سنت است که نماز جنازه را در مکان مخصوصی که برای این عبادت آماده کردهاند، بخوانند و افضل همین است و گاهی جایز است که در مسجد هم خوانده شود اما اگر در این دو مکان نتوانست نماز بر میت بخواند هرجا که توانست در قبرستان یا بیرون آن بر میت نماز بخواند و هرکس را بدون نماز جنازه دفن کردند درحالیکه در قبرش است، بر او نماز بخوانند.
هرگاه فردی وفات کند درحالیکه تو اهل نماز باشی و مخاطب به نماز خواندن بر او باشی و نماز نخوانده باشی، سنت است که در حالیکه در قبر است بر او نماز جنازه بخوانی.
عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ رضی الله عنه أَنَّ رَجُلًا أَسْوَدَ أَوِ امْرَأَهً سَوْدَاءَ کَانَ یَقُمُّ المَسْجِدَ فَمَاتَ، فَسَأَلَ النَّبِیُّ صلی الله علیه وسلم عَنْهُ، فَقَالُوا: مَاتَ، قَالَ: «أَفَلاَ کُنْتُمْ آذَنْتُمُونِی بِهِ دُلُّونِی عَلَى قَبْرِهِ – أَوْ قَالَ قَبْرِهَا – فَأَتَى قَبْرَهَا فَصَلَّى عَلَیْهَا».[۱]
ابوهریره رضی الله عنه میگوید: مرد یا زن حبشیای که مسجد را جارو میزد، فوت کرد. رسول الله صلی الله علیه وسلم جویای احوال او شد. گفتند: فوت کرده است. رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمود: «چرا مرا خبر نکردید؟ قبر او را به من نشان دهید». آنگاه رسول الله صلی الله علیه وسلم سر قبرش رفت و بر او نماز جنازه خواند.
[۱]– متفق علیه؛ بخاری حدیث شماره ۴۵۸ و مسلم حدیث شماره ۹۵۶ با لفظ بخاری