ابن رومی میگوید:
قـرب الحرص مرکباً لشـقی | إنما الحرص مرکب الاشقیاء |
«حرص، سواری و مرکبی برای فرد بدبخت تقدیم کرده است؛ آزمندی و حرص، مرکب و سواریِ افراد بدبخت و تیره روز است».
مرحباً بالکفاف یأتی هنیئاً | وعلی المتعبات ذیل العفاء |
«آفرین بر قناعت و درآمد کافی که خجسته میآید و چیزهای ناراحت کننده، بخشش و نتیجه خوبی به دنبال دارند».
﴿وَمَآ أَمۡوَٰلُکُمۡ وَلَآ أَوۡلَٰدُکُم بِٱلَّتِی تُقَرِّبُکُمۡ عِندَنَا زُلۡفَىٰٓ إِلَّا مَنۡ ءَامَنَ وَعَمِلَ صَٰلِحٗا فَأُوْلَٰٓئِکَ لَهُمۡ جَزَآءُ ٱلضِّعۡفِ بِمَا عَمِلُواْ وَهُمۡ فِی ٱلۡغُرُفَٰتِ ءَامِنُونَ ٣٧﴾ [سبأ: ۳۷] «و اموال و فرزندانتان چیزی نیستند که شما را به ما نزدیک و مقرب درگاه ما نمایند، مگر کسی که ایمان بیاورد و کار شایسته انجام دهد، ایشان به خاطر کارهایی که کردهاند، پاداش دو چندان دارند و در اتاقها و کاخ بهشت در آسایشند».
دیل کارنگی میگوید: آمار ثابت کردهاند که اضطراب، عامل شماره یک مرگ و میر در آمریکاست. در فاصله جنگ جهانی دوم، حدود سیصد هزار نفر از فرزندانمان کشته شدند؛ در همین مدت بیماری قلبی، جان دو میلیون نفر را گرفت که بیماری یک میلیون نفر از اینها، ناشی از اضطراب و پریشانی عصبی بود.
آری! بیماری قلبی، یکی از عوامل اساسی مرگ و میر است که دکتر الکسیس کارل را واداشته است تا بگوید: «کارگرانی که نمیدانند چگونه با اضطراب مبارزه نمایند، خیلی زود میمیرند».
اجل و زمان مرگ، مقدر شده است؛ اما سبب و علت آن امری معقول میباشد: ﴿وَمَا کَانَ لِنَفۡسٍ أَن تَمُوتَ إِلَّا بِإِذۡنِ ٱللَّهِ کِتَٰبٗا مُّؤَجَّلٗاۗ﴾ [آل عمران: ۱۴۵] «هیچکس نمیمیرد مگر به اجازه و فرمان خدا؛ زمان مرگ در مدت و زمان مشخصی، مقدر و ثبت شده است». سیاه پوستان و چینیهایی که درآمریکا هستند، خیلی کم به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند. چون اینها، اقوامی هستند که زندگی را ساده میگیرند. شمار پزشکانی که در اثر سکته قلبی میمیرند، بیست برابر کشاورزانی است که در اثر این بیماری جانشان را از دست میدهند. چرا که پزشکان در زندگی خود تشویش خاطر و حالتی بغرنج را تجربه مینمایند؛ از اینرو بهای گزافی میپردازند. «پزشکی که خودش بیمار است و دیگران را معالجه مینماید»!