پوست حیوانات مردار با دباغی کردن پاک میشود خواه مردار حلال گوشت باشد یا نباشد. چون در حدیث میمونه ک همسر پیامبر صلی الله علیه وسلم درباره گوسفند مردارش آمده است که به وی گفت:
«لَوْ أَخَذْتُمْ إِهَابَهَا؟ قَالُوا: آنها مَیْتَهٌ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّـهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ: یُطَهِّرُهَا الْمَاءُ وَالْقَرَظُ». (رواه أبوداود والنّسائی وإسناده حسن).
«چرا از پوست آن استفاده نکردید و آن را بر نداشتید؟ گفتند: آن گوسفند مردار شده است. فرمود: آب و برگ درخت سَلَم آن را پاک میکند.
(ابوداود و نسائی آن را روایت کردهاند، و اسناد آن حسن است).
و به روایت ابن عباس م پیامبر صلی الله علیه وسلم گفت: «إِذا دُبِغَ الإِهابُ فَقَد طَهُرَ». (رواه الشیخان).
«هر وقت پوست دباغی شده باشد بیگمان پاک شده است».
(شیخین آن را روایت کردهاند).
کلمه «اهاب» در حدیث به معنی پوست است. به وسیله زاج سفید و صمغ درخت اقاقیا و پوست انار و مازو و بلوط مازو و نمک و امثال آن دباغت صورت میگیرد، و با کندن و دور انداختن زایدههای پوست و خوشبو کردن آن به گونهای که اگر در آب انداخته شود فساد و تباهی و گندیدگی و بوی گند بدان برنگردد، دباغت تحقق میپذیرد. چنانچه با مواد نجس و ناپاک دباغت صورت گرفته باشد شستشوی آن بعد از دباغت واجب میباشد، و بنابر قول اصّح اگر با مواد پاک هم دباغت صورت گرفته باشد باز شستن پوست بعد از دباغت واجب است. و اما پوست سگ و خوک و چیزی که از آنها یا از سگ یا خوک بر عکس بوجود میآید با دباغت پاک نمیشود، چون آنها در حال حیات نیز ناپاکند و دباغت چیزی را پاک میسازد که با مردار شدن ناپاک شده باشد نه اینکه ذاتا ناپاک باشد، و هرگاه حیات و زندگی بدانها پاکی نداده باشد به طریق اولی دباغت نمیتواند پاکی را به آنها بدهد.