کتاب های مذهب مالکی
- «الواضحه»: اثر «عبدالملک بن سلیمان بن حبیب (متوفی ۲۳۸ ه)». این کتاب نیز از زمرهی بزرگترین کتب فقهی مالکیها به شمار میآید که نویسندهاش، آن را از میان روایات «ابن قاسم» و شاگردانش، گردآوری و تدوین نموده است.
این کتاب در شهرهای «اندلس»، منتشر و پخش شده است و «ابن رشد» نیز شرحی را بر آن به رشتهی تحریر درآورده است.
- «المستخرجه العتبیه علی الموطأ» اثر: «محمد العتبی بن احمد قرطبی» (متوفی ۲۵۵ه)»:
این کتاب را «العتبیه» نیز میگویند، چرا که آن را به نویسندهاش «محمد العتبی»، نسبت میدهند. و این کتاب، شامل شنیدهها و روایاتی است که از امام مالک شنیده شده، و «شیخ عتبی» نیز آنها را گردآوری نموده، و مزید بر آن، مسائل و احکام فقهی زیادی را نیز بر آنها افزوده است.
این کتاب، در نزد علماء و دانشوران اسلامی، از قبولیت و اعتبار خاصّی برخوردار است به طوری که به خاطر اعتبار و اهمیت آن، خواندن و مطالعه کتاب «الواضحه» را ترک و فقط به «المستخرجه العتبیه» اعتماد و تکیه کردهاند.
- «الموازیه» اثر: «محمد بن ابراهیم اسکندری ابن المواز» (متوفی ۲۶۹ه):
این کتاب نیز از بزرگترین و آسانترین و جامعترین کتب مالکی، در بیان مسائل فقهی به شمار میآید، به طوری که «قابسی» آن را بر سایر کتب مهم فقه مالکی، ترجیح داده و گفته است: «هدف نویسنده از نگارش «الموازیه» این بوده تا در این کتاب فروع فقهی اصحاب مذهب را بر اساس اصول و مبادی آنها، مبتنی کند، در حالی که هدف نویسندگان دیگر، بر این بوده تا فقط به گردآوری روایات و نقل نصوصِ شنیدهها، بپردازند (و همین چیز، سبب برتری و تفوّق این کتاب، بر سایر کتب میباشد)
- «مختصر خلیل»: اثر «ابومحمد خلیل بن اسحاق» (متوفی ۷۷۶ ه ):
این کتاب، مختصری از کتاب «جامع الامهات» ابن حاجب میباشد که نویسنده (ابو محمد خلیل)، در تألیف و نگارش آن، بیست و اندی سال را وقت گذاشته است و در این راستا، زحمات و سختیهای زیادی را به جان و دل خریده تا این کتاب به ثمر برسد.
این کتاب، حاوی ۴۰۰ هزار مسئله فقهی میباشد که از قرن هشتم هجری به بعد، از جملهی مهمترین و بزرگترین کتب فقهی در مذهب مالکی به شمار میآید. علماء و دانشوران اسلامی نیز در «تشریح مسائل» و «تفصیل مجملات» این کتاب، و «تبیین روش و مسلک نویسندهی کتاب»، توجه و عنایت خاصی را مبذول داشتهاند و شروحات زیادی را بر آن نگاشتهاند.
و در حقیقت، ابو محمد خلیل، با نگارش این اثر، بزرگترین و سترگترین خدمت را در ترویج رشد و تکامل فقه مالکی نموده که این مهم در هیچ کتاب دیگری تحقق نیافته است.[۱]
و از مهمترین شروحات این کتاب، میتوان این شروحات را نام برد:
الف) «مواهب الجلیل لشرح مختصر خلیل»: اثر ابو عبدالله محمد، معروف به «خطاب» (متوفی ۹۵۴ ه). این شرح، از بزرگترین و مهمترین شروحات «مختصر» به شمار میآید
ب) «شرح الزرقانی علی مختصر خلیل»: این شرح نیز، از جملهی شروحاتی میباشد که در نزد متأخرین مالکیها به مقبولیت و جایگاه خاصی رسیده است.
ج) «الخرشی علی مختصر خلیل»: که عنوان آن «فتح الجلیل علی مختصر خلیل» میباشد، ولی با عنوان نخست (یعنی الخرشی علی مختصر خلیل) مشهورتر است. این کتاب وزین و گرانسنگ از تألیفات شیخ محمد بن عبدالله خرشی (متوفی ۱۱۰۱ ه) میباشد.
د) «الاکلیل شرح مختصر خلیل»: اثر شیخ محمد امیر (متوفی ۱۲۳۲ ه).
- «التعریفات»:[۲] اثر «ابن الجلاب، محمد بن عبدالله تمیمی» (متوفی ۴۵۱ه).
- «البیان والتحصیل»:[۳] اثر «ابن رشد (الجد)، محمد بن احمد بن رشد قرطبی» (متوفی ۵۲۰ه).
- «الذخیره»: اثر «قرافی، شهاب الدین احمد بن ادریس» (متوفی ۶۸۴ه). در حقیقت بعید است که این کتاب از زمرهی کتب اصلی و اساسی و محوری و بنیادین مذهب مالکی باشد! [۴]
- «المجموع الفقهی فی مذهب الامام مالک»: اثر «شیخ محمد بن محمد سنباوی»، معروف به امیر (متوفی ۱۲۳۲ ه).
این کتاب، مختصری از کتاب «مختصر خلیل» میباشد که نویسنده، خویشتن را به رعایت این نکته ملزم و متعهد نموده تا به تدوین مسائل راجح، و نگارش احکام و مسائلی بپردازد که علمای متأخر مذهب، با علمای متقدم پیرامون آنها اختلاف کردهاند و نظری برخلاف آنها دادهاند. بدین خاطر نویسنده، فقط به تدوین «مسائل مُفتی به»، براساس آخرین نظریات فقهیِ متأخرین، پرداخته است.
خودِ نویسنده نیز، به شرح متن کتابش پرداخته و حاشیهای با عنوان «ضوء الشمس علی شرح المجموع» را بر آن نگاشته است، و در شرحش از «حاشیه شیخ حجازی عدوی» نیز بهره برده است، و این دو حاشیه، با عنوان «حاشیتی حجازی العدوی و محمد الامیر علی المجموع» به زیور چاپ آراسته شده است.[۵]
- «جامع الامهات»: اثر «ابن الحاجب، عثمان بن عمر مصری، جمال الدین» (متوفی ۶۴۶ه).
این کتاب را با عنوان «مختصر الفرعی» میشناسند، چرا که در پیرامون فروعات فقه مذهب مالکی، به رشتهی تحریر درآمده است.
[۱]– «البحث الفقهی» دکتر اسماعیل عبدالعال ص ۱۳۳ و « دلیل السالک » دکتر حمدی شلبی ص ۸۹
[۲]– این کتاب به صورت تحقیق شده در دانشگاه «ام القری » مکه مکرمه موجود است
[۳]– این کتاب چاپ شده است
[۴]– این کتاب به زیور چاپ آراسته گردیده است
[۵]– البحث الفقهی ص ۱۳۵