چون نذر عبادت است و انجام عبادت برای غیر از الله شرک است، پس هرگاه کسی برای انجام عبادتی نذر کرد وفا به آن بر او واجب است و انجام نذر و وفا به آن عبادت و تقرب به خداوند است. بنابراین خداوند کسانی را که به نذر وفا مینمایند و آن را انجام میدهند ستوده است. اما اگر کسی برای مخلوقی نذری کند تا اینگونه به او تقرّب جوید تا او برایش نزد خدا شفاعت نماید و زیان، بلا و مثل آن را از او دور کند، به راستی که چنین فردی غیر از الله را در عبادت خداوند شریک قرار داده است، همان طور که کسی برای خداوند و هم برای غیر از خدا نماز بخواند شرک ورزیده است.
خداوند متعال میفرماید:
﴿یُوفُونَ بِٱلنَّذۡرِ﴾ [الإنسان: ۷]. «(همان کسانی که) به نذر(خویش) وفا مینمایند». [الإنسان: ٧] تناسب آیه با عنوان فصل این است که خداوند کسانی را که به نذر وفا مینمایند و آن را انجام میدهند ستوده است و خداوند جز برای انجام کار واجب یا مستحب یا ترک حرام کسی را نمیستاید. و برای فعل مباح محض کسی را نمیستاید؛ بنابراین نذر عبادت است و هر کسی آن را برای غیر الله انجام دهد تا خود را به غیر از خدا نزدیک نماید، شرک ورزیده است.
و خداوند متعال میفرماید:
﴿وَمَآ أَنفَقۡتُم مِّن نَّفَقَهٍ أَوۡ نَذَرۡتُم مِّن نَّذۡرٖ فَإِنَّ ٱللَّهَ یَعۡلَمُهُۥۗ﴾ [البقره: ۲۷۰]. «الله، از هر انفاق یا نذری که میکنید، آگاه است.»
آیه مذکور از این جهت بر عنوان فصل دلالت مینماید که خداوند متعال خبر میدهد که هر آنچه ما نفقه میکنیم و یا به قصد تقرّب برای خداوند نذر میکنیم خداوند آن را میداند و در برابر آن به ما پاداش میدهد. پس این دلالت مینماید که نذر عبادت است. و هر مسلمان به طور واقعی میداند که هر کسی چیزی از عبادت را برای غیر از خداوند انجام دهد شرک ورزیده است.
ابن کثیر میگوید: «خداوند متعال خبر میدهد که از همهی نیکیها از قبیل نفقهها و نذرهایی که افراد انجام میدهند، آگاه است. و خداوند به کسانی که این نیکیها را برای طلب خوشنودی خداوند انجام داده و به وعدهی او امیدوارند کاملترین پاداش را میدهد[۱]».
پس همهی نذرهایی که قبرپرستان و امثالشان برای کسانی انجام میدهند که معتقدند سود و زیان میرسانند، برای آنها نذر انجام میدهند تا خودشان را به آنها نزدیک کنند و نیازشان را برآورده سازند یا برایشان شفاعت کنند، همهی اینها شرک در عبادت است و شبیه چیزی است که خداوند در مورد مشرکین میفرماید:
﴿وَجَعَلُواْ لِلَّهِ مِمَّا ذَرَأَ مِنَ ٱلۡحَرۡثِ وَٱلۡأَنۡعَٰمِ نَصِیبٗا فَقَالُواْ هَٰذَا لِلَّهِ بِزَعۡمِهِمۡ وَهَٰذَا لِشُرَکَآئِنَاۖ فَمَا کَانَ لِشُرَکَآئِهِمۡ فَلَا یَصِلُ إِلَى ٱللَّهِۖ وَمَا کَانَ لِلَّهِ فَهُوَ یَصِلُ إِلَىٰ شُرَکَآئِهِمۡۗ سَآءَ مَا یَحۡکُمُونَ١٣۶﴾ [الأنعام: ۱۳۶]. «(مشرکان) از زراعت و چارپایانی که الله آفریده، سهمی برای او مقرر کردند و به پندار خود گفتند: این، سهم الله و این سهم بتهای ماست! آنچه سهم بتهایشان بود، به الله نمیرسید؛ ولی از سهم الله به بتهایشان میرسید. چه بد حکم میکردند!»
ابن أبی حاتم در تفسیر آیه مذکور میگوید: «یعنی: بخشی از کشتزار را برای خداوند و بخشی را برای معبودان و بت هایشان مقرر میکردند و آنچه از سهمیه مقرر شده برای خدا، که باد آن را با سهمیهی بتها میآمیخت آن را ترک میکردند و میگفتند خداوند به این نیازی ندارد و آنچه از سهمیهی بتها که باد آن را با سهمیه خداوند میآمیخت باز میگرداندند[۲]». و قبر پرستان بخشی از اموال خود را برای خدا نذر و صدقه مینمایند و همچنین بخشی را برای مردهها و طاغوتها نذر و صدقه میکنند. علما همهی این امورات را که نذر کردن برای غیر از خداوند است را در زمرهی شرک بیان نمودهاند.
شیخ الاسلام میگوید: «اما آنچه برای غیر از خدا نذر میکنند مثل نذر کردن برای بتها، خورشید، ماه، قبرها و امثال آن، اینها بمنزلهی قسم خوردن به مخلوقات است و کسی که به مخلوقات قسم بخورد وفا کردن به قسم بر او واجب نیست و کفّاره نیز بر او واجب نمیشود؛ همچنین کسی که برای مخلوقی نذر کند وفا به نذر بر او واجب نیست و کفاره نیز بر او لازم نمیشود، چون این هر دو کار شرک هستند و شرک حرمتی ندارد که پاس داشته شود، بلکه باید از خداوند به خاطر چنین نذر یا سوگندی طلب آمرزش نماید و همان چیزی را بگوید که پیامبر صلی الله علیه و سلم فرموده است که: «هر کسی به لات یا عزّی سوگند خورد باید بگوید:لاإله إلاالله[۳]».
