منجیات سه گانه: ۱- خوف از خدا در خَفی و جَلی ۲- اقتصاد در فَقر و غَنا ۳- و عدالت در خَشم و رِضا و مهلکات سه گانه: ۱- حسادت و بخل شدید ۲- هوا و هوس مداوم ۳- و تکبّر و خود پسندی.
سه چیز باعث ارتقاء درجه است: اوّلی ظاهر سلام کردن. دوّمی به دیگران اطعام کردن و سوّمی نماز شب خواندن در حالیکه مردم در خوابند.
سه چیز کفّارهی گناهان است: اوّلی وضو در شبهای سرد که بیشتر مردم از آن میترسند. دوّمی رفتن به نماز جماعت در هر اذان که مردم در آن سستی میورزند و سوّمی انتظار برای نماز بعد از هر نماز که اکثر مردم طاقت صبر ندارند([۱]).
سه چیز سبب گشایش شخص از غم و اندوهش است: اوّلی ذکر خداوند تعالی، دوّمی ملاقات با اولیاء الله و سوّمی گوش دادن به پند عُلما.
– ابو سلیمان دارانی در مناجات خود با پروردگارش این چنین میگفت: خدایا اگر تو مرا با گناهانم بخوانی من تو را با رحم و مهربانیت میخوانم و اگر تو مرا با حسادت و بخالتم صدا کنی من تو را با کرامت و سخاوتت میخوانم و اگر تو مرا به آتش بیندازی برایم فرقی نمیکند. ولی مطمئن باش چنان در آتش دوزخ میگویم، الله اکبر و ای خدایا تو را دوست دارم که تمام آتش دوزخ خود به خود خاموش شود([۲]).
خوشا به حال کسیکه دنیا را ترک کند، قبل از آنکه دنیا او را ترک کند و قبرش را آماده کند، قبل از آنکه وارد آن شود و خدایش را راضی نگه دارد قبل از آنکه او را ملاقات نماید.
حضرت علی فرمود: کسیکه سنّت خدا را رعایت نکند، چیزی در دست ندارد. پرسیده شد: سنّت خدا چیست؟ فرمود: پنهان داشتن اسرار. کسیکه سنّت پیامبر اکرم را نگه ندارد، چیزی در دست ندارد! پرسیده شد: سنّت پیامبر چیست؟ فرمود: مُدارا کردن با مردم و باز فرمود: کسیکه سنّت اولیاء الله را نگه ندارد چیزی در دست ندارد. پرسیده شد: سنّت اولیاء الله چیست؟ فرمود: تحمّل اذیّت مردم.
فرمود: کسیکه آخرتش را اصلاح کند، خداوند دنیایش را اصلاح میکند و کسیکه باطن خود را اصلاح نماید، خداوند ظاهرش را اصلاح مینماید و کسیکه رابطهاش را با خداوند اصلاح نماید، خداوند رابطهی او را با مردم اصلاح مینماید.
حضرت علی س میفرماید:
نزد خدا از بزرگترین مردم باش و نزد شیطان از بدترین مردم باش و نزد مردم مردی از مردم باش.
فرمود: به هر کس بخشش کنی، امیر او گشتهای.
از هرکس درخواست کنی، اسیر او گشتهای .
از هرکس بینیاز شوی، نظیر او گشتهای([۳]).
حضرت حاتم اصم فرمود: روزی نبود که شیطان از من نپرسد چه چیزی میخوری؟ در جوابش میگفتم: مرگ میخورم. چه میپوشی؟ میگفتم کفن میپوشم و کجا زندگی میکنی؟ در جوابش میگفتم: در قبر زندگی میکنم.
رسول خدا از اصحابش پرسید: علامتهای ایمان چیست؟ جواب دادند: در بلا صبر کردن، در آسایش شکر کردن و در قضا و قدر، راضی شدن([۴]).
