کسی که سعی بین صفا و مروه را از روی جهل ترک می‌دهد

برای حج تمتع احرام بستم، هنگامی‌که به مکه رسیدم، بیت‌الحرام را طواف نمودم، سپس بین صفا و مروه سعی کردم. آنگاه خودم را در روز هشتم ذی‌حجه از لباس احرام حلال نمودم و سپس به منی، عرفه و مزدلفه رفتم، رمی‌جمرات را به انجام رساندم و تمام مناسک حج را به شکل احسن ادا نمودم و هنگامی‌که به مکه برگشتم طواف افاضه را انجام دادم، ولی بعلت جهل و عدم شناخت حکم مسئله بین صفا و مروه سعی ننمودم و گمان می‌کردم که طواف افاضه آخرین رکن حج می‌باشد و پس از آن سعی بین صفا و مروه در کار نیست و به همین دلیل سعی نکردم وطواف وداع را انجام داده و به قاهره بازگشتم و حکم این مسئله را نمی‌دانستم تا این که در مصر به یاد افتادم، بفرمایید که حکم حج من چیست؟

 

الحمدلله،

حج شما صحیح است ولی هنوز به پایان نرسیده است، زیرا شما سعی را ترک داده‌اید، در حالی‌که این عمل رکنی از ارکان حج است و آنگونه که شما ذکر کردید به حج تمتع احرام بسته بوده‌اید، و بر متمتع دو طواف و دو سعی واجب است. سعی و طواف برای عمره که این یکی را ادا کرده‌اید و سعی و طوافی دیگر برای حج، که ادایش نکرده‌اید. اکنون بر تو لازم است که به مکه بروی و به نیت سعیِ حج، هفت شوط بین صفا و مروه سعی کن.

اگر در این مدت با همسرت آمیزش نموده‌ای گوسفندی را در مکه ذبح کن و گوشت آن‌را بین فقرا تقسیم کن و خودت از گوشت آن استفاده نکن.

همچنین یک گوسفند دیگر را به خاطر طواف وداع ذبح کن، چون وداع تو در محل خودش واقع نبوده است، برای این که شما پیش از تکمیل ارکان حج طواف وداع را انجام داده‌اید، اکنون شما می‌توانید به مکه بیایید و برای عمره احرام ببندید و تمام اعمال آن را انجام بدهید و هرگاه از آن فارغ شدید، سعی حج را که انجامش نداده‌بودی، انجام بده، و اگر بدون احرام برای عمره به مکه آمدی و یک راست سعی نمودی باز هم اشکالی ندارد، ولی روش اولی بهتر و افضل است.

 

شیخ فوزان – فتاوای نورٌ علی‌الدرب (۳/۹۵).

 

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …