان در حالی که پسرش را پند میداد، به او گفت: ای پسر عزیزم! به الله شرک نورز؛ بیگمان شرک، ستم بزرگی است».
میگویم: خلاصهی کلام مفسرین این است که خداوند پیامبرش را از این نهی کرده که جز خدا چیزهایی را که به او سود و زیانی نمیرسانند به فریاد نخواند، یعنی همهی چیزها بجز خداوند، چون همه توانایی سود و زیانرساندن را ندارند جز الله. و پیامبران، صالحان و غیره در این مورد برابرند، چنان که خداوند متعال میفرماید:
﴿وَأَنَّ ٱلۡمَسَٰجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدۡعُواْ مَعَ ٱللَّهِ أَحَدٗا١٨﴾ [الجن: ۱۸] «و این (فرمان پروردگار است) که مساجد از آن الله میباشد؛ پس هیچکس را با الله پرستش نکنید.»
پیامبر صلی الله علیه و سلم به ابن عباس گفت: «هرگاه خواستی فقط از الله بخواه و هرگاه یاری جستی فقط از الله یاری بجوی و بدان که اگر همهی امت جمع شوند تا به تو اندک سودی برسانند سودی به تو نخواهند رسانید جز آنچه خداوند برایت مقرر نموده است و اگر همه گرد هم آیند تا کوچکترین زیانی به تو برسانند هیچ زیانی به تو نخواهند رسانید مگر آنچه خداوند برایت مقدّر و مقرر کرده است». ترمذی روایت کرده و میگوید حسن و صحیح است[۴].
آیه به این اشاره مینماید که کسی که به فریاد خوانده میشود باید مالک سود و زیان باشد تا بتواند آنکه او را میخواند سود دهد یا کسی که از او نافرمانی میکند سخت به حسابش برسد که این چیز فقط و تنها در اختیار خداوند است، پس معلوم میشود که فقط باید او خوانده شود نه غیر از او که آیه هر دو نوع دعا را شامل میشود.
گفتهاش: ﴿فَإِن فَعَلۡتَ فَإِنَّکَ إِذٗا مِّنَ ٱلظَّٰلِمِینَ﴾ یعنی اگر این کار را بکنی تو از زمره مشرکین هستی. و این مانند این است که خداوند میفرماید:
﴿فَلَا تَدۡعُ مَعَ ٱللَّهِ إِلَٰهًا ءَاخَرَ فَتَکُونَ مِنَ ٱلۡمُعَذَّبِینَ٢١٣﴾ [الشعراء: ۲۱۳]. «پس هیچ معبودى را با الله مخوان که از عذابشدگان خواهى شد». و میفرماید:
﴿وَلَقَدۡ أُوحِیَ إِلَیۡکَ وَإِلَى ٱلَّذِینَ مِن قَبۡلِکَ لَئِنۡ أَشۡرَکۡتَ لَیَحۡبَطَنَّ عَمَلُکَ وَلَتَکُونَنَّ مِنَ ٱلۡخَٰسِرِینَ۶۵﴾ [الزمر: ۶۵] «و بهراستی به تو و به پیامبران پیش از تو وحی شده که اگر شرک بورزی، بهطور قطع عملت نابود و تباه میشود و از زیانکاران میگردی». و در مورد انبیاء میگوید:
﴿ذَٰلِکَ هُدَى ٱللَّهِ یَهۡدِی بِهِۦ مَن یَشَآءُ مِنۡ عِبَادِهِۦۚ وَلَوۡ أَشۡرَکُواْ لَحَبِطَ عَنۡهُم مَّا کَانُواْ یَعۡمَلُونَ٨٨﴾ [الأنعام: ۸۸] «این، هدایت الله است که با آن هر که از بندگانش را بخواهد، هدایت میکند. و اگر شرک بورزند، اعمالشان نابود میشود». پس اگر این کار از پیامبران سر بزند که هرگز از آنها سر نمیزند، اما به فرض اگر از آنها سر بزند نمیتوانند خودشان را از عذاب الهی نجات دهند، پس در مورد دیگران چه فکر میکنید؟!
