مطالبی پیرامون فطریه (۳)

وقت فطریه

وقت دادن فطریه از غروب روز آخر ماه رمضان یعنی ابتدای شب ماه شوال شروع و تا قبل از رفتن به نماز عید ادامه دارد. زیرا رسول الله صلی الله علیه و سلم دستور داده است که تا قبل از رفتن به نماز فطریه داده شود.

ابن عمر می گوید: «أن النبی صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ أمر بزکاه الفطر قبل خروج الناس إلى الصلاه»: (پیامبر به ما دستور داد که زکات فطریه را پیش از رفتن به نمازعید بپردازیم). (متفق علیه)

همچنین ابن عباس می گوید رسول خدا فرمودند: «فَمَنْ أَدَّاها قبلَ الصَّلاه فهیَ زکاهٌ مَقْبُولهٌ ومَنْ أَدَّاها بَعْد الصَّلاه فَهی صَدقهٌ مَن الصَّدقات»: (هرکس فطریه را قبل از نماز (عید) پرداخت کند؛ زکاتى است که مورد قبول واقع شده وهر کس بعد از نماز بدهد یکى از صدقات بشمار مى رود). (سنن ابن ماجه/ ش:۱۸۲۷) ، (السنن الصغیر/ ش:۱۲۴۰) و…

تذکر: یک روز یا دو روز قبل از عید، دادن فطریه جایز است. زیرا ابن عمر رضی الله عنهما یک روز یا دو روز قبل از عید، فطریه را پرداخت می کرد. (صحیح ابن حبان / ش:۳۲۹۹)، (سنن الدارقطنی / ش:۲۱۳۲) و…
توجه: اگر کسی در دادن فطریه تأخیر کند و در وقتش ندهد گناه کار می شود و باید توبه کند و فطریه اش را بدهد.

مقدار فطریه

مقدار فطریه یک صاع از قوت (خوردنی یا غذا) می باشد و چون خوردنی و غذاها در مناطق مختلف متفاوت است لذا هر شخص باید از قوت و طعام رایج منطقه، به ازای هر نفر یک صاع فطریه بدهد که إن شاء الله در قسمت های بعدی به بررسی مقدار صاع خواهم پرداخت.

لازم به ذکر است اکثر مردم برنج را غذای رایج خود قرار داده اند، پس بهتر است یک صاع برنج به عنوان زکات فطر داده شود.

تذکر: در زمان رسول الله صلی الله علیه و سلم از خرما و جو به ازای هر نفر یک صاع فطریه داده می شد چون در آن زمان غذا و خوردنی رایج خرما و جو بود اما همان طور که قبلا هم گفتم اگر غذای رایج منطقه ای غیر از خرما و جو بود ازهمان غذای رایج به اندازه ی یک صاع فطریه داده شود.

به این ترتیب واجب این است که از هر نوع غذا به ازای هر نفر یک صاع به عنوان فطریه داده شود.

نویسنده: امید خزاعی

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …