اول: شـرک آوردن در عبادت خـدای یکتا و برای او شریک قائل شدن.
خداوند مىفرماید: ﴿إِنَّ ٱللَّهَ لَا یَغۡفِرُ أَن یُشۡرَکَ بِهِۦ وَیَغۡفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِکَ لِمَن یَشَآءُۚ﴾ [النساء: ۱۱۶].
«خـداوند نمى بخشد که به او شرک آورده شود، و جز آن را برای هرکس که بخواهد، مىآمرزد».
و مىفرماید: ﴿مَن یُشۡرِکۡ بِٱللَّهِ فَقَدۡ حَرَّمَ ٱللَّهُ عَلَیۡهِ ٱلۡجَنَّهَ وَمَأۡوَىٰهُ ٱلنَّارُۖ وَمَا لِلظَّٰلِمِینَ مِنۡ أَنصَارٖ﴾ [المائده: ۷۲].
«بىگمان کسى که به خداوند شرک آورد، خداوند بهشت را بر او حرام مىگرداند و جایگاهش آتش (دوزخ) است، و ستمکاران یاورانی ندارند».
و از جمله شرک در عبادت خـداوند متعال دعا کردن مردگان و طلب مدد خواستن از آنهاست، و همچنین نذر کردن و ذبح و قربانی برای آنهاست( ).
دوم: کسیکه بین خود و بین خدا واسطه قرار دهد و از آن واسطه چیزی بخواهد (یعنی دعای خود را متوجه او سازد) و از او شفاعت بطلبد و بر او تـوکل کند، چنین اشخاصى اجماع علماء و دانشمندان اسلام بر کفر آنان است.
سـوم: کسیکه مشرکان را کافر نداند، و یا اینکه در کفر آن مشرکان شک و تردید داشته باشد، و یا اینکه مذهب آن مشرکان را صحیح بداند کافر است.
چهارم: کسیکه اعتقاد داشته باشد که هدایت و دستورهای غیر رسـول اکرم ص کاملتر و بهتر است از هدایت و دستورهای رسـول اکرم ص، و یا اینکه بگوید حکم و قضاوت غیر رسول الله ص بهتر است از حکم و قضاوت پیامبر ص، مانند کسانیکه حُکْم و قضاوت طواغیت(قوانین رسمی کشوری) را که غیر شرعی باشد بر قوانین شرعی و دینی برتری مىدهند و اینها همه کافر مىباشند.
پنجم: کسیکه به چیزی از آنچه رسول الله ص برای امت اسلامی از هدایت بشری و قضاوت و حُکْم به قرآن و سنت آورده، بُغض ورزد، اگرچه به آن حکم عمل کند، در حالیکه از آن نفرت دارد، باز هم جزو کافران مىباشد.
خداوند متعال مىفرماید: ﴿ذَٰلِکَ بِأَنَّهُمۡ کَرِهُواْ مَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ فَأَحۡبَطَ أَعۡمَٰلَهُمۡ ٩﴾ [محمد: ۹].
«این از آن است که آنان آنچه را که خدا نازل کرده است ناخوش داشتند، در نتیجه خداوند اعمالشان را تباه کرد».
ششم: هر کسیکه به چیزی از دین مبین اسلام مسخره و ریشخند کند، همان دینی که رسـول الله ص آنرا از طرف بارى تعالی آورده، و یا از ثواب و نیکی و پاداش آن، و یا از جزا و عقاب و کیفر آن، کافر شود، و دلیلش قول تبارک و تعالی است که مىفـرماید: ﴿قُلۡ أَبِٱللَّهِ وَءَایَٰتِهِۦ وَرَسُولِهِۦ کُنتُمۡ تَسۡتَهۡزِءُونَ ۶۵ لَا تَعۡتَذِرُواْ قَدۡ کَفَرۡتُم بَعۡدَ إِیمَٰنِکُمۡ﴾ [التوبه: ۶۶].
«بگو: آیا بخدا و آیات او و رسولش ریشخند مىکردید؟ عذر نیاورید، به راستی که پس از ایمانتان کفر پیشه کردید».
هفتم: سحر و جادوگری و آنچه شامل آن مى شود از قبیل طر و دستی بین دوستان و جلبِ آن برای دیگران و کسى که آنرا انجام دهد، و یا از آن راضی شود کافر گردد و دلیل قول تبارک و تعالی است که مىفرماید:
﴿وَمَا یُعَلِّمَانِ مِنۡ أَحَدٍ حَتَّىٰ یَقُولَآ إِنَّمَا نَحۡنُ فِتۡنَهٞ فَلَا تَکۡفُرۡ﴾ [البقره: ۱۰۲].
«و(آن دو فرشته) به هیچ کسى (جادو) نمى آموختند مگر آنکه مىگفتند: ما تنها (مایه) آموزنی هستیم، پس (با به کارگیری جادو) کافر مشو».
هشتم: پشتیبانى کـردن از مشرکان و یاری کردن آنان بر ضد مسلمانان، و دلیل آن قول بارى تعالی است که مىفرماید: ﴿وَمَن یَتَوَلَّهُم مِّنکُمۡ فَإِنَّهُۥ مِنۡهُمۡۗ إِنَّ ٱللَّهَ لَا یَهۡدِی ٱلۡقَوۡمَ ٱلظَّٰلِمِینَ﴾ [المائده: ۵۱].
«و هرکس از شما آنانرا(یهود و نصارى ) دوست گیرد، براستی که خود از آنان است، بىگمان خداوند گروه ستمکاران را هدایت نمىکند».( )
نهم: کسیکه معتقد باشد که بعضى از مردم مىتوانند از شریعت و دین محمد ص خارج شوند کافر مىباشد.
خـداوند تبارک و تعالی مىفرماید: ﴿ وَمَن یَبۡتَغِ غَیۡرَ ٱلۡإِسۡلَٰمِ دِینٗا فَلَن یُقۡبَلَ مِنۡهُ وَهُوَ فِی ٱلۡأٓخِرَهِ مِنَ ٱلۡخَٰسِرِینَ ٨۵﴾ [آلعمران: ۸۵].
«و هرکس دینى جز اسلام بجوید، هرگز از او پذیرفته نمىشود و او در آخرت از زیانکاران است».
دهم: روی گردانی و اعراض نمودن از دین خدا و نیاموختن اسلام و عمل نکردن به آن.
و دلیل آن خداوند مىفرماید: ﴿وَمَنۡ أَظۡلَمُ مِمَّن ذُکِّرَ بَِٔایَٰتِ رَبِّهِۦ ثُمَّ أَعۡرَضَ عَنۡهَآۚ إِنَّا مِنَ ٱلۡمُجۡرِمِینَ مُنتَقِمُونَ ٢٢﴾ [السجده: ۲۲].
«و کیست ستمکارتر از کسى که به آیات پروردگارش پند یابد آنگاه از آن روی بگرداند، بىگمان ما از گناهکاران انتقام خواهیم گرفت».
و در تمامی این نواقض و مخالفتها بین اینکه انسان جـدی باشـد و یا اینکه شوخی کنـد و یا از انجام آن بترسد، هیچ فرقی وجود ندارد، مگر کسیکه مکره یعنی مجبور شود به انجام آن عمل در حالیکه او راضى نیست. و همه اینها از امور خطرناکی است که ممکن است مردم در آن واقع گردند.