خواب همانند مرگ است؛ به همین جهت، بزرگان علم و ادب، خواب را رستاخیز کوچک مینامند. بنابراین خواب، مرگ و برخاستن از آن، زندگی دوباره است. الله میفرماید:
{وَهُوَ الَّذِی یَتَوَفَّاکُم بِاللَّیْلِ وَیَعْلَمُ مَا جَرَحْتُم بِالنَّهَارِ ثُمَّ یَبْعَثُکُمْ فِیهِ لِیُقْضَىٰ أَجَلٌ مُّسَمًّى ثُمَّ إِلَیْهِ مَرْجِعُکُمْ ثُمَّ یُنَبِّئُکُم بِمَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ} [أنعام:۶٠].
«او کسی است که در شب شما را میمیراند و در روز زنده میگرداند و میداند که در روز چه میکنید».
در حالت خواب، روح انسان گرفته میشود؛ اگر الله بخواهد روح کسی را در خواب بگیرد، روح را به جسم بر نمیگرداند؛ ولی اگر نخواهد کسی را بمیراند، روحش را دوباره به جسمش بر میگرداند و زندگی تازهای در او میدمد. الله میفرماید:
{اللَّهُ یَتَوَفَّى الْأَنفُسَ حِینَ مَوْتِهَا وَالَّتِی لَمْ تَمُتْ فِی مَنَامِهَا فَیُمْسِکُ الَّتِی قَضَىٰ عَلَیْهَا الْمَوْتَ وَیُرْسِلُ الْأُخْرَىٰ إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى} [زمر:۴٢].
«الله، جانها را هنگام مرگشان میگیرد و نیز جانی را که نمرده، بههنگام خواب آن قبض میکند؛ آنگاه جانی را که به مرگش حکم کرده، نگه میدارد و جان دیگر را تا زمان معینی -به جسمش- باز میگرداند».
الله در این آیه بیان میدارد که هر روحی، مرگی از نوع خواب یا مرگ کوچک را چشیده است؛ اما آنکه با مرگ اصلی میمیرد، همان است که الله در آیهی ذیل بدان اشاره میفرماید:
{اللَّهُ یَتَوَفَّى الْأَنفُسَ حِینَ مَوْتِهَا وَالَّتِی لَمْ تَمُتْ فِی مَنَامِهَا فَیُمْسِکُ الَّتِی قَضَىٰ عَلَیْهَا الْمَوْتَ وَیُرْسِلُ الْأُخْرَىٰ إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى إِنَّ فِی ذَٰلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ}. [زمر: ۴٢]
الله در این آیه دو گونه مرگ، یعنی مرگ واقعی و خواب، را بیان میفرماید و اولی را مرگ و گرفتن روح، و دومی را ارسال و فرستادن روح به جسم مینامد.
واضح است که الله روح همهی مردهها را ـ آنهایی که در خواب میمیرند یا در حالت بیداری وفات میکنند ـ نگاه میدارد؛ ولی روح کسی را که هنوز زمان مرگش فرا نرسیده است، پس از بیداری به جسمش باز میگرداند.
آیهی
{اللَّهُ یَتَوَفَّى الْأَنفُسَ حِینَ مَوْتِهَا وَالَّتِی لَمْ تَمُتْ فِی مَنَامِهَا فَیُمْسِکُ الَّتِی قَضَىٰ عَلَیْهَا الْمَوْتَ وَیُرْسِلُ الْأُخْرَىٰ إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى}.
شامل هر دو گونه مرگ، در بیداری و خواب، میشود؛ ولی وقتی با بیان دوگونه مرگ، یادآور میشود که روح را در یکی از این دو نگاه میدارد، یعنی روح انسان محکوم به مرگ را به جسم برنمیگرداند، ولی روح انسان بیدار شده را دوباره برمیگرداند. این مفهوم به راحتی و روشنی از الفاظ آیه برداشت میشود.
مجموع الفتاوی،ابنتیمیه (۵/۴۵۲).