بنابراین تنها چیزی که انسان را به خداوند متعال نزدیک مینماید و او را از خشم الهی دور میگرداند، توحید و عملنمودن به آن چیزهایی است که خداوند میپسندد، نه اعتماد و تکیه کردن بر شخص یا قبر یا بُت یا مال یا چیزی دیگر از اسباب، خداوند متعال میفرماید:
﴿وَمَن یَدۡعُ مَعَ ٱللَّهِ إِلَٰهًا ءَاخَرَ لَا بُرۡهَٰنَ لَهُۥ بِهِۦ فَإِنَّمَا حِسَابُهُۥ عِندَ رَبِّهِۦٓۚ إِنَّهُۥ لَا یُفۡلِحُ ٱلۡکَٰفِرُونَ١١٧﴾ [المؤمنون: ۱۱۷] «و هرکس معبود دیگری با الله بخواند، هیچ دلیل و برهانی ندارد و جز این نیست که حسابش نزد پروردگار اوست. بیگمان کافران رستگار نمیشوند». این آیه به صراحت میگوید که به فریاد خواندن غیر الله و کمکخواستن از غیر الله شرک اکبر است، بنابراین خداوند متعال میفرماید:
﴿وَإِن یَمۡسَسۡکَ ٱللَّهُ بِضُرّٖ فَلَا کَاشِفَ لَهُۥٓ إِلَّا هُوَۖ وَإِن یُرِدۡکَ بِخَیۡرٖ فَلَا رَآدَّ لِفَضۡلِهِۦۚ یُصِیبُ بِهِۦ مَن یَشَآءُ مِنۡ عِبَادِهِۦۚ وَهُوَ ٱلۡغَفُورُ ٱلرَّحِیمُ١٠٧﴾ [یونس: ۱۰۷] «و اگر الله گزند و آسیبی به تو برساند، هیچکس جز او نمیتواند آن را برطرف کند و اگر برایت ارادهی خیر و نیکی نماید، هیچکس نمیتواند فضل و احسانش را باز دارد. آن را به هر که از بندگانش بخواهد، مىرساند. و او، آمرزندهی مهربان است». چون خداوند در ملک، قهر(چیره شدن) و دادن و ندادن یکتا و یگانه است، پس باید در توحید الوهیت نیز او را یگانه دانست. چون توحید ربوبیت و الوهیت لازم و ملزوم هستند و باید تنها و فقط او را برای دور کردن زیان، بلا و فراهم آوردن خیر و خوبی صدا زد، چون زیان و بلا را کسی جز او دور نمیکند و خیر و خوبی را کسی جز او نمیآورد. ﴿مَّا یَفۡتَحِ ٱللَّهُ لِلنَّاسِ مِن رَّحۡمَهٖ فَلَا مُمۡسِکَ لَهَاۖ وَمَا یُمۡسِکۡ فَلَا مُرۡسِلَ لَهُۥ مِنۢ بَعۡدِهِۦۚ وَهُوَ ٱلۡعَزِیزُ ٱلۡحَکِیمُ٢﴾ [فاطر: ۲] «هر رحمتی که الله برای مردم بگشاید، هیچ کس نمیتواند آن را بازدارد؛ و آنچه بازدارد، پس از او هیچکس نمیتواند آن را بفرستد و او توانای چیره و حکیم است». پس معلوم میشود که برای این امر کسی جز خداوند نباید صدا زده شود و صدا زدن و به فریاد خواندن چیزهایی دیگر جز خداوند که برای خودشان مالکیت سود و زیانی را ندارند، چه برسد که به دیگران ، باطل است و این بر خلاف عقیده و باور قبرپرستان است، چون آنها معتقدند که اولیاء و طاغوتهایی که خودشان را جذب کننده مینامند، سود میرسانند و زیان را دور میکنند و در جهان هستی مطلقاً تصرف میکنند، یا تصرف آنها بر اساس کرامت است. که این سخن قبرپرستان از شرک کفار عرب بالاتر است آنگاه که میگویند تصرف آنها بر اساس وساطت بین آنها و بین خدا از طریق شفاعت است و این شرک کسانی است که گفتند: ﴿مَا نَعۡبُدُهُمۡ إِلَّا لِیُقَرِّبُونَآ إِلَى ٱللَّهِ زُلۡفَىٰٓ﴾ [الزمر: ۳]. «ما آنان را عبادت و پرستش نمیکنیم مگر برای آنکه (واسطهی ما باشند و) ما را به الله نزدیک کنند».
مؤلف میگوید: آیه دلیلی است بر اینکه اگر صالحترین مردم برای راضیکردن دیگران عمل شرک را انجام دهد از ستمگران خواهد بود.
