مشغول ساختن زبان به استغفار

یکی از روش‌های ساده کسب توشه برای آخرت، اینست که زبان خویش را با اذکار مشغول ساخت. پس شایسته است که در حفظ اذکار روزانه تلاش کنیم و زبان خویش را در هر حالی که باشیم به آن مشغول سازیم؛ چه که این کار زبان را از مشغول شدن به غیبت و سخن چینی و دیگر آفت‌های آن باز می‌دارد و در عوض خیر و حسنه را برای ما به ارمغان می‌آورد. ساده ترین ذکری که هرشخصی می‌تواند آنرا بخواند، اذکار «استغفرالله» و «سبحان الله» و یا «الله اکبر» است، پس اگر دیگر اذکار را بلد نیستیم، زبان خود را با استغفار مشغول سازیم، چرا که گناهان ما بسیار است و قابل شمارش نیست ولی خدای متعال توبه و استغفار را کفاره گناهان قرار داده است.

قالت عائشه رضی الله عنها: «طوبى لـمن وجد فی صحیفته استغفاراً کثیراً»[۱].

عایشه رضی الله عنها فرمود: «خوشا بحال آنکسی که در صحیفه اعمال او استغفار زیادی ثبت شده است».

وقال قتاده رحمه الله : «إن هذا القرآن یدلکم على دائکم ودوائکم، فأما داؤکم فالذنوب وأما دواؤکم فالاستغفار»[۲].

و قتاده رحمه الله فرمود: «این قرآن برای شما درد و دوای شما را بیان کرده، درد شما گناه است و دوای آن استغفار و طلب مغفرت الهی است».

وقال الحسن رحمه الله: «أکثروا من الاستغفار فی بیوتکم وعلى موائدکم وفی طرقکم وفی أسواقکم وفی مجالسکم وأینمـا کنتم؛ فإنکم ما تدرون متى تنزل الـمغفره»[۳]. و امام حسن بصری فرمودند: «تا می‌توانید در خانه هایتان و در وقت سختی و بلایا و در راه و در کوچه و بازار و در مجالس خود و هرجایی که بودید زیاد استغفار کنید، چرا که شما نمی‌دانید چه وقت مغفرت الهی نازل می‌شود».

وقال ابن رجب: قال بعض السلف: «یعرض على ابن آدم یوم القیامه ساعات عمره، فکل ساعه لـم یذکر ‏الله فیها تتقطع نفسه علیها حسرات»[۴].

و امام ابن رجب رحمه الله فرمودند: یکی از علمای سلف فرموده: «در روز قیامت تمام لحظه‌های عمر انسان بر او عرضه خواهد شد، و هر لحظه ای که در آن ذکر و یاد خدای متعال را نکرده بخاطر آن در حسرت خواهد بود».

 

[۱]– ‏«جامع العلوم والحکم» (ص: ۴۱۵).‏

[۲]– ‏«جامع العلوم والحکم» (ص: ۴۱۵).‏

[۳]– ‏«جامع العلوم والحکم» (ص: ۴۱۲).‏

[۴]– ‏«جامع العلوم والحکم» (ص: ۱۴۴).‏

مقاله پیشنهادی

هدف از کار کردن و رزق حلال به دست آوردن

فرد مسلمان هرکاری که می‌‌‌‌کند، هدفش این باشد که به فرمان و حکم الهی عمل …