نشانه دروغگو

عن أبی هریره رضی الله عنه قال: قال رسول الله ﷺ : «کَفَى بِالْمَرْءِ کَذِبا ًأَنْ یُحَدِّثَ بِکُلِّ مَا سَمِعَ».

صحیح مسلم[المقدمه]; الصفحه أو الرقم(۵).

از ابوهریره رضی الله عنه روایت است که رسول الله ﷺ فرمود: برای دروغگو بودن فرد کافی است که هر آن‌چه را می‌شنود (بدون تحقیق) برای دیگران بازگو کند.

کسی که سخنان دیگران را، بدون تحقیق، منتقل می‌کند نیز دروغگو است. وقتی کسی سخنی را با شما در میان می‌گذارد، در واقع امانتی را به شما می‌سپارد؛ چنان‌که رسول الله ﷺ فرمود: سخن مجلس، امانت به شمار می‌رود.

برخی عادت کرده‌اند هر چه را می‌شنوند، فوراً انعکاس می‌دهند، سرانجام مشخص می‌گردد که آن خبر، دروغی بیش نبوده است. الله ﷻ می‌فرمایند:

{یٰا أَیُّهَا اَلَّذِینَ آمَنُوا إِنْ جٰاءَکُمْ فٰاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَیَّنُوا أَنْ تُصِیبُوا قَوْماً بِجَهٰالَهٍ فَتُصْبِحُوا عَلىٰ مٰا فَعَلْتُمْ نٰادِمِینَ}. (۶حجرات).

ای کسانی که ایمان آورده اید. هرگاه فاسقی به شما خبری رساند، تحقیق و بررسی کنید (و ببینید که سخنش راست است یا دروغ). مبادا به نادانى گروهى را آسیب برسانید و[بعد،] از آنچه کرده اید پشیمان شوید.

رسول الله ﷺ فرمودند: مردم در نتیجه گفتار خویش، وارونه به دوزخ می‌افتند، پس باید مواظب بود و زبان خود را جز در موارد خیر به کار نبست.

رسول الله ﷺ فرمودند: «مَنْ کانَ یُؤمِنُ بِاللهِ وَالْیومِ الْآخِرِ فَلیَقُلْ خَیراً أو لِیَصْمُت» ْ(و فی روایه أو لِیَسکُت).

مسلم(۴۷و۴۸)و بخاری(۶۴۷۵).

کسی که به الله و روز آخرت ایمان دارد، یا سخن نیک بر زبان بیاورد و یا سکوت کند.

مقاله پیشنهادی

آنچه به هنگام بازگشت از حج یا عمره یا غیره گفته می‌‌شود

عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ رضی الله عنهما قَالَ: کَانَ رَسُولُ اللهِ صلی الله علیه …