۴- «السِیر الصغیر»[۱]
امام محمد، در این کتاب، احکامِ جهاد (آنچه در جهاد روا است و آنچه روانیست)، و مسائل صلح، امان، غنائم، فدیه و دیگر مسائل مربوط به جهاد و پیکار را بیان نموده است.[۲]
امام محمد، این احکام و مسائل را از امام ابویوسف و او نیز از امام ابوحنیفه، روایت میکند.
۵- «السیرالکبیر»
این کتاب، جزء آخرین کتبی میباشد که امام محمد به رشتهی تحریر درآورده است.[۳]
وی این کتاب را زمانی تألیف کرد که میان او و ابویوسف، کدورتی پیش آمده بود، به همین جهت در این کتاب به هیچ عنوان از امام ابویوسف ذکری به میان نمیآورد و هر وقت نیازی به روایات ابویوسف پیدا میکند، با گفتن «أخبرنی الثقه» (فردی ثقه و مورد اعتماد، به من خبر داد. و مرادش ابویوسف است) نیازش را برطرف میکند و نامی از وی نمیبرد.
و در حقیقت امام محمد، با تألیف دو کتاب «السیر الصغیر» و «السیر الکبیر»، از جملهی نخستین کسانی به شمار میآید که پیشنهاد ایجاد قوانین بینالمللی را به جهان و جهانیان داده است، و به همین خاطر بود که در «آلمان»، جمعیتی با نام امام محمد، و به جهت گرامیداشت او و آثارش، تشکیل و پایهریزی شد، تا به خاطر طرح قوانین بینالمللی که در آثار او به چشم میخورد از او تکریم و تعظیم و تجلیل و احترام به عمل آورند.
وی در این کتاب از روابط دیپلماتیک مسلمانان (اهل الاسلام) و غیرمسلمانان (اهل الحرب)، احکام اسیران، پیکهایی که از دارالحرب به دارالاسلام میآیند، دژها و قلعههایی که جنگجویان در آنها پناهنده و مُتحصّن میشوند و از مسائل غنائم و صلح و سازش، سخن به میان آورده و بحث نموده است.
اعتماد و تکیهی امام محمد، در بیان تمام این مسائل، بر قرآن کریم و احادیثی که در باب مغازی از پیامبر ج روایت شده، و احکام و مسائلی که در خلال جنگها و فتوحات اسلامی اتفاق افتاده، میباشد و در پرتو آنها به بیان حکمِ مسائل پرداخته است، و در مواضع متعددی نیز به قیاس عمل کرده و برای هر کدام از این منابع، احکام و مسائل زیبائی را تفریع نموده است.[۴]
۶-کتاب «الزیادات»
این کتاب، ششمین کتاب از کتب «ظاهر الروایه» میباشد.[۵] این کتاب را بدین خاطر «زیادات» نام نهادهاند که در آن، مسائل و احکامی بیان میشود که در کتب پنجگانهی سابق، ذکری از آنها نیست.
امام محمد پس از فراغت از تصنیف «جامع الکبیر»، فروعات و تطبیقات فقهی دیگری را [که در کتاب «جامع الکبیر»، ذکری از آنها به میان نبود]، در کتاب «زیادات» گردآوری نمود و پس از آن نیز، فروعات فقهی دیگری را درکتابی دیگر، با عنوان «زیادات الزیادات» جمعآوری و تدوین کرد.
علماء و فقهای احناف نیز به این دو کتاب («زیادات» و «زیادات الزیادات»)، توجه و عنایت خاصی را مبذول داشتهاند و به شرح و تلخیص و اختصار آن دو پرداختهاند؛ و در حقیقت «زیادات» و «زیادات الزیادات» یک کتاب به حساب میآیند چرا که هر دو با هم ادغام شدهاند، ولی چیزی که فعلاً در دسترس ما است، شرح «زیادات الزیادات» با عنوان «النکت» اثر: امام سرخسی (متوفی۴۹۰ ه . ق) میباشد، و در این شرح، متن «زیادات الزیادات» بین دو پرانتز خودنمایی میکند.
این شش کتاب را کتب «ظاهر الروایه» مینامند که اساس و شالودهی فقه امام ابوحنیفه و شاگردان وی به شمار میآیند (چرا که آنها به نقل واضحترین روایاتِ مذهب، و نقل قویترین و صحیحترین نظرات ِترجیحی و فقهی میپردازند.)
[۱]– «سِیر» به کسر سین و فتح «یاء» رسم المفتی ص ۱۸
[۲]– ابوحنیفه: حیاته و عصره ص ۲۱۶
[۳]– رسم المفتی ص ۱۸
[۴]– کتابه البحث العلمی، دکتر: عبدالوهاب ابو سلیمان ص ۴۲۷
[۵]– برخی ازعلما این کتاب را درکتب ظاهر الروایه ذکر نمیکنند بلکه آن را از «نوادر» میشمارند ولی بیشتر علماءبراین باورند که زیادات اززمرهی کتب ظاهر الروایه است چراکه به طرق مشهور ومعتبر ازامام محمد نقل شده است.