در حدیث قدسی آمده است: «هر کس که عزیز او را از او گرفتم، اما او به امید پاداش صبر نمود، در عوض به او بهشت را میدهم».
وکانت فی حیاتک لی عظات | فأنت الیوم أوعظ منک حیا |
«زندگی تو، برای من موعظهها بوده است و اینک تو، بیش از دوران حیاتت مایه پند هستی».
در حدیث صحیح آمده است: «به هرکس که چشمانش را از او گرفتم، در عوض، بهشت را به او میدهم». ﴿فَإِنَّهَا لَا تَعۡمَى ٱلۡأَبۡصَٰرُ وَلَٰکِن تَعۡمَى ٱلۡقُلُوبُ ٱلَّتِی فِی ٱلصُّدُورِ ۴۶﴾ [الحج: ۴۶] «چشمها، کور نمیشوند، ولی دلهایی که در سینههاست، کور میشوند».
همچنین در حدیث صحیح آمده است: «هنگامی که خداوند عزوجل، جان فرزند مؤمن را میگیرد، به فرشتگان میگوید: شما روح فرزند بنده مؤمن مرا گرفتید؟ میگویند: بله. میفرماید: جان جگر گوشهاش را گرفتید؟میگویند: بله. میفرماید: بنده ام چه گفت؟ میگویند: تو را ستایش کرد و انا لله و انا الیه راجعون گفت. میفرماید: برای بندهام خانهای در بهشت بسازید و اسم آن خانه را حمد بگذارید.
در روایتی آمده است که: وقتی مردم، در روز قیامت پاداش نیک مصیبت دیدگان را میبینند، بعضی آرزو میکنند که ای کاش با قیچی، قطعه قطعه میشدند.
﴿إِنَّمَا یُوَفَّى ٱلصَّٰبِرُونَ أَجۡرَهُم بِغَیۡرِ حِسَابٖ ١٠﴾ [الزمر: ۱۰] «شکیبایان، پاداش خود را بدون حساب و به کمال دریافت میدارند». ﴿سَلَٰمٌ عَلَیۡکُم بِمَا صَبَرۡتُمۡۚ﴾ [الرعد: ۲۴] «به خاطر صبری که نمودید، درودتان باد». ﴿رَبَّنَآ أَفۡرِغۡ عَلَیۡنَا صَبۡرٗا﴾ [البقره: ۲۵۰] «بارخدایا! به ما صبر و شکیبایی بده». ﴿وَٱصۡبِرۡ وَمَا صَبۡرُکَ إِلَّا بِٱللَّهِۚ﴾ [النحل: ۱۲۷] «و شکیبایی کن و شکیباییات، تنها در پرتو توفیق خدا میسر است». ﴿فَٱصۡبِرۡ إِنَّ وَعۡدَ ٱللَّهِ حَقّٞ﴾ [الروم: ۶۰] «صبر کن؛ بیگمان وعده الهی، حق است».
در حدیثی آمده است: «همانا پاداش بزرگ، بر اثر بلای بزرگ است و هرگاه خداوند، قومیرا دوست بدارد، آنان را به بلا گرفتار مینماید؛ پس هر کس، راضی شود، خدا از او راضی میگردد و هرکس ناخشنود شود، ناخشنودی، بهره اوست».
در مصیبتها امور زیادی از قبیل صبر و پاداش نهفته میباشد. بنده باید بداند که همان کسی، نعمت را از او گرفته که نعمت را به او داده است ﴿۞إِنَّ ٱللَّهَ یَأۡمُرُکُمۡ أَن تُؤَدُّواْ ٱلۡأَمَٰنَٰتِ إِلَىٰٓ أَهۡلِهَا﴾ [النساء: ۵۸] «خداوند، به شما فرمان میدهد که امانتها را به اهل آن بسپارید».
وما المال والأهلون إلا ودائع | ولا بد یومـاً ان ترد الودائـع |
«مال و خانواده، امانتهایی بیش نیستند و امانتها باید روزی برگردانده شوند».