چگونگی اطعام شصت مسکین در کفاره جماع رمضان، آیا می توان به پدر و مادر داد؟

روزی از رمضان را عمداً (با جماع کردن با همسرم) شکستم! و الان می خواهم شصت مسکین را (بعنوان کفاره آن) طعام دهم، سوال: آیا مشروط شده که غذا دادن آن شصت نفر یکباره باشد و یا آنکه می توان هر روز مثلا سه یا چهار نفر را غذا داد؟ و آیا برای من جایز است که اگر افراد خانواده خودم مانند پدر و مادر یا برادرم جزو مساکین بودند به آنها طعام دهم؟

 

الحمدلله،

«اگر خوردن روزه رمضان بوسیله غیر جماع باشد بر طبق رأی صحیح کفاره ندارد و بلکه تنها توبه و قضای آنروز واجب است که روزه در آن خورده شده، و اگر بوسیله جماع (آمیزش همراه با دخول) باشد باید هم توبه کند و هم آنروز را قضاء کند، و کفاره (هم لازمست که عبارتست از:) آزاد کردن برده ای، اگر کسی برده نداشت (تا وی را آزاد کند) پس باید دو ماه پشت سر هم روزه بگیرد، و اگر کسی (بنا به دلایل شرعی) توانایی آنرا نداشت می تواند شصت مسکین را طعام دهد.

و اگر او به دلیل ناتوان بودن در آزاد کردن برده و (شصت روز متوالی) روزه گرفتن ناچار شد (شصت مسکین را) طعام دهد، در اینصورت جایز است که (آن شصت نفر را) یکباره طعام دهد، و یا بر حسب امکان در طی چند دفعه آنها را طعام دهد، اما لازم است عدد مساکین (یعنی شصت نفر) را کامل کند، و جایز نیست که اطعام در کفاره را به اصول یعنی پدران و مادران و پدربزرگان و مادربزرگان داد، و همچنین برای فروع یعنی فرزندان و نوه ها چه دختر و چه پسر نیز جایز نیست (طعام کفاره داد)».

وبالله التوفیق ، وصلی الله علی نبینا محمد وآله وصحبه وسلم” انتهی .

شیخ عبد العزیز بن عبد الله بن باز .. شیخ عبد الله بن غدیان .. شیخ صالح الفوزان .. شیخ عبد العزیز آل الشیخ .. شیخ بکر أبو زید .

“فتاوی اللجنه الدائمه . المجموعه الثانیه” (۹/۲۲۱) .

 

والله اعلم

وصلی الله وسلم علی محمد وعلی آله وأصحابه والتابعین لهم بإحسان إلی یوم الدین

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …