اختراع حروف چاپ به وسیله یوحنا گوتنبرگ آلمانی، یکی از عوامل نهضت علمی معاصر در اروپا بود. در حالی که این صنعت در پیشرفت علوم در اروپا به کار گرفته می شد؛ مسلمانان در استفاده و به کار گیری آن مردد بودند. و این مسئله به خاطر ترس از تحریف قرآن بود، تا این که ابراهیم متفرقه توانست شیخ الاسلام دولت عثمانی را به استفاده از آن قانع سازد.
اولین کسی که حروف چاپ فلزی را به کار بست، یوهانس گنسفلایش بود؛ که بعدها به یوحنا گوتنبرگ مشهور شد. او اهل و متولد سال ۱۳۹۷ میلادی بود و به عنوان مخترع حروف چاپ و اولین استفاده گر حقیقی از آن شناخته شده است. حرفه ی قدیمی اش که زرگری و استخراج معادن بود، او را در قالب زنی حروف یاری کرد، تا جایی که زرگری به عنوان پایه ای محسوب می شود که اختراع جدیدش را بر آن بنا کرد و با این کار صفحه ای جدید در تاریخ معرفت بشری باز کرد.
تورات اولین کتابی بود، که گوتنبرگ به چاپ کردن آن اقدام کرد و نهایتا در ۱۲۸۰ صفحه آن را چاپ کرد. و از آن جایی که چاپ تورات اولین کار چاپخانه ی گوتنبرگ بود؛ ترس از تحریف قرآن و کتب قدیمی دنیای اسلام، دلیل منعی برای استفاده از این اختراع در نزد علما و شیخ الاسلام آن هنگام عبدالله افندی بود. همان اختراعی که بعد ها بزرگترین نقش را در میل دادن اروپا از جهل و نادانی به راه علم و دانش بازی کرد.
اما داستان چگونه آغاز شد؟