«عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِکٍ رضی الله عنه عَنْ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: قَالَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ: إِنَّ أُمَّتَکَ لَا یَزَالُونَ یَقُولُونَ: مَا کَذَا؟ مَا کَذَا؟ حَتَّى یَقُولُوا: هَذَا اللهُ، خَلَقَ الْخَلْقَ، فَمَنْ خَلَقَ اللهَ؟».
از انس بن مالک از پیامبر صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ روایت شده است که فرمودند: خداوند متعال میفرماید: «(ای محمد!) در میان امتت گروهی هستند [که شیطان آنها را وسوسه میکند به طوری که]ه همیشه میگویند: چه کسی این و آن را آفریده است و چه طور چنین و چنان شد؟ [و این را ادامه میدهند] تا [جایی که] میگویند: این خداست که همهی مخلوقات را آفریده است، پس چه کسی خدا را آفریده است؟»(۱).
(۱) – از ابوهریره روایت شده است که گفت: «گروهی نزد پیامبر صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ آمدند و عرض کردند: ای پیامبر خدا! به دلمان چیزهایی خطور میکند و ما را وسوسه میکند که برای هرکدام از ما سخت است که آن را به زبان بیاورد؛ پیامبر صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ فرمودند: آن را در درون داشته باشید، ولی به زبان نیاورید؟ جواب دادند: بله؛ فرمودند: این نشانهی کمال ایمان است».
در روایات دیگری چنین آمده است: از پیامبر صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ در بارهی این وسوسه (فکرکردن در بارهی ذات خدا) سؤال شد و پیامبر صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ فرمودند: «اگر کسی در دلش در این زمینه وسوسه ایجاد شد، به خدا پناه ببرد و بگوید: «آمنت بالله» و در روایتی دیگر آمده است که بگوید: «آمنت بالله ورسوله»؛ در روایت دیگر فرمودند: «به خدا پناه ببرد و از آن دست بردارد».
امام نووی میفرماید: «احادیث واردشدده در این زمینه به این اشاره دارند که ترس از مطرحکردن و به زبانآوردن سخن در بارهی ذات خدا جدا از اعتقاد به آن، نشانهی کمال ایمان است».