چگونگی دلالت اخبار غیبی بر صداقت قرآن کریم
بدون تردید محمّد صلی الله علیه وسلم هنگام بیان اخبار پیشین و امور پنهان زمان حاضر یا وعدهها و اخبار آینده، بسیار مطمئن و ثابتقدم سخن میگفتند درحالی که مطّلع از کتابهای پیشینیان نبوده و هیچ اختیاری در امور آینده نداشتند و خودشان اعتراف نموده و تأکید داشتند که غیب نمیدانند. الله میفرماید:
﴿قُل لَّآ أَمۡلِکُ لِنَفۡسِی نَفۡعٗا وَلَا ضَرًّا إِلَّا مَا شَآءَ ٱللَّهُۚ وَلَوۡ کُنتُ أَعۡلَمُ ٱلۡغَیۡبَ لَٱسۡتَکۡثَرۡتُ مِنَ ٱلۡخَیۡرِ وَمَا مَسَّنِیَ ٱلسُّوٓءُۚ إِنۡ أَنَا۠ إِلَّا نَذِیرٞ وَبَشِیرٞ لِّقَوۡمٖ یُؤۡمِنُونَ﴾ [الأعراف: ۱۸۸]
«بگو: من مالک سود و زیان خویشتن نیستم مگر آنچه را الله بخواهد. و اگر غیب میدانستم، خیر [و سود] بسیاری [برای خود] فراهم میساختم و هیج بدی [و زیانی] به من نمیرسید، من فقط بیمدهنده و بشارتدهندهای برای گروهی که ایمان میآورند، هستم.»
اگر ایشان متّکی بر اصل و سندی معتبر و قوی نمیبودند، هرگز چنین سخن نمیگفتند و با آن همه عقل و درایت و تفکّر و آرامش در انجام امور، از روی گمان، مردم را به سوی اسلام و قرآن فرا نمیخواندند و الله متعال پیامبر خویش را با رسالت و نبوّت، گرامی نمیداشت.
بنابراین قطعاً وحی الهی را بازگو میکردند و صداقت و درستی ایشان که موافق با قرآن کریم از ابتدای نزول تا قطع آن با وفات پیامبر صلی الله علیه وسلم بود، قابل دقّت و بررسی است.
صداقت و درستی اخبار قرآنی بسیار واضح و آشکار است و هیچکس و حتّی دشمنان اسلام نمیتوانند آن را انکار کنند؛ آنان علیرغم بتپرستی و شرک و تکذیبی که داشتند، در باطن خویش معترف به صداقت و حقّانیّت قرآن بودند و حتّی پیامبر ج را نیز انسانی بزرگ و محترم میدانستند.
مشرکان عرب بر اثر برخورد و زندگی با پیامبر صلی الله علیه وسلم و مؤمنان، این حقیقت را دریافته بودند و حوادث و اتّفاقات هستی، بسیاری از اخبار قرآنی را تأیید نمود.[۱]
اهل کتاب نیز با شناخت و بررسی کتابهای خویش، به صداقت قرآن در خبردادن از حوادث پیشین پی بردند و همچنین از این طریق که قرآن توطئهها و نقشههای آنان را علیه اسلام و مسلمانان، بر ملا میساخت.[۲]
اخبار صادقانۀ قرآن دلیلی آشکار و برهانی قطعی بر این است که معجزۀ جاوید اسلام کلام پروردگار جهانیان -ذاتی که به طور یکسان از گذشته و آینده خبر دارد و هیچ چیز بر وی پوشیده نیست- است.
صداقت قرآن کریم برای هر بینا و بابصیرتی که دهها نوع از اخبار قرآنی را دیده که به وقوع پیوسته، آشکار و نمایان است و هنوز هم موارد دیگری از این قبیل در هستی و میان انسانها و حوادث عام جهان صورت میگیرد و به وقوع خواهد پیوست.
اخبار غیبی قرآن و تأیید آنها توسّط وقایع و مخالفتنکردن با این امور؛ حتّی در موردی جزئی، نشان میدهد که قرآن کریم وحی نازلشده از جانب آفریدگار زمین و آسمانهاست که بر رسول الله صلی الله علیه وسلم نازل شده تا دلیل و علامت صداقت ایشان باشد.[۳]
[۱]– نک: مباحث فی إعجاز القرآن، ص ۲۶۱٫
[۲]– نک: بخش سوم از این فصل.
[۳]– نک: الجواب الصّحیح لمن بدّل دین المسیح، ج ۵، صص ۳۲۴- ۳۲۸؛ مباحث فی إعجاز القرآن، صص ۲۶۱- ۲۶۲٫