و گفتهاش: ﴿یُصِیبُ بِهِۦ مَن یَشَآءُ مِنۡ عِبَادِهِۦۚ﴾ [یونس: ۱۰۷]. «آن را به هر که از بندگانش بخواهد، مىرساند». آنچه خداوند به بندگانش برساند هیچ کسی توانایی برگرداندن و دفع آن را ندارد، چون خداوند آن قدرتمندِ توانایی است که کسی نمیتواند او را شکست دهد و از کارش نمیتوان جلوگیری به عمل آورد و هیچ کسی توانایی برگرداندن و ردّ فیصلهی او را ندارد، پس صدا زدن و خواندن غیر الله چه سودی دارد؟
و خداوند متعال هر چه بخواهد انجام میدهد و شفاعتکنندهای یا کسی دیگر خداوند را نمیتواند از آنچه او میخواهد باز دارد، بلکه هیچ کس به پیشگاه الهی جز با اجازه او نمیتواند سخن بگوید، هیچ کس بدون اجازهی خداوند شفاعت نمیکند، چنان که میفرماید:
﴿ٱللَّهُ ٱلَّذِی خَلَقَ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضَ وَمَا بَیۡنَهُمَا فِی سِتَّهِ أَیَّامٖ ثُمَّ ٱسۡتَوَىٰ عَلَى ٱلۡعَرۡشِۖ مَا لَکُم مِّن دُونِهِۦ مِن وَلِیّٖ وَلَا شَفِیعٍۚ أَفَلَا تَتَذَکَّرُونَ۴﴾ [السجده: ۴] «الله، ذاتی است که آسمانها و زمین و آنچه را میان آنهاست، در شش روز آفرید و بر عرش قرار گرفت؛ جز او هیچ کارساز و شفاعتگری ندارید. پس آیا پند نمیگیرید؟»
و گفتهاش: ﴿وَهُوَ ٱلۡغَفُورُ ٱلرَّحِیمُ﴾ یعنی هر کسی به سوی خداوند باز گردد و به او روی آورد حتی اگر از شرک بازگشته باشد: خداوند آمرزندهی مهربان است.
میگوید: و گفتهاش: ﴿فَٱبۡتَغُواْ عِندَ ٱللَّهِ ٱلرِّزۡقَ وَٱعۡبُدُوهُ﴾ [العنکبوت: ۱۷]. «پس روزی را نزد الله جستجو کنید و او را عبادت و پرستش نمایید» خداوند متعال فرمان میدهد که روزی را از خدا بخواهید و نزد او روزی را بجویید نه از کسانی دیگر از قبیل بتها و غیره که روزی در اختیار ندارند، چنان که در ابتدای آیه میفرماید: ﴿إِنَّمَا تَعۡبُدُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ أَوۡثَٰنٗا وَتَخۡلُقُونَ إِفۡکًاۚ﴾ [العنکبوت: ۱۷]. «بجز از الله بتهایی را پرستش میکنید و دروغ میسازید».
حافظ ابن کثیر میگوید: این بیشتر مفهوم حصر را میرساند، مانند فرموده الهی:
﴿إِیَّاکَ نَعۡبُدُ وَإِیَّاکَ نَسۡتَعِینُ۵﴾ [الفاتحه: ۵]. «(پروردگارا!) تنها تو را میپرستیم و تنها از تو یاری میجوییم». و ﴿رَبِّ ٱبۡنِ لِی عِندَکَ بَیۡتٗا فِی ٱلۡجَنَّهِ﴾ [التحریم: ۱۱]. «ای پروردگارم! برای من، نزد خودت خانهای در بهشت بنا کن.» بنابراین میفرماید:
﴿فَٱبۡتَغُواْ عِندَ ٱللَّهِ ٱلرِّزۡقَ﴾ [العنکبوت: ۱۷]. «پس روزی را نزد الله جستجو کنید»
یعنی: روزی را فقط از خدا بخواهید و فقط نزد او آن را بجویید نه نزد کسی دیگر، چون خداوند مالک روزی است و غیر از الله کسی مالک آن نیست، (واعبدوه) یعنی عبادت و طاعت را خاص او کنید که شریکی ندارد، (واشکروا له) و در برابر نعمتهایی که به شما داده او را شکر گذارید. (إلیه ترجعون) به سوی او باز میگردید، یعنی هر کسی براساس عمل خود مجازات میشود[۵].
میگویم: این آیه ردّی است بر مشرکینی که غیر الله را به فریاد میخوانند تا آنها برایشان نزد خداوند در فراهمآوردن روزی شفاعت نمایند، پس در مورد کسانی که از خودِ معبودان باطل روزی میطلبند و از آنها یاری میجویند که به آنها روزی دهند و آنها را یاری کنند، چنان که قبرپرستان همین کار را میکنند، چه فکر میکنی؟
مؤلف میگوید: «و در این اشاره شده که روزی را باید فقط از خداوند طلب کرد، همان طور که بهشت غیر از خدا از کسی خواسته نمیشود[۷]».
