از آن جا که شرک بزرگترین گناهی است که با آن نافرمانی خدا میشود، مجازاتهایی در دنیا و آخرت دارد که دیگر گناهان چنین مجازاتهایی ندارند، بنابراین در دنیا ریختن خون مشرک و گرفتن اموال و اسیر کردن زنان و فرزندانشان جایز قرار داده شده است و در آخرت گناهانش بخشیده نمیشوند مگر آن که از آن توبه نمایند. مؤلف با این عنوان گوشزد نموده که مؤمن باید از شرک بترسد و از آن بپرهیزد و اسباب، مبادی و انواع آن را بشناسد تا در ورطه آن نیافتد.
بنابر این حذیفه میگوید: «مردم از پیامبر صلی الله علیه و سلم در مورد خیر و خوبی میپرسیدند اما من در مورد شرّ و بدی؛ چون میترسیدم که مبادا گرفتار آن شوم[۱]».
چون کسی که فقط و تنها خیر را بشناسد ممکن است گرفتار شرّ شود و نداند که این شرّ و بدی است و کسی که شرّ را نمیداند یا خود به آن مبتلا میشود یا اینکه همانند کسی که شرک را میشناسد آن را انکار نمیکند. عمربن خطاب رضی الله عنه میگوید: «زنجیر اسلام حلقه حلقه گسسته میشود هر گاه در اسلام کسانی رشد و پدید آیند که جاهلیت را نمیشناسند[۲]».
شیخ الاسلام میگوید: «همان طور است که عمر فاروق گفته است، چون کمال اسلام امر به معروف و نهی از منکر است و امر به معروف و نهی از منکر با جهاد در راه خدا به تمام و کمال میرسد و هرکسی در میان معروف و خوبی رشد کند غیر از آن را نمیداند، از این رو ممکن است منکر و ضرر آن را نداند به صورتی که کسی که آن را میداند زیان آن را درک میکند و کسی که آن را نمیداند آنگونه به جهاد منکر نمیرود که آگاه به منکر به جهاد با آن میرود، بنابراین کسی که شر و اسباب آن را میداند اگر قصد نیکی داشته باشد طوری از آن پرهیز میکند و به جهاد با آن میپردازد که فرد بیخبر از آن به این اندازه از آن دوری نمیکند و به جهاد با آن نمیپردازد. بنابراین صحابه از کسانی که بعد از آنان آمدند فهم و درایت بیشتری در ایمان و جهاد داشتند چون آنها خیر و شرّ را کاملاً میشناختند و کاملاً خیر را دوست داشتند و از شرّ متنفر بودند چون زیبایی و خوبی حالت ایمان و عمل صالح و زشتی حالت کفر و گناهان را میدانستند[۳]».
خداوند عزوجل میفرماید: ﴿إِنَّ ٱللَّهَ لَا یَغۡفِرُ أَن یُشۡرَکَ بِهِۦ وَیَغۡفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِکَ لِمَن یَشَآءُۚ﴾ [النساء: ۴۸]. «همانا الله این را که به او شرک ورزند، نمیآمرزد و جز شرک را برای هر که بخواهد میبخشد».
ابن کثیر میگوید: خداوند متعال خبر میدهد که: ﴿لَا یَغۡفِرُ أَن یُشۡرَکَ بِهِۦ﴾ اگر به او شرک ورزیده شود شرک را نمیآمرزد. یعنی بندهای که در حالت شرک نزد خدا برود او را نمیبخشد و ﴿وَیَغۡفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِکَ﴾ یعنی: دیگر گناهان را برای هر کس از بندگانش که بخواهد میبخشد[۴]».
[۱]– صحیح بخاری (۳۴۱۱ البغا) و صحیح مسلم (۱۸۴۷).
[۲]– نگا:درء تعارض العقل والنقل شیخ الاسلام (۵/۲۵۹) والجواب الکافی ابن قیم ص (۳۱/۱۵۲).
[۳]– الفتاوی الکبری (۲/۳۴۱).
[۴]– تفسیر ابن کثیر (۱/۵۰۹).