از جمله معجزات خداوند در آفرینش آدمیان، اینست که در میان میلیاردها انسان، دو نفر را نمییابی که از هر حیث مشابه همدیگر باشند، حتی اختلاف آدمیان از لحاظ قدرت عقل و درک و فهم و بینش بسیار بیشتر از تفاوت آنها در شکل ظاهریشان میباشد. همچنین رشد عقلانی آدمی بسیار بیشتر از رشد جسمانی اوست، زیرا فرق میان عقل آدمی در بزرگسالی و کودکی به مراتب بیشتر از فرق میان جسم آدمی در بزرگسالی و کودکی است و این درست عکس دیگر مخلوقات است؛ زیرا جسم در آنها رشد یافته اما قوای ادراک و فهمشان تغییر محسوسی نمییابد؛ حتی هنگامی که آدمی تصمیم به آموزش بعضی از مهارتهای محدود و مشخص به حیوانات میگیرد، نیازمند صرف تلاش و کوشش بسیاری است. این کجا و ابداعاتی که عقل انسانها در زمینۀ علوم و ادبیات و فرهنگ، مدنیت و شهر نشینی و تئوریهای نظری، و ساخت کارخانهها و آسمانخراشها و سدها، همچنین تولید ابزار آلات و ادوات ارائه داده است، کجا؟!
عقلها و دست آوردهایشان و تاثیراتی را که از خود به جای میگذارند، تفاوتهای فاحش و بزرگ با هم دارند، هیچ گاه دو عقل را نمییابی که در همۀ موارد و مسائل و قضایا مطابق هم باشند.
شکی نیست که عقلها مناط تکلیف هستند. به وسیلۀ عقل، وحی دریافت و فهم شده و به واسطۀ آن، خداوند مورد پرستش قرار میگیرد، لذا هرگاه که عقل از دست رود، تکلیف نیز از میان رفته و چیزی بر او نوشته نمیشود.[۱]
[۱]– پیامبر ص فرموده است: «از سه کس قلم تکلیف برداشته شده است: کسی که به خواب رفته است تا اینکه بیدار گردد و از کودک تا اینکه به سن احتلام برسد و از دیوانه تا عاقل گردد و عقلش برگردد». رواه الامام احمد (۶/۱۰۰)، و ابو داود (۲/۷۲)، والنسائی (۶/۱۵۶)، و ابن ماجه (۱/۶۵۸)، و الدارمی (۱/۱۷۱) و ابن حبان (۱/۱۷۸)، والبیهقی (۶/۸۴)، والحاکم (۲/۵۹)، وقال: صحیح علی شرط مسلم ولم یخرجاه، ووافقه الذهبی، وصححه السیوطی.