همچنین میگوید: «هر کسی نذر کرد که روغنی برای قبرها تهیه کند تا چراغها بر آن روشن شوند و باورش این باشد ـ چنانکه برخی از گمراهان میگویند ـ که قبرها نذر را میپذیرند: «چنین نذری به اتفاق علما گناه است و انجام دادن آن جایز نمیباشد و همچنین اگر مَبلغی نقد برای کارکنان و قبرنشینان نذر کرد جایز نیست، چون این کارکنان و خادمان قبرها به کارکنان و خادمان لات، عزّی و منات شباهت دارند و همانند آنها به ناحق اموال مردم را میخورند و از راه خدا باز میدارند.
قبرنشینان با عاکفون (خدمتکاران بتها) شباهت دارند، کسانی که ابراهیم خلیل در مورد آنها گفت:
﴿مَا هَٰذِهِ ٱلتَّمَاثِیلُ ٱلَّتِیٓ أَنتُمۡ لَهَا عَٰکِفُونَ﴾ [الأنبیاء: ۵۲]. «این مجسّمهها چیست که شما به خدمتش ایستادهاید؟». و با کسانی شباهت دارند که موسی علیه السلام و قومش از کنار آنها عبور کردند و خداوند میفرماید:
﴿وَجَٰوَزۡنَا بِبَنِیٓ إِسۡرَٰٓءِیلَ ٱلۡبَحۡرَ فَأَتَوۡاْ عَلَىٰ قَوۡمٖ یَعۡکُفُونَ عَلَىٰٓ أَصۡنَامٖ لَّهُمۡۚ﴾ [الأعراف: ۱۳۸].
«و بنیاسرائیل را از دریا عبور دادیم؛ گذرشان به قومی افتاد که گرد بتهایشان میگشتند.» پس نذر کردن برای کمک به این خادمان و همسایگان این ضریحها که در شریعت هیچ جایگاهی ندارند؛ گناه است و به نذر کردن برای خادمان صلیب و مجاوران آن و به خادمان معبدها و مجاوران آن که در هند هستند، شباهت دارد. اگر چنین مالی برای ساختن مسجد یا به فقرای صالح مسلمین که برای عبادت خدا از آن بهرهمند شوند صرف شود؛ بهتر و نیکوتر خواهد بود[۴].
سخن ابن قیم پیش از این ذکر شد که گفت: «و میگویند اینها نذر را میپذیرند، یعنی جز خدا آنها نیز عبادت را قبول میکنند، چون که نذر عبادت است…».
امام اذرُعی[۵] در «شرح منهاج النووی» میگوید: «نذر کردن برای زیارتگاههایی که بر قبر ولی یا شیخی بنا شدهاند و یا در جایی ساخته شدهاند که در آن جا یکی از پیامبران یا صالحان رفت و آمد داشته است، اگر هدف نذر کننده تعظیم آن زیارتگاه و ضریح و یا تعظیم کسی که در آن دفن شده یا به او منسوب است باشد ـ که اغلب همین طور است ـ چنین نذری باطل است و منعقد نمیشود، چون آنها معتقدند که این اماکن خصوصیاتی دارند و بر این باورند که بلا به وسیلهی این اماکن دفع میشود و نعمت جلب میگردد و با نذر کردن برای آنها از بیماری شفا حاصل میگردد.
حتی برای بعضی سنگها نذر میکنند، چون گفته شده که فلان بندهی صالح بر آن سنگ نشسته یا به آن تکیه زده است و برای بعضی از قبرها نذر میکنند که برای آن چراغ، شمع و نفت تهیه کنند و میگویند: فلان قبر یا فلان جا نذر را قبول میکند، منظورشان این است که اهدافی که آنها دارند از قبیل شفا یافتن بیمار، آمدن غایب، سالم ماندن مال و غیره حاصل میشوند. پس چنین نذری باطل است و در بطلان آن هیچ شکی نیست بلکه نذر کردن چراغ و شمع برای قبرها مطلقاً باطل است.
و از آن جمله نذر کردن شمعهای زیاد و بزرگ برای قبر خلیل علیه السلام و برای قبر دیگر پیامبران و اولیاء باطل است، چون هدف نذر کننده از روشن کردن شمع و چراغ بر قبر تبرّک جستن و تعظیم است و او گمان میبرد که این تقرّب و عبادت است، پس تردیدی نیست که چنین نذری باطل است و روشن کردن شمع بدینگونه حرام است خواه کسی از آن استفاده ببرد و یا نبرد[۶].
[۱]– تفسیر ابن کثیر: ۱/۳۲۳
[۲]– ابن أبی حاتم در تفسیرش به شماره ۷۹۱۴ با سند صحیح از مجاهد روایت کرده است.
[۳]– بخاری ۶۶۵۰ و مسلم ۱۶۴۷ به روایت ابوهریره.
[۴]– اقتضاء الصراط المستقیم ۲/۳۳۴-۳۳۵٫
[۵]– شهاب الدّین ابوالعبّاس احمد بن حمدان اذرعی از فقهای بزرگ شافعی در سال ۷۸۳ هـ.ق وفات یافت. الدرر الکامنه ۱/۷۷-۷۸
[۶]– سخن اذرعی در کتابش: قوت المحتاج شرح المنهاج. نگا: الدرر السنیه فی الأجوبه النجدیه ۳۱۳ ـ ۲۸۷