مطالب موجود دربارۀ گرامیداشت سنّت و فضیلت حدیث و محدّثان

مطالب موجود دربارۀ گرامیداشت سنّت و فضیلت حدیث و محدّثان

از آنجا که سنّت یکی از منابع قانونگذاری بوده و از پیامبر rگرفته شده و الله تعالی به مؤمنان فرمان داده که رسول الله صلی الله علیه وسلم را گرامی بدارند و افرادی که صدایشان را در نزد ایشان پایین می­آورند را تحسین نموده، قطعاً احترام به سنّت نیز همچون احترام به پیامبر rلازم است و همین مطلب باعث شده که علما به گرامیداشت و بزرگداشت سنّت توجّه بسیاری داشته باشند. اکنون نمونه­هایی از این موارد بیان می­گردد:

  1. عمرو بن میمون روایت نموده که روزی ابن مسعود  حدیث می­گفت و زمانی که «قال رسول الله صلی الله علیه وسلم» را بر زبان آورد، چنان بی­قرار شد که دیدم عرق از پیشانی­اش جاری گشت. و بنا بر روایتی، اشک از چشمانش جاری شد و رگ­های گردنش متورّم گشت.
  2. وقتی در نزد ابن سیرین حدیث پیامبر صلی الله علیه وسلم خوانده می­شد، اگر می­خندید، فورا مضطرب و خاشع می­گشت.
  3. از امام مالک wبیش از هر کس دیگری، چنین مواردی نقل شده است. وی هر گاه قصد بیان حدیث می­نمود، غسل می­کرد، خوشبویی می­زد، لباسی نو می­پوشید، عمّامه می­گذاشت، بر روی تختی می‌نشست و بسیار فروتن بود و تا زمانی که از نقل حدیث فارغ می­شد، از عود [گیاهی خوش­بو] استفاده کرده و می­گفت: دوست دارم که حدیث پیامبر صلی الله علیه وسلم را گرامی بدارم.

امام مالک wناپسند می­دانست که در حالت ایستاده یا با عجله، حدیث نقل کند. قاضی عیاض این اخبار را در کتاب «الشّفاء» آورده است.[۱]

تمامی این موارد، به قصد گرامیداشت رسول الله rو بزرگداشت آن الفاظ شریف که برترین و با ارزش­ترین سخن پس از کلام الهی است، انجام می­شد.[۲]

اللهY به فراگیری علم تشویق نموده و علما را توصیف کرده و به آنان اشاره نموده است، به گونه­ای که گواهی علما را در کنار گواهی خود و فرشتگانش برای اثبات یگانگی خویش آورده و خشیت الهی را منحصر در آنان ساخته و کسانی که می­دانند را با کسانی که نمی­دانند، برابر ندانسته است.[۳]

رسول الله rنیز به فراگیری علم تشویق نموده و خبر دادند که علما وارثان پیامبران bهستند و فرشتگان الهی بال­هایشان را برای کسی که علم بیاموزد، می‌گسترانند.[۴] احادیث بسیاری در این زمینه وجود دارد.

بنابراین کسی که حدیث پیامبر صلی الله علیه وسلم را داشته باشد و مشغول فراگیری و آموزش آن شود، مدح و توصیف فراوانی شامل حالش خواهد شد و همین مطلب برای شرافت و فضیلت حدیث و محدّثان کافی است. صرف­ نمودن عمر در یادگیری و انتشار حدیث، بهتر از اشتغال به عبادات نفلی است، زیرا این کار، باعث بیان و تبلیغ قرآن، احیای سنّت نبوی و اقتدای به پیامبر  در دعوت و تبلیغ می­شود و اگر فقط فضیلت و پاداش فرستادن درود فراوان بر پیامبر صلی الله علیه وسلم را ببرند، باز هم همین مقدار برایشان کافی است، چنانکه رسول الله rمی­فرمایند: «أولَی النّاسِ بِی یَومَ القِیامَهِ أکْثَرُهُمْ عَلَیَّ صَلاهً»[۵]؛ «سزاوارترین [و نزدیک­ترین] مردم به من در روز قیامت، کسی است که درود بیشتری بر من فرستاده باشد».