گفت: و فرمودهاش: ﴿وَمَنۡ أَضَلُّ مِمَّن یَدۡعُواْ مِن دُونِ ٱللَّهِ مَن لَّا یَسۡتَجِیبُ لَهُۥٓ إِلَىٰ یَوۡمِ ٱلۡقِیَٰمَهِ وَهُمۡ عَن دُعَآئِهِمۡ غَٰفِلُونَ۵ وَإِذَا حُشِرَ ٱلنَّاسُ کَانُواْ لَهُمۡ أَعۡدَآءٗ وَکَانُواْ بِعِبَادَتِهِمۡ کَٰفِرِینَ۶﴾ [الأحقاف: ۵-۶] «و هیچکس گمراهتر از کسی نیست که کسانی جز الله را بهفریاد میخواند که تا روز قیامت نیز درخواستش را پاسخ نمیگویند و آنان(معبودان باطل) از دعا و درخواست ایشان بیخبرند و هنگامی که مردم برانگیخته میشوند، معبودان باطل، دشمن ایشان خواهند بود و منکِر عبادت اینها خواهند گشت».
خلاصهی کلام مفسرین این است که خداوند متعال میفرماید که هیچ کسی گمراهتر از کسی نیست که غیر الله را به فریاد میخواند و صدا میزند، خواه این دعا و خواندن دعای عبادت باشد و یا دعای استغاثه و خواستن باشد و معنی استفهام این است که خداوند این را انکار میکند که گمراهتر از کسی که غیر الله را عبادت میکند و به فریاد میخواند وجود داشته باشد، چون اینها خداوندِ شنوای اجابتکننده را که توانایی فراهمنمودن هر مقصد و مرادی را دارد رها میکنند و غیر از او چیزهایی را به فریاد میخوانند که به آنها پاسخ نمیدهند و توانایی پاسخگویی به آنان را ندارند. چنان که خداوند متعال میفرماید:
﴿لَهُۥ دَعۡوَهُ ٱلۡحَقِّۚ وَٱلَّذِینَ یَدۡعُونَ مِن دُونِهِۦ لَا یَسۡتَجِیبُونَ لَهُم بِشَیۡءٍ إِلَّا کَبَٰسِطِ کَفَّیۡهِ إِلَى ٱلۡمَآءِ لِیَبۡلُغَ فَاهُ وَمَا هُوَ بِبَٰلِغِهِۦۚ وَمَا دُعَآءُ ٱلۡکَٰفِرِینَ إِلَّا فِی ضَلَٰلٖ١۴﴾ [الرعد: ۱۴] «دعای راستین و خالصانه ویژهی اوست و کسانی که آنان جز او به فریاد میخوانند، درخواستشان را اجابت نمیکنند و تنها همانند کسی هستند که دستانش را بهسوی آب گشوده است تا آب به دهانش برسد؛ ولی آب هرگز به دهانش نمیرسد. و دعای کافران فقط در گمراهی است و نفعی ندارد». و میفرماید:
﴿وَهُمۡ عَن دُعَآئِهِمۡ غَٰفِلُونَ﴾ [الأحقاف: ۵]. «و آنان (معبودان باطل) از دعا و درخواست ایشان بیخبرند». یعنی از خواندن و صدا زدن کسانی که آنها را به فریاد میخوانند و صدا میزنند بیخبرند، چون چیزهایی که به فریاد خوانده میشوند، یا اینکه بندگانی مسخّر هستند که به اوضاع و احوال خود مشغولند همچون ملائکه، و یا بتهایی هستند و یا هم وفات یافتهاند مانند پیامبران و صالحان. و میفرماید:
﴿وَإِذَا حُشِرَ ٱلنَّاسُ کَانُواْ لَهُمۡ أَعۡدَآءٗ وَکَانُواْ بِعِبَادَتِهِمۡ کَٰفِرِینَ۶﴾ [الأحقاف: ۶]. «و هنگامی که مردم برانگیخته میشوند، معبودان باطل، دشمن ایشان خواهند بود و منکِر عبادت اینها خواهند گشت». یعنی آنگاه که قیامت برپا میشود و مردم برای حساب و کتاب حشر میشوند، اینهایی که به فریاد خوانده شدهاند با کسانی که آنها را به فریاد میخواندهاند دشمنی میورزند و عبادت آنها را از قبیل دعا و غیره را انکار میکنند و به آن کفر میورزند، چنان که خداوند متعال میفرماید:
﴿وَٱتَّخَذُواْ مِن دُونِ ٱللَّهِ ءَالِهَهٗ لِّیَکُونُواْ لَهُمۡ عِزّٗا٨١ کَلَّاۚ سَیَکۡفُرُونَ بِعِبَادَتِهِمۡ وَیَکُونُونَ عَلَیۡهِمۡ ضِدًّا٨٢﴾ [مریم: ۸۱-۸۲]. «و معبودانی جز الله برگزیدند تا مایهی عزتشان باشند. چنین نیست؛ بلکه عبادتشان را انکار خواهند کرد و دشمنشان خواهند شد».
