۱- واجب است هر مسلمانی برای کسب پاداش رمضان تلاش کند و در این راستا رمضان را با ایمان و امید پاداش روزه بگیرد نه از روی ریا، خودنمایی، تظاهر، تقلید از مردم، یا پیروی از همشهریانش؛ روزه بگیرد چون الله متعال به آن دستور داده است و امید و پاداش آن را از الله متعال داشته باشد و نیز دیدگاه وی در سایر عبادات چنین باشد.
۲- نیت کردن برای روزهی واجب، در شب قبل از طلوع فجر واجب است. چه روزه ماه رمضان باشد یا روزهی واجب دیگری؛ و در مورد رمضان چون یکبار برای کل ماه نیت کند، کافی است و نیز در مورد روزهای متوالی یکبار نیت شود، کفایت میکند؛ زیرا اصل، نیت کردن است. و در واقع سی روز ماه رمضان به مثابهی یک روز میباشد.
اما نیت کردن روزه نفل در روز نیز جایز است و این زمانی است که بعد از طلوع فجر چیزی نخورده باشد.
۳- در صورتی نیت روزهی فرض در روز صحیح است که در شب از وجوب آن اطلاع نیافته باشد. چنانکه اگر رویت ماه با دلیل و برهان در وسط روز اقامه شود، باقی روز از خوردن خودداری کند و حتی اگر قبل از اطلاع یافتن از رویت هلال چیزی خورده باشد، به جای آوردن قضایی آن روز بر وی لازم نیست؛ زیرا پس از اطلاع از امر واجب آن را انجام داده است.
۴- کسیکه روزه در روز بر وی واجب شود همانند دیوانهای که هوشیار شود، کودکی که بالغ شود و کافری که مسلمان شود و … برای آنها جایز است که در روز نیت روزه کنند گرچه پس از خوردن یا نوشیدن در همان روز باشد و باقی روز را روزه میگیرند و به جای آوردن قضایی آن روز بر آنها لازم نیست.
۵- کسیکه نیت روزه کرده و سحری کند و پس از سحری، خواب بر وی غالب شود و تا بعد از غروب خورشید بیدار نشود، روزهی وی صحیح است و قضایی ندارد. اما در صورتی که در این مورد کوتاهی و تساهل کرده باشد، گنهکار بوده و لازم است توبه کرده و طلب آمرزش کند.
۶- هرکس نیت افطار کند، درحقیقت افطار کرده است؛ زیرا روزه از دو رکن اساسی تشکیل شده است: نیت و خودداری از خوردن و نوشیدن؛ بنابراین چون نیتِ افطار کند، رکن اول روزه باطل خواهد شد که درواقع اساس همهی اعمال میباشد. و بلکه بزرگترین و مهمترین ارکان عبادت، نیت است.
۷- کسیکه شب سیام شعبان بخوابد و بگوید: اگر فردا رمضان بود، روزه میگیرم؛ و مشخص شود فردای آن شب رمضان است، روزهی وی به عنوان روزهی ماه رمضان صحیح است.