۱- حج نمودِ عملیِ برادری و وحدت اسلامی میباشد. چنانکه افراد مختلف با جنسیتها و رنگها و زبانها و سرزمینها و طبقات متفاوت را کنار هم جمع میکند. و اینگونه حقیقت عبودیت و بندگی و برادری را به نمایش میگذارد. تمام حجاج با یک لباس به یک قبله روی میآورند و تنها یک اله و معبود را عبادت میکنند.
۲- حج مدرسهای است که مسلمان در آن تمرین صبر میکند و روز قیامت و وحشت آن را به یاد میآورد. در حج لذت بندگی برای الله ﻷ را احساس میکند. عظمت و بزرگی پروردگارش را میشناسد و شاهد نیاز انسانها به او تعالی میباشد.
۳- حج موسم بزرگی برای کسب پاداش و بخشیده شدن گناهان است. بنده در موسم حج با اقرار به توحید و یگانگی الله متعال و اعتراف به گناهانش و اظهار ناتوانی از ادای حق پروردگارش، در پیشگاه الله متعال قرار میگیرد. و اینگونه در حالی از حج باز میگردد که گناهانش همچون روزی که از مادر متولد شده، پاک میشود.
۴- حج یادآوری وضعیت پیامبران علیهمالصلاه والسلام و عبادت و دعوت و جهاد و اخلاق آنهاست. و نفس انسان برای دوری از خانواده و سرزمین آمادگی پیدا میکند.
۵- حج معیار و میزانی است که مسلمانان به وسیلهی آن از وضعیت یکدیگر جویا میشوند. و به علم یا جهل، فقر یا ثروت، راه مستقیم یا انحراف خود پی میبرند. در واقع حج، نمودی از صفات آنها و علامت وحدت ایشان میباشد.