همچنین باعث می­شود که دعای پیامبر شامل حال‌شان شود، چنانکه در مسند و سنن، از زید بن ثابت و دیگران روایت شده که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: «نَضَّرَ اللَّهُ عَبْدًا سَمِعَ مَقَالَتِی فَوَعَاهَا وَأَدَّاهَا کَمَا سَمعَها»[۶]؛ «الله تعالی شاد و خرّم بدارد بنده­ای که سخنم را بشنود، سپس آن را حفظ کند و همان گونه که شنیده است، آن را [به دیگران] برساند».

علاوه بر این، باعث می­شود فرمان پیامبر صلی الله علیه وسلم اجرا گردد که می­فرمایند: «بَلِّغُوا عَنِّی وَلَوْ آیَهً»[۷]؛ «از [قول] من تبلیغ کنید [و به مردم برسانید] اگر چه یک آیه باشد».

[۱]– نک: کتاب الشّفاء، ج ۲، ص ۴۳٫

[۲]– نک: أخبار الآحاد، ص ۱۹٫

[۳]– مثلاً: شَهِدَ ٱللَّهُ أَنَّهُۥ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ وَٱلۡمَلَٰٓئِکَهُ وَأُوْلُواْ ٱلۡعِلۡمِ [آل عمران: ۱۸]؛ «الله گواهی داده که معبودی [بر حق] جز او نیست و فرشتگان و صاحبان دانش [نیز بر این مطلب گواهی می‌دهند].»، إِنَّمَا یَخۡشَى ٱللَّهَ مِنۡ عِبَادِهِ ٱلۡعُلَمَٰٓؤُاْۗ [فاطر: ۲۸]؛ «از میان بندگان الله، فقط دانایان از او می‌ترسند.»، قُلۡ هَلۡ یَسۡتَوِی ٱلَّذِینَ یَعۡلَمُونَ وَٱلَّذِینَ لَا یَعۡلَمُونَۗ [الزّمر: ۹] «بگو: آیا کسانی ‌که می‌دانند و کسانی‌ که نمی‌دانند، با هم برابرند؟!»

[۴]– نک: حدیث صحیحی که امام احمد، ج ۴، ص ۲۳۹؛ ابوداود، شمارۀ حدیث: ۳۶۴۱؛ ترمذی، شمارۀ حدیث: ۲۸۲۳ و دیگران از ابودرداء روایت کرده­اند.

[۵]– سنن ترمذی، شمارۀ حدیث: ۴۸۴٫ ترمذی این حدیث را حسن و غریب می­داند.

[۶]– به نقل از زید بن ثابت که احمد، ج ۴، ص ۸۰؛ ابن ماجه، شمارۀ حدیث: ۲۳۰؛ دارمی، ج ۱، ص ۷۵ آن را روایت نموده­اند و ابوداود، شمارۀ حدیث: ۳۶۶۰ و ترمذی، شمارۀ حدیث: ۲۷۹۵ روایتی در همین معنا آورده­اند و نیز احمد، ج ۴، ص ۸۰؛ دارمی، ج ۱، ص ۷۴ و ابن ماجه، شمارۀ حدیث: ۳۰۵۶ آن را از جبیر بن مطعم نقل کرده­اند [مؤلف]؛ آلبانی دربارۀ این حدیث در صحیح الجامع حدیث شمارۀ: ۶۷۶۶ می‌گوید صحیح است. [مصحح]

[۷]– صحیح بخاری، شمارۀ حدیث: ۳۴۶۱؛ احمد، ج ۲، ص ۱۵۹ به نقل از عبدالله بن عمرو بن عاصF.

مقاله پیشنهادی

از سوی به سوی شدن در خواب شب

عَنْ عُبَادَهَ بْنِ الصَّامِتِ رضی الله عنه عَنِ النَّبِیِّ صلی الله علیه وسلمقَالَ: «مَنْ تَعَارَّ …