منابعی در معرّفی انجیل های امروزی
بسیاری از دانشمندان مسلمان در گذشته و اکنون و نیز عالمانی از مسیحیّت که دین اسلام را پذیرفتند یا دانشمندانی که از قید و بند تقلید رها شدند، منابع زیادی را برای معرّفی انجیلهای موجود در دست مسیحیان نگاشته و انتقادات بسیاری را متوجّه آنها ساختهاند؛ همچون شیخ الإسلام ابن تیمیّه در کتاب «الجواب الصّحیح لمن بدّل دین المسیح» و ابن قیّم در کتاب «هدایه الحیاری فی أجوبه الیهود والنّصاری».
از عالمان معاصر نیز شیخ رحمه الله هندی با کتاب «إظهار الحق» و شیخ محمّد ابوزهره با کتاب «محاضرات فی النّصرانیّه» و از میان مسیحیانی که مسلمان شدند، شیخ زیاده بن یحیی راسی در کتاب «البحث الصّریح فی أیِّما هو الدّین الصّحیح» و شیخ ابراهیم خلیل احمد در کتاب «محاضرات فی مقارنه الأدیان» را میتوان نام برد.
در ادامه، مطالبی مختصر از برخی منابع که به معرّفی انجیلهای موجود در دست مسیحیان پرداختهاند، بیان میگردد.
أ ـ مسیحیان نخستین – چنانکه پولس در نامههای خود آورده است- معتقد بودند که الله Uکتابی را با نام انجیل، بر مسیح نازل کرد و عیسی مردم را فرا خواند تا به آن ایمان آوردند.
امّا مسیحیان چیزی از سرانجام و عاقبت این کتاب نمیدانستند.
ب ـ انجیلهایی که اکنون در دسترس مسیحیان است را عیسی gدیکته نکرد و بر وی نازل نگشته، بلکه پس از او نوشته شده است.
ج ـ مطالبی که در این انجیلها وجود دارد، بر اثر دستکاری و تغییر و تحریف نسخه نویسان به وجود آمده است.
د ـ انجیلهای امروزی مشتمل بر مطالب متناقض و متضادّ بسیاری است که شیخ رحمه الله هندی در آخر کتاب خویش «إظهار الحق»، بیش از ۱۰۰ مورد اختلاف را در میان این انجیلها برشمرده است.[۱]
هـ ـ مسیحیان به طور دقیق نمیدانند که از چه زمانی، انجیلهای مذکور، مقدّس شدهاند.
امّا معتقدند که از قرن ۴ میلادی این کتابها به تدریج مقدّس گشت.
وـ کتاب مسیحیان سند ندارد و از منبع و خاستگاه واقعی آن آگاه نیستند. بنابراین به نظر میرسد که این کتابها را منسوب به افرادی یافتند و آنها را به همان اشخاص نسبت دادند و بدون دلیل، گمان کردند که صحیح هستند.
این مطلب نمیتواند بشر را به طور شایسته و کامل قانع سازد و بپذیرند که این کتابها به دنبال دوری از خشم الهی و رسیدن به رضایت اوست.
زـ در انجیلهای موجود، الله Uدارای نقص و عیب معرّفی شده و سخنان ناپسندی به پیامبران b نسبت داده شده است.
ح ـ مشتمل بر عقایدی باطل و مخالف با روایت و درایت هستند.
ط ـ با حقایق علمی منافات دارند، چنانکه تعدادی از دانشمندان این مطلب را اثبات نمودهاند؛ مانند موریس بوکای که قبلاً در این باره مطالبی بیان شد.[۲]
ی ـ انجیلهای موجود – صرف نظر از اینکه تحریف شدهاند- خالی از هر نوع اندیشهای معیّن در حوزۀ سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و علمی هستند.[۳]
بهطور خلاصه، انجیلهای امروزی، انجیلی که بر عیسی gنازل شد، نیست، بلکه مخلوطی از آیینها و بتپرستی هند، یونان و مصر قدیم است.
همچنین تصویری از آنچه پولس شائول ساخت؛ همان فردی که دین مسیحیّت را تغییر داد.
هدف ما این نیست که انجیلهای مذکور، هیچ مطلب واقعی و درست و نیز هیچ یک از سخنان مسیح g را ندارند و از نظر نقد علمی، چنین مطلبی ثابت نیست، بسیاری از حقایق و سخنان مسیح در قرآن کریم نیز وجود دارد و نیازی نیست که برای دسترسی به آنها، به انجیلهای مذکور مراجعه کنیم.[۴]
[۱]– محاضرات فی النّصرانیّه، محمّد ابوزهره، ص ۹۸۱٫
[۲]– نک: مقارنه التّوراه والقرآن، ص ۳۵٫
[۳]– نک: مقالۀ دکتر محمّد شاهد، مجلّۀ البیان، شمارۀ ۲۲، ص ۸۶٫
[۴]– برای توضیحات بیشتر، نک: البحث الصّریح، صص ۲۳۹- ۳۰۹؛ دراسات فی الأدیان، صص ۲۱۰- ۲۱۴٫