میراث مادر به سه بخش تقسیم می شود:
۱- مادر به سه شرط یک سوم ماترک را به ارث می برد:
الف) عدم وجود فرع وارث؛
ب) عدم وجود دو یا بیش از دو خواهر و برادر؛
ج) مساله از نوع عمریتین نباشد؛
۲- مادر یک ششم ماترک را ارث می برد و این در صورتی است که فرع وارث وجود داشته باشد. یا اینکه میت خواهران و برادرانی داشته باشد.
۳- مادر یک سوم باقی مانده را در حالت عمریتین که غراوین هم نامیده می شود به ارث می برد.
و این مساله به دو صورت میباشد:
الف) شخصی بمیرد و وارثان وی همسر، مادر و پدرش باشد؛ در اینصورت همسرش یک چهارم، مادر یک سوم باقی و بقیه ی ماترک برای پدر خواهد بود.
ب) شخصی بمیرد و وارثان وی شوهر، مادر و پدر باشند. در این صورت شوهر یک دوم، مادر یک سوم باقی و بقیه ی ماترک برای پدر خواهد بود.
– یک سوم باقی به مادر داده می شود تا اینکه بیشتر از سهم پدر نباشد. درحالی که پدر و مادر هر دو نسبت به میت در درجه ی یکسانی قرار دارند. و تا اینکه برای مذکر دو برابر مونث باشد. «لِلذَّکَرِ مِثْلُ حَظِّ الأُنثَیَیْنِ».
خداوند متعال میفرماید: «وَلأَبَوَیْهِ لِکُلِّ وَاحِدٍ مِّنْهُمَا السُّدُسُ مِمَّا تَرَکَ إِن کَانَ لَهُ وَلَدٌ فَإِن لَّمْ یَکُن لَّهُ وَلَدٌ وَوَرِثَهُ أَبَوَاهُ فَلأُمِّهِ الثُّلُثُ فَإِن کَانَ لَهُ إِخْوَهٌ فَلأُمِّهِ السُّدُسُ مِن بَعْدِ وَصِیَّهٍ یُوصِی بِهَا أَوْ دَیْنٍ» (نساء: ۱۱) «و برای هریک از پدر و مادر وی (= میت) یک ششم از ترکه میباشد، در صورتیکه (میت) فرزندی داشته باشد، پس اگر فرزندی نداشته باشد و (تنها) پدر و مادرش از او ارث برند، برای مادرش یک سوم است (و باقی از آن پدر خواهد بود) و اگر او (= میت) برادرانی داشته باشد، سهم مادرش یک ششم است، (همه اینها) پس از انجام وصیتی است که او (= میت) به آن سفارش کرده و بعد از ادای دین است».
مثال۱: چون شخصی بمیرد و وارثان وی مادر و عمویش باشند، سهم مادر یک سوم و باقی ماترک بنا بر تعصیب برای عمو خواهد بود.
مثال۲: چون فردی بمیرد و وارثان وی مادر و پسرش باشند، سهم مادر یک ششم و باقی ماترک بنا بر تعصیب برای پسر خواهد بود.
مقاله پیشنهادی
خیار(داشتن اختیار در معامله)
حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …