زیرا الله تعالى میفرماید: ﴿…لَتُبَیِّنُنَّهُۥ لِلنَّاسِ وَلَا تَکۡتُمُونَهُ…﴾ [آل عمران:۱۸۷]. «…آن را برای مردم بیان کنید و آن را پنهان ندارید…». و همچنین میفرماید: ﴿وَلِیُنذِرُواْ قَوۡمَهُمۡ إِذَا رَجَعُوٓاْ إِلَیۡهِمۡ﴾ [التوبه: ۱۲۲]. «…و وقتی بسوی قومشان برگشتند آنها را تنذیر کنند(از عذاب خداوند بترسانند)…»[۱].
و دلیل از سنت حدیث ابی بکره رضی الله عنه است که پیامبر صلی الله علیه وسلم در خطبهاش در منا فرمود: «… أَلاَ لِیُبَلِّغِ الشَّاهِدُ الْغَائِبَ فَلَعَلَّ بَعْضَ مَنْ یُبَلَّغُهُ یَکُونُ أَوْعَى لَهُ مِنْ بَعْضِ مَنْ سَمِعَهُ …»[۲]. «… آگاه باشید شاهد [این سخنان را به کسانیکه] غائب هستند، برسانند چه بسا آن کسیکه [مطلب] به وی میرسد آن را بهتر از کسیکه توسط وی [مطلب] رسانیده میشود، بهتر یاد گرفته باشد». ابو هریره رضی الله عنه روایت کرده است، پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: «مَن سُئِلَ عَن عِلمٍ فَکَتَمَهُ أَلجَمَهُ اللهُ بِلِجامٍ مِنَ النَّارِ یُوم القِیامَهِ»[۳]. «کسیکه از او در باره علمی سوال شود و [دانسته] آن را بپوشاند، خداوند روز قیامت پوزهبندی از آتش بر پوزۀ او میگذارد».
امام بیهقی رحمه الله آورده است که امام عمر بن عبد العزیز رحمه الله گفت: «کسیکه سخنش از عملش بیشتر باشد اشتباههای او زیاد میشود و کسیکه به غیر علم عمل کند بیشتر از آنکه اصلاح کند، فساد میکند»[۴] و از حارث المحاسبی: «از علم خشیه به ارث میرسد و از زهد راحتی و از شناخت و معرف، توبه و انابۀ»[۵] و از ابن سعد: «کسیکه به علوم روایی عمل کند به علم درایی میرسد و کسیکه به علم درایی عمل کند به علم رعایی میرسد کسیکه به علم رعایی عمل کند بسوی راه حق هدایت شده است»[۶] و از مالک بن دینار: «اگر بنده علم کسب کند تا بدان عمل کند، علم وی [غرور]ـش را میشکند و اگر به [نیتی] غیر از عمل به آن؛ آن را کسب کند غرورش زیاد میشود»[۷] و از معروف الکرخی: «اگر خداوند به کسی ارادۀ خیر داشته باشد درِ عمل را باز نموده و درِ جدل را میبندد و اگر خداوند به کسی ارادۀ شر داشته باشد درِ عمل را بر وی میبندد و درِ جدل را برایش باز میکند»[۸] و از ابوبکر الوراق: «کسیکه به مسائل کلامی اکتفا کند و بدنبال زهد و فقه نباشد زندیق میشود و کسیکه به زهد اکتفا کند و به دنبال فقه و مسائل کلامی نباشد بدعتگذار است و کسیکه به فقه اکتفاء کند و به دنبال زهد و پرهیزکاری نباشد فاسق است و کسیکه در همۀ امور هنرنمایی نماید اخلاص یافته است»[۹] و از حسن بصری رحمهالله: مردی از کنار وی گذشت، گفته شد: او فقیه است، اوگفت: آیا میدانید فقیه کیست؟ فقیه فقط کسی است که در دینش عالم باشد و نسبت به دنیا زاهد باشد و در عبادت پروردگارش پابرجا»[۱۰]. و از مالک بن دینار: «در تورات خواندم اگر عالم به علمش عمل نکند، پندهای او در قلبها تزلزل پیدا میکند»[۱۱] و ابوبکر بن ابیداود خطاب به خودش سروده است[۱۲]:
«محمد غص دوائی بشرب الماء غصته» محمد داروی مرا با سیراب شدن از آن به من نوشاند سیراب شدنیکه از طرف خودش بود
فکیف یصنع من قد غص بالـماء |
«پس حال کسیکه از آب سیراب است [و بیمار نیز هست] چگونه است».
و شعری از ابوعثمان الحیری الزاهد[۱۳]:
وغیر تقی یأمر الناس بالتقى | طبیب یداوی والطبیب مریض |
کسیکه تقوا ندارد دیگران را به تقوا امر میکند، طبیب درمان میکند در حالیکه خود مریض است».
از الله تعالی درخواست علم وعمل داریم و به جلال وجهش از ناکامی و حرص و آرزو[ی دنیوی][۱۴] پناه میبریم.
[۱]– دلیلیکه عدۀ از مسلمانان باید فقیه شوند و دین را به بقیه مسلمانان بیاموزند همین آیه است؛ البته تمام آیه. (مترجم)
[۲]– صحیح بخاری: ۶۷- ۱۷۴۱- ۴۴۰۶- ۵۵۵۰- ۷۰۷۸- ۷۴۴۷؛ صحیح مسلم: ۴۴۷۷؛ سنن ابن ماجه: ۲۳۳؛ شیخ آلبانی سند حدیث را صحیح دانسته است.
[۳]– سنن ابوداود: ۳۶۵۸؛ سنن ترمذی: ۲۶۴۹؛ سنن ابن ماجه: ۲۶۱- ۲۶۴- ۲۶۵- ۲۶۶؛ شیخ آلبانی سند آن را صحیح دانسته است.
[۴]– شعب الإیمان: ۱۸۱۹- ۵۰۲۱٫
[۵]– شعب الإیمان: ۱۸۲۱٫
[۶]– شعب الإیمان: ۱۸۲۲٫
[۷]– شعب الإیمان: ۱۸۲۷٫
[۸]– شعب الإیمان: ۱۸۳۲٫
[۹]– شعب الإیمان: ۱۸۳۳٫
[۱۰]– شعب الإیمان: ۱۷۳۴٫
[۱۱]– شعب الإیمان ۱۸۴۱٫
[۱۲]– شعب الإیمان: ۱۸۹۸٫
[۱۳]– شعب الإیمان: ۷۳۰۳٫
[۱۴]– آرزوییکه برای دنیا باشد انسان را از یاد مرگ غافل میسازد.(مترجم)