چالش‌های فراروی منهج سلفی (۲)

چالش‌های محلی و منطقه‌ای

چالش‌های محلی و منطقه‌ای پیش روی منهج سلفی، بسیارند؛ از جمله: سیطره بسیاری از خودباختگان فکری غرب که به ترویج و گسترش فرهنگ غرب می‌پردازند و بر این باورند که پذیرش منهج سلفی و پایبندی بر آن، به معنای به خطر افتادن امنیت و وحدت ملی است و از اینرو به اجتناب از این منهج و حتی رویارویی با آن فرا می‌خوانند. در این راستا عرصه برای فعالیت فرقه‌‌های منحرف، باز و فراهم می‌گردد و در مقابل، هواداران منهج سلفی از پست‌ها و موقعیت‌های کلیدی محروم می‌شوند تا نتوانند در توده مردم اثر بگذارند. ناآگاهی بسیاری از ملت‌های مسلمان نسبت به حقیقت آموزه‌های اسلامی به این چالش‌ها دامن می‌زند و باعث می‌شود که برخی فراگیرندگی اندیشه اسلامی را انکار نمایند و یا عده‌ای، بسیاری از ارزش‌های دینی را ناچیز بپندارند و بدین سان مسلمانی، فقط نوعی انتساب به اسلام باشد؛ هرچند که به بسیاری از آموزه‌ها و فرائض دینی بی‌توجهی شود!! این ناآگاهی، فرآیندی جز این ندارد که عموم مردم چنین بپندارند که دعوتگران منهج سلفی، به دین جدیدی فرا می‌خوانند.

یکی دیگر از چالش‌های فراروی منهج سلفی، فریفتگی بسیاری از مسلمانان به دموکراسی و حل دموکراتیک مسایل و نیز انتخابات و اساس قرار دادن رأی اکثریت است. از اینرو بسیاری از مردم، دموکراسی را چاره ساز تمام مشکلاتشان می‌پندارند و گمان می‌کنند که از این طریق می‌توانند به تمام خواسته‌هایشان برسند؛ هرچند ممکن است موارد مثبت و البته اندک و ناچیزی در ظاهر دموکراسی نمایان باشد، اما در ورای آن اهداف شومی از سوی دشمنان اسلام دنبال می‌شود که یکپارچگی اصولی و راستین مسلمانان را در پرتو الگوبرداری از صحابه و تابعین و پیشوایان دینی ناممکن و یا حداقل دشوار می‌سازد. به همین خاطر است که فشار شدیدی را از سوی غرب بر کشورهای عربی و اسلامی مشاهده می‌کنیم که می‌کوشند تا به نام دموکراسی تا آخرین حد ممکن بر مسلمانان فشار آورند.

بدون تردید پذیرش طرح گسترش دموکراسی، به نفع مسلمانان نخواهد بود؛ چراکه خدای متعال، در توصیف دشمنان اسلام می‌فرماید: ﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ بِطَانَهٗ مِّن دُونِکُمۡ لَا یَأۡلُونَکُمۡ خَبَالٗا وَدُّواْ مَا عَنِتُّمۡ قَدۡ بَدَتِ ٱلۡبَغۡضَآءُ مِنۡ أَفۡوَٰهِهِمۡ وَمَا تُخۡفِی صُدُورُهُمۡ أَکۡبَرُۚ قَدۡ بَیَّنَّا لَکُمُ ٱلۡأٓیَٰتِۖ إِن کُنتُمۡ تَعۡقِلُونَ﴾ [آل عمران: ۱۱۸]. یعنی: «ای کسانی که ایمان آورده اید، از غیر خود محرم اسرار برنگزینید؛ آنان از هرگونه شر و فسادی در حق شما کوتاهی نمی‌کنند. آنان، آرزوی رنج و زحمت شما را (در دل) دارند (و پیوسته نشانه‌‌های) دشمنی از دهان آنان (و در گفتارشان) آشکار است و آنچه در دل دارند، بزرگتر است. ما، نشانه‌هایی را (که بتوان دشمن را از دوست بازشناخت،) برای شما بیان کردیم اگر اهل عقل و درایت هستید».

غربیان، از آن جهت برای گسترش دموکراسی مورد نظر خود تلاش می‌کنند که منافع زیادی برایشان در ورای آن نهفته است.

مقاله پیشنهادی

نشانه‌های مرگ

مرگ انسان با افتادن و شل شدن دو طرف گیج‌گاه، کج شدن بینی، افتادن دست‌ها، …