خداوند متعال به یکی از پیامبرانش فرمود: کسیکه دوستم داشته باشد داخل بهشت مینمایم و کسیکه از من بترسد او را از دوزخ حفظ مینمایم و کسیکه از من شرم و حیا نماید گناهانش را از یاد کراماً کاتبین میبرم.
حضرت عبدالله بن مسعود س فرمود: واجبات را انجام بده تا عابدترین مردم باشی و از حرام دوری کن تا زاهدترین مردم باشی و به رزقت راضی باش تا ثروتمندترین مردم باشی.
حضرت علی فرمود: ۱- «لا خیر فی علمِ لّیس فیه تفهّم»: در علم که در آن فهم نباشد، خیری نیست. ۲- «لا خیر فی قراءه لیسَ فیه تَدبُّر»: در قرائتی که در آن تدبّر نباشد، خیری نیست ۳- «لا خیر فی عباده لیس فیه تفقّه»: در عبادتی که در آن تفقّه نباشد، هیچ خیری نیست.
به ابراهیم ادهم گفتند: زهد را چگونه دیدی؟ فرمود: قبر را ترسناک دیدم در حالیکه همدمی ندارم، راه را طولانی دیدم در حالیکه توشهای ندارم، خدا را جبّار دیدم در حالیکه دلیلی ندارم([۵]).
لقمان حکیم به پسرش گفت: ای پسرم وجود انسان سه قسم است: ۱- قسمتی برای خدا که آن روح است. ۲- قسمتی برای تو که آن عمل است. ۳- قسمتی برای کِرمها که آن جَسد است([۶]).
وهب بن منبه گفت: در تورات آمده است: حریص فقیر است هرچند که تمام دنیا هم مال او باشد و برای حریص تمام دنیا تنها یک لُقمه است؛ از فرمانبردار فرمان برده میشود، هرچند که برده باشد و قانع غنی است هرچند که گرسنه باشد([۷]).
حضرت ابوسلیمان دارانی میفرماید: کلید هر خیری در دنیا و آخرت خوف خداست، کلید دنیا پرستی سیری است، کلید آخرت گرسنگی است، عبادت و حرفه، شغل است، دکّان عبادت جای خلوت است، سرمایهی آن پرهیزکاری است و ثمرهی آن بهشت است([۸]).
وقتی به مردم میگویی برای عبادت خدا بیایید، در جواب میگویند: کار داریم! همهی مردم کار دارند به جُز سه دسته! یک دسته بچّهاند که در مهد خوابیدهاند. دستهی دوّم مریض هستند که در بیمارستان خوابیدهاند. دستهی سوّم کسانیکه مردهاند که در قبرستان خوابیدهاند.
حضرت علی میفرماید: گریه سه نوع است: ۱- گریه از خوف خدای بزرگ ۲- گریه از ترس رنج و عذاب ۳- گریه از ترس جدایی. گریهی اوّل – کفّارهی گناهان است. گریهی دوّم – پاکی عیبها است و گریهی سوّم باعث رضایت محبوب است و ثمرهی کفّارهی گناهان نجات از کیفر آخرت است، ثمرهی پاکی و طهارت، درجات عالی است و ثمرهی دوستی، حسن بشارت از جانب خدای بزرگ است.
[۱]– صحیح مسلم /ج۲٫
[۲]– کیمیای سعادت / ج ۲٫
[۳]– کیمیای سعادت جلد / ۲ ص ۸۰۳٫
[۴]– توشهی راه نجات ابن حجر عسقلانی.
[۵]– عقل، علم و عمل ج / ۲ / ۱۳۲ / تألیف / بابک محمودی.
[۶]– عقل، علم و عمل ج / ۲ / ۱۳۴ / تألیف / بابک محمودی
[۷]– تنبیه الغافلین / ج / ۲ / تألیف / الولیث سمرقندی.
[۸]– اخلاق سلف صالح. تألیف / عبدالوهاب شعرانی /.