وظیفهی مؤمن هنگام کشتار مسلمانان…
رسولالله ص، امت را در فتنههایی که میان مسلمانان رخ میدهند، راهنمایی فرموده است. در فتنههایی که جانب حق مبهم است و تشخیص امور مشکل، رسولالله ص مسلمانان را از وارد شدن در جنگ بر حذر داشته و توصیه میفرماید که بهترین راه در اینگونه فتنهها، دوری از جنگ و درگیری است؛ گوشه نشینی کند و به قلهی کوهها رفته و با چرانیدن گوسفند روزهای زندگیاش را سپری کند؛ یا اینکه در قلمرو حکومت اسلامی با دشمنان دین بجنگد.
اگر شمشیر دو گروه درگیر، دامنگیر او شد، از خود دفاع نکند؛ هر چند جانش را از دست بدهد. از ابوبکر روایت شده است که رسولالله ص فرمود:«فتنههایی در آینده روی میدهند و در میان آنها، فتنهای روی میدهد که کسی که در اوج آن، نشسته است، بهتر از کسی است که در آن راه میرود و کسی که در فتنه راه میرود، بهتر از کسی است که در آن شرکت میکند. آگاه باشید که هرگاه فتنهها نازل شدند، هر کس شتری دارد، به شترش ملحق شود و هر کس گوسفندی دارد، به گوسفندش ملحق شود. هر کس زمینی دارد، به زمینش ملحق شود.
شخصی پرسید: ای رسول خدا! کسی که شتر، گوسفند و زمین نداشته باشد، چه کند؟ رسولالله ص فرمود: شمشیرش را گرفته، لبهی آن را بر سنگ بزند تا بشکند و اگر توانست، خودش را نجات دهد.
بارالها! وظیفه خودم را انجام دادهام. دیگری پرسید: ای رسول خدا! اگر مجبور شدم به جنگ بروم یا به یکی از دو گروه بُرده شدم و کسی بر من شمشیر زد یا تیری به من خورد و کشته شدم، چه میشود؟ رسولالله ص فرمود: قاتل تو گناهان خود و گناهان تو را بر دوش میکشد و دوزخی است.»
از ابوسعید خدری روایت شده است که رسولالله ص فرمود:«در آیندهی نزدیک بهترین دارایی یک مسلمان، گوسفندی است که آنرا در قلهی کوهها و چراگاهها برده و بهخاطر حفاظت از دینش، از فتنهها فرار کند.»
رسولالله ص به أبوذر نشان داد که در فتنهها چگونه عمل کند و فرمود:«ای ابوذر! اگر جنگی میان مسلمانان رخ داد و یکدیگر را کشتند، بهگونهای که حجاره الزیت غرق در خون شد، آنگاه چه میکنی؟ ابوذر گفت: الله و رسولش بهتر میدانند. فرمود: در خانهات بنشین و درب منزلت را ببند. ابوذر گفت: اگر نتوانستم چه؟ رسولالله ص فرمود: همراه کسی باش که در گذشته با وی بودهای. گفتم: اسلحهام را حمل کنم؟ فرمود: آنگاه شریک آنها هستی. اما اگر بیم آن داشتی که شمشیری، تو را تهدید کند، عبایت را بر چهرهات بینداز. -مقاومت نکن- تا قاتل تو با بار گناهان خود و گناهان تو، به سوی الله برگردد و وارد دوزخ شود.»
اصحابی مانند سعدبنابی وقاص، عبداللهبنعمر، محمدبنسلمه، ابوبکر، که در جنگ میان مسلمانان، در دوران علی و معاویه شرکت نکردند، به این احادیث استدلال نمودند. این بزرگان بر این باور بودند که وارد شدن در فتنه، جایز نیست؛ حتی اگر کسی به کشتن آنها اقدام کند، از خود دفاع نکنند.
برخی بر این باور بودند که انسان در فتنه داخل نشود؛ اما اگر کسی به آنها حمله کرد، باید از خود دفاع کند.
جمهور صحابه و تابعین بر این باور بودند که حمایت از حق و سرکوب سرکشان لازم است. صاحبان این دیدگاه، احادیث یادشده را در مورد کسانی میدانند که توان جنگیدن ندارند و یا اینکه قادر به تشخیص حق از باطل نیستند.
طبری میگوید: فتنه به معنی ابتلا و آزمایش است. مبارزه با منکر، بر کسانی که میتوانند، واجب است. هر کس اهل حق را حمایت کند، درست عمل کرده است و هر کس خطاکار را حمایت کند، مرتکب اشتباه شده است. اگر حق مبهم باشد و تشخیص آن ممکن نباشد، در آنصورت احادیث نهی از جنگ و درگیری صدق پیدا میکنند.
بیگمان، در چنین شرایطی که هوا و هوس حاکم است و فتنهها بر پا میشوند، تشخیص حق از باطل بسیار دشوار است. بهترین راه، دوری کردن و گوشهگیری است تا مسلمان موجب آزار مسلمان دیگری نشود و خون ناحقی را نریزد. والله اعلم.