پس اینها در هر دو جهان در بدبختی و زیان قرار دارند و معبودانشان در دنیا به آنها پاسخ نمیدهند و در آخرت که به شدت به کمک آنها نیازمندند عبادت آنها را انکار میکنند.
و در هر دو آیه مسایلی است که مؤلف به آن گوشزد کرده است:
یکی اینکه هیچ کسی گمراهتر از فردی نیست که غیر الله را به فریاد میخواند و صدا میزند.
دوم: کسی که به فریاد خوانده میشود از دعا و صدا زدن دعا کننده خبر ندارد و از آن آگاه نیست.
سوّم: این دعا و صدا زدن سبب میشود تا کسی که به فریاد خوانده میشود با کسی که او را به فریاد میخواند، دشمن گردد.
چهارم: این صدا زدن و خواندن آن فرد، پرستش و عبادت کردن او نامیده شده است.
پنجم: کسی که به فریاد خوانده میشود به این عبادت کفر میورزد.
ششم: این امور سبب میشوند تا او گمراهترین فرد باشد.
میگوید: و خداوند متعال میفرماید:
﴿أَمَّن یُجِیبُ ٱلۡمُضۡطَرَّ إِذَا دَعَاهُ وَیَکۡشِفُ ٱلسُّوٓءَ وَیَجۡعَلُکُمۡ خُلَفَآءَ ٱلۡأَرۡضِۗ أَءِلَٰهٞ مَّعَ ٱللَّهِۚ قَلِیلٗا مَّا تَذَکَّرُونَ۶٢﴾ [النمل: ۶۲] «آیا (معبودان باطل بهترند یا) ذاتی که دعای درمانده را آنگاه که او را بخواند، اجابت میکند و سختی و گرفتاری را برطرف مینماید و شما را جانشین (یکدیگر) در زمین میگرداند؟ آیا معبود برحقی جز الله وجود دارد؟ اندک پند میپذیرید».
(برگرفته از کتاب محمد بن عبدالوهاب)
[۱]– صحیح مسلم ۱۴۵ به روایت ابوهریره، ش: ۱۴۶ روایت ابن عمر رضی الله عنه.
[۲]– ابن عطیه المحرّر الوجیز ۳/۱۴۷٫
[۳]– زمخشری، الکشاف ۲/۳۵۶٫
[۴]– مسند احمد ۱/۲۹۳- ۳۰۷- ۳۰۲ و ترمذی ۲۵۱۶ و میگوید: حسن و صحیح است و ابن السنّی در عمل الیوم واللیله ش۴۲۵ و طبرانی در المعجم الکبیر ۱۲۹۸۸ و غیره روایت کردهاند و سند آن حسن است و حدیث صحیحی است.
[۵]– ابن کثیر ۴۰۹ ـ ۳/۴۰۸؛ با اندکی تصرف توسط شیخ سلیمان رحمه الله، و نص آن چنانکه در تفسیر آمده: «و این در حصر بلیغتر است ﴿فَٱبۡتَغُواْ﴾ یعنی: بخواهید. ﴿عِندَ ٱللَّهِ ٱلرِّزۡقَ﴾ یعنی: تنها نزد او نه نزد کسی دیگر؛ زیرا دیگران مالک چیزی نیستند. ﴿وَٱعۡبُدُوهُ وَٱشۡکُرُواْ لَهُۥٓۖ﴾ یعنی: از رزق و روزی او بخورید و تنها او را بپرستید و بر نعمتهای که برای شما عطا کرده سپاسگذار باشید. ﴿إِلَیۡهِ تُرۡجَعُونَ﴾ یعنی: روز قیامت نزد او بر گشته و هر عملکنندهای را بر اساس عملش پاداش میدهد.