روزه دو نوع است:
الف) روزهی اصغر: عبارت است از خودداری از خوردن آب و غذا از صبح تا غروب خورشید و مثال آن روزهی ماه رمضان و روزه نفلی میباشد.
ب) روزهی اکبر: و آن عبارت است از بازداشتن قلب و اعضا از آنچه الله متعال حرام کرده است. چه در باب نیتها، اقوال، اعمال و اخلاق، در تمام شبانهروز و بلکه در تمام طول عمر.
این نوع روزه (روزهی اکبر) از هنگام بلوغ انسان آغاز شده و تا زمان مرگش ادامه دارد و افطار آن پس از مرگ و با آب حوض کوثر و زایده جگر ماهی و پس از آن جاودانگی در بهشت و در میان نعمتهای همیشگی خواهد بود، نعمتهایی که هیچ چشمی آنها را ندیده و هیچ گوشی آنها را نشنیده و به هیچ قلبی خطور نکرده است.
این از رحمت الله متعال است که روزهی اصغر را به مثابهی وسیله و نردبان برای آغاز روزهی اکبر قرار داده است. روزهی اکبری که انجام همهی اوامر الهی و دوری از هر آن چیزی است که الله متعال از آن نهی کرده است.
چنانچه میفرماید: ﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ کُتِبَ عَلَیۡکُمُ ٱلصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى ٱلَّذِینَ مِن قَبۡلِکُمۡ لَعَلَّکُمۡ تَتَّقُونَ١٨٣﴾ [البقره: ۱۸۳] «ای کسانی که ایمان آوردهاید، روزه بر شما واجب شده است همانگونه که بر کسانی که پیش از شما بودند [نیز] واجب شده بود؛ باشد که پرهیزگار شوید».
اما کفار هیچ بهرهای از روزهی اصغر و اکبر ندارند و بدیهی است که هیچ ثواب و پاداشی در این زمینه نخواهند داشت و بلکه همچون حیوان و بلکه گمراهتر از آنها میباشند که از هیچ امری خودداری نمیکنند.
الله متعال میفرماید: ﴿وَلَقَدۡ ذَرَأۡنَا لِجَهَنَّمَ کَثِیرٗا مِّنَ ٱلۡجِنِّ وَٱلۡإِنسِۖ لَهُمۡ قُلُوبٞ لَّا یَفۡقَهُونَ بِهَا وَلَهُمۡ أَعۡیُنٞ لَّا یُبۡصِرُونَ بِهَا وَلَهُمۡ ءَاذَانٞ لَّا یَسۡمَعُونَ بِهَآۚ أُوْلَٰٓئِکَ کَٱلۡأَنۡعَٰمِ بَلۡ هُمۡ أَضَلُّۚ أُوْلَٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡغَٰفِلُونَ١٧٩﴾ [الأعراف: ۱۷۹] «و بیتردید، بسیارى از جنّیان و آدمیان را براى دوزخ آفریدهایم؛ [چرا که] دلهایی دارند که با آنها [حقایق را] درک نمىکنند و چشمانى دارند که با آنها [نشانههای توان و تدبیر الهی را] نمىبینند و گوشهایی دارند که با آنها [سخنان حق را] نمىشنوند. آنان همچون چارپایانند، بلکه [از آنها هم] گمراهتر. [آرى،] آنانند که [از آخرت